Masuk Neraka Kerana Seekor Kucing

BISMILLAH…

masuk neraka kerana kucing

Kisah muktabar kali ini ialah mengenai seorang wanita yang dimasukkan ke dalam neraka hanya disebabkan penganiayaan terhadap seekor kucing. Semoga kisah ini dapat memberi pengajaran kepada kita semua terutama kepada mereka yang gemar memelihara binatang peliharaan.

Imam al-Bukhari ( 3318, 3482) meriwayatkan bahawa dari Ibn Umar bahawa Nabi saw bersabda: Seorang wanita masuk neraka kerana seekor kucing yang diikatnya. Dia tidak memberi makan dan tidak membiarkannya makan serangga di bumi. Rasulullah saw telah melihat wanita itu berada di neraka manakala baginda melihat syurga dan neraka dalam solat gerhana.

Dalam sahih al-Bukhari dari Asma’ Binti Abu Bakar bahawa Nabi saw bersabda : Lalu neraka mendekatiku sehingga aku berkata : Ya Rabb aku bersama mereka?. Aku melihat seorang wanita. Aku sangka wanita itu diserang oleh seekor kucing. Aku bertanya: Bagaimana ceritanya ? mereka berkata : Dia menahannya sehingga mati kelaparan. Dia tidak memberinya makan dan tidak pula membiarkannya mencari makan sendiri.

PENGAJARAN.

1- Menyeksa binatang termasuk dosa besar yang perlu dihindari

2- Diharuskan memelihara haiwan peliharaan dengan dijaga keperluannya seperti memberi makan dan minum.

3- Di akhirat manusia diazab sesuai dengan dosa yang dilakukannya semasa di dunia.

WALLAHU TA’ALA A’LAM

Sumber asal

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*