Golongan dan Tingkatan Manusia Mengikut Al-Quran

Allah mengatakan dalam firmannya:

“Kemudian Kitab itu kami wariskan kepada orang-orang yang kami pilih di antara hamba-hamba kami, lalu di antara mereka ada yang menganiaya diri mereka sendiri dan di antara mereka ada yang pertengahan dan diantara mereka ada (pula) yang lebih dahulu berbuat kebaikan dengan izin Allah. Yang demikian itu adalah kurniaan yang amat besar”.(Al-fathir ayat 32)

Dalam ayat ini Allah membahagi golongan dan tingkatan seorang hamba itu kepada 3:

1.Golongan yang menganiaya diri mereka sendiri

Menganiaya diri mereka sendiri adalah seorang hamba yang bermaksiat kepada Tuhannya, meninggalkan apa yang Allah perintahkan atau mengerjakan apa yang dilarang Allah swt. Hamba ini sangat sedikit sekali untuk mencapai kebaikan untuk akhiratnya, yang mana dengan kebaikan ini dia boleh mendapatkan keselamatan.akan tetapi bukan kebaikan yang bertambah malahan keburukan yang terus bertambah dari apa yang dia lakukan. Manusia ini adalah seorang muslim tapi dia tidak meningkatkan amal solehnya bahkan amal keburukannnya lebih berat dari pada amal kebaikannya. Allah mengatakan dalam firmannya:

“Dan siapa yang ringan timbangan kebaikannya, Maka Itulah orang-orang yang merugikan dirinya sendiri, disebabkan mereka selalu mengingkari ayat-ayat kami”. (Al-`araf, ayat 9)

Manusia dalam tingkatan ini pula terbahagi kepada 3 kategori:

 1. zalim terhadap diri mereka sendiri dengan mengikuti syahwatnya dan tidak ta`at kepada Allah
 2. zalim terhadap saudaranya yang lain dan tidak memberikan hak-hak mereka
 3. zalim kepada Tuhannya dengan sedikit sekali beribadah kepadaNYA

Semua golongan ini akan masuk syurga pada akhirnya kerana mereka hanya bermaksiat kepada Allah dan bertauhid kepada Allah. Meskipun itu, mereka akan terlebih dahulu dilemparkan ke dalam neraka untuk membersihkan kotoran-kotoran yang melekat dalam diri mereka, kemudian baru dimasukan ke dalam syurga Allah. Wallahu`alam.

Adapun apabila mereka zalim terhadap diri mereka sendiri dan kepada Allah dengan sedikit beribadah kepadanya, Allah akan mengampuni mereka apabila mereka bertaubat kepada Allah. Sedangkan zalim terhadap sesama saudaranya dan tidak memberikan hak-hak mereka, tidak cukup bertaubat kepada Allah saja akan tetapi hendaklah hamba ini meminta keredhaan dan meminta maaf kepada saudara yang dia sakiti. Apabila hal ini tidak dia lakukan maka kebaikan nya pada hari kiamat akan berpindah kepada saudara yang dia sakiti atau kepada saudara yang dia ambil hak-hak mereka.

2. Golongan Pertengahan (kebaikan dan keburukannya sama)

Golongan atau tingkat pertengahan ialah orang-orang yang kebaikannya adalah sama berbanding dengan kesalahannya. Adapun contoh manusia ini adalah mereka melaksanakan apa yang Allah perintahkan kepadanya baik itu solat fardhu diawal waktu,zakat, puasa, menunaikan haji akan tetapi mereka tidak melakukan amalan sunnah dari ibadah-ibadah serta zikir-zikir dan amalan-amalan sunnah yang menguntungkan baginya, ketika tiba waktu-waktu yang Allah perintahkan kepadanya, dia melakukan ketaatan itu dan tidak meninggalkan hak-hak Allah, dan tidak juga menzalimi saudaranya dan mengambil hak mereka. kemudian dia pun pergi untuk mencari rezki yang telah dihalalkan oleh Allah baginya, kemudian kembali dari mencari rezeki itu, dan melakukan amalan-amalan yang Allah perintahkan kepadanya. tetapi dia tidak melakukan amalan-amalan sunnah yang meningkatkan keimanannnya kepada Allah. Manusia golongan ini termasuk golongan yang baik. Allah mengatakan dalam firmannya:

“Adapun orang yang diberikan kitabnya dari sebelah kanannya, maka dia akan diperiksa dengan pemeriksaan yang mudah,dan dia akan kembali kepada kaumnya (yang sama-sama beriman) dengan gembira”.

3. Golongan berlumba-lumba dalam kebaikan

Manusia golongan ini adalah mereka yang mendekatkan diri kepada Allah baik mengerjakan yang fardhuNya dan sunnahNya,meninggalkan apa yang diharamkan dan dilarang oleh Allah, dan hal-hal yang dimakruhkan oleh Allah. Mereka juga banyak dalam beramal soleh, mereka mendengarkan firman-firman Allah dan mengikuti kebaikan yang ada di dalamnya. Mereka mengetahui Allah dengan hati mereka dan menyaksikan dengan ghaib ruh-ruh mereka dengan menyembunyikan rahsia-rahsia yang ada pada mereka dan mengisi hati mereka dengan kecintaan kepada Allah dan terus-terus berzikir kepada Allah, dan melupakan apa yang selain Allah, Allah mengatakan dalam firmannya:

“Maka dia memperoleh ketenteraman dan rezki serta jannah kenikmatan”.(Al-waqi`ah, ayat 89).

Manusia golongan ini disebut juga dengan golongan muqarrabin. Mereka menghidupkan sunnah Rasulullah, Rasulullah mengatakan dalam sabdanya:

”Barang siapa yang menghidupkan sunnahku sugguh telah menghidupkan aku dan barang siapa yang menghidupkan aku sugguh dia bersamaku didalam surga”. (HR.Muslim).

Adapun yang paling jelas manusia yang menempuh jalan para muqarrabin dimulai dari awal sampai akhirnya, dari hadith qudsi yang mana Rasulullah saw bersabda:

“Dari Abu Hurairah radhiAllohu ‘anhu ia berkata: telah bersabda Rasulullah shalalahu ‘alaihi wa sallam: “Sesungguhnya Alloh telah berfirman: Barangsiapa yang memusuhi Waliku maka sesungguhnya Aku telah menyatakan perang kepadanya, dan tidaklah seorang hambaKu mendekatkan diri kepadaKu dengan sesuatu ibadah yang lebih Aku cintai dari apa yang telah Aku wajibkan kepadanya, dan senantiasa seorang hambaKu mendekatkan diri kepadaKu dengan amalan-amalan sunnah hingga Aku mencintainya. Jika Aku mencintainya jadilah aku sebagai pendengarannya yang ia gunakan untuk mendengar, dan sebagai penglihatannya yang ia gunakan untuk melihat, dan sebagai tangannya yang ia gunakan untuk berbuat, dan sebagai kakinya yang ia gunakan untuk berjalan. Dan jika ia meminta (sesuatu) kepadaKu pasti Aku akan memberinya, dan jika ia memohon perlindungan dariKu pasti Aku akan melindunginya”.(HR.Bukhari)

WallahuA’lam.

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

5 thoughts on “Golongan dan Tingkatan Manusia Mengikut Al-Quran

 • 15/08/2013 at 11:02 pm
  Permalink

  bagus artikelnya tapi, ko nda bisa di copy ya ?

  Reply
  • 25/02/2011 at 3:36 pm
   Permalink

   Apa2 tajuk yang dirasakan perlu boleh utarakan di sini. InsyAllah saya akan ikhtiarkan tuliskan artikel.

   Reply
 • 25/02/2011 at 12:49 pm
  Permalink

  asalam mua’laikum
  izinkan saya coppy maklumat di laman anda untuk bahan mengajar dan sumber rujukan.

  Reply
  • 25/02/2011 at 3:35 pm
   Permalink

   waalaikumussalam,
   insyaAllah mana yang baik dan benar diizinkan. Semoga bermanfaat utk semua.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*