12 Wanita Teladan Dunia dan Akhirat

Wanita memang banyak memainkan peranan penting dalam perkembangan agama Islam. Secara khususnya, setelah Nabi Muhammad saw mengangkat martabat wanita ke satu martabat yang yang mulia, wanita telah menjadi nadi kekuatan kaum lelaki. Antara 12 wanita terbaik yang disyorkan untuk dijadikan ikutan oleh para wanita kita samada anak-anak, isteri, ibu dan juga saudara-saudara perempuan kita menurut para ulama’ adalah :

1. Sayyidah Siti Khadijah Ummul Mu’minin ra
2. Aisyah Ummul Mu’minin ra
3. Sayyidah Fatimah Az-Zahra ra
4. Hafshah Ummul Mu’minin
5. Ummu Aiman ra
6. Ummu Salamah Ummul Mu’minin ra
7. Maimunah binti Al-Harits
8. Ummu Habibah, Ummul Mu’minin ( binti Abu Sufyan )
9. Asma binti Abu Bakar ra
10. Fatimah binti Al-Khathtab ra
11. Nusaibah binti Ka’ab ra
12. Atiqah binti Zaid ra

Semoga sedikit maklumat ini menimbulkan daya usaha untuk mengetahui dan mencari kisah-kisah mereka dengan lebih lanjut. Moga dapat memberi sedikit sinar harapan kepada kehidupan kita. Insya allah.

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

One thought on “12 Wanita Teladan Dunia dan Akhirat

  • 06/05/2012 at 12:39 pm
    Permalink

    Wanita-wanita yang memegang agamanya dengan gigih dan ihlas, meski di sekitarnya kedholiman meraja lela, adalah seperti mereka yang memegang bara api.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*