Kuasa Melayu Islam Terletak Pada Perpaduan

Oleh ROHAMI SHAFIE

SERUAN demi seruan dilaungkan agar orang Melayu Islam memperkukuhkan penyatuan. Ia dibuat dari peringkat bawah sehinggalah ke pemimpin atasan. Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah turut memperkatakan isu yang sama sewaktu Muzakarah Cendekiawan Islam 2009.

Baginda meminta orang Melayu yang beragama Islam bersatu padu bagi membina modal pengupayaan Islam dan Melayu. Titah baginda mencakupi sejarah seperti Peristiwa Natrah pada Disember 1950 dan Tragedi 13 Mei 1969 di Kuala Lumpur.

Kedua-duanya menunjukkan kebangkitan orang Melayu Islam dan seterusnya memperkukuhkan perpaduan.

Titah baginda itu amat bertepatan dalam suasana orang Melayu Islam masih tercari-cari formula untuk kembali bersatu padu terutama selepas Pilihan Raya Umum ke-12 tahun lalu.

Dalam keadaan yang dilihat semakin meruncing ini, orang Melayu Islam tidak seharusnya hanya sekadar berpeluk tubuh.

Tanpa perpaduan, orang Melayu Islam mudah diperkotak-katikkan dan tidak mampu membina keupayaan sendiri.

Keupayaan ini amatlah penting dalam menghadapi cabarancabaran yang lebih besar dan sukar dijangka. Cabaran ekonomi umpamanya menuntut agar umat Melayu Islam bersedia dengan segala persiapan untuk menghadapi.

Globalisasi dan liberalisasi merupakan cabaran besar yang perlu diamati dan difahami oleh setiap individu Melayu Islam.

Namun kini, orang Melayu Islam tidak dapat menumpukan kekuatan untuk menghadapi perkara ini kerana banyak perkara yang kini dipersoalkan oleh pihak ketiga akibat daripada kekuatan perpaduan orang Melayu Islam yang semakin longgar dan berpecah belah.

Sehinggakan hak-hak keistimewaan Melayu Islam dipertikaikan dengan pelbagai analogi dan cemuhan seolaholah Melayu Islam selama ini amat kejam kepada bangsa lain.

Sedangkan orang Melayu Islam merupakan bangsa dan mempunyai agama paling suci di dunia yang sentiasa memberi peluang kepada bangsa lain menikmati dan berkongsi kekayaan di tanah airnya sendiri.

Carilah bangsa lain di dunia, tiada yang sebegitu pemurah seperti orang Melayu Islam di Malaysia. Ini sejajar dengan ajaran Islam yang mengajar umatnya agar memberi keadilan untuk semua pihak.

Namun, jika tidak bersatu padu, orang Melayu Islam akan sentiasa ditekan. Tiada bangsa di dunia ini akan mengecapi kejayaan tanpa bersatu padu.

Tiada satu pun perkara boleh dilaksanakan dengan jayanya tanpa ada penyatuan. Ini tidak boleh dinafikan oleh sesiapa sahaja. Ajaran Islam sendiri mengajar umatnya bersatu padu mengikut kiblat yang satu dan menyembah Tuhan yang satu – Allah SWT

Asasnya orang Melayu yang berbeza pendapat dan fahaman politik harus berpegang pada kiblat yang satu ini kerana mempunyai senjata yang amat ampuh iaitu memiliki agama yang terunggul di dunia iaitu Islam. Maka, Raja Nazrin bertitah mengenai betapa roh Islam yang amat mementingkan penyatuan dan menerima orang Islam sebagai saudara.

Perkara ini wajib dilakukan bagi mengekalkan kuasa Melayu Islam bukan sahaja setakat kuasa politik tetapi juga untuk membina keupayaan ekonomi dan pendidikan.

Bila kedua-dua ini dapat dibina, maka sudah pasti agenda-agenda Islam yang lain dapat diteruskan dengan lebih mudah lagi.

Orang Melayu Islam perlu mengambil iktibar daripada rusuhan kaum antara etnik Uighur dan Han di Xinjiang, China yang menampakkan betapa umat Islam di seluruh dunia sering menjadi mangsa kekejaman bangsa dan agama lain.

Etnik Uighur yang beragama Islam serta penduduk asal Xinjiang diperkotak-katikkan dengan mudah dan disisihkan terutamanya daripada sudut ekonomi.

Inilah pengajaran di depan mata yang perlu diambil oleh orang Melayu Islam. Kini kita masih ada kuasa politik, namun tidak mustahil kuasa politik ini tinggal sejarah jika orang Melayu Islam tidak bersatu padu. Inilah satu-satunya kuasa yang masih ada pada orang Melayu.

Orang Melayu Islam masih ketinggalan dalam serba-serbi. Jika perpaduan yang merupakan tunjang kuasa orang Melayu Islam tidak dapat diperkukuhkan, tidak mustahil banyak lagi tekanan akan dikenakan oleh pihak-pihak yang sentiasa mengintai ruang untuk mengambil kesempatan.

Maka orang Melayu Islam mesti mengetahui siapakah kawan dan siapakah lawan agar tidak mudah diperolok-olokkan.

Usaha memperkukuhkan perpaduan dan penyatuan perlu diteruskan tanpa adanya perkataan “putus asa”.

Kita boleh berselisih pendapat, namun berselisih pendapat ini hanyalah semata-mata untuk mendapatkan keputusan terbaik dan tidak sesekali meminggirkan agenda Melayu Islam.

Banyak lagi usaha perlu dilakukan agar orang Melayu Islam bukan sahaja bersatu padu dalam erti kata kuasa politik tetapi juga bersatu padu untuk menjadikan agama Islam sentiasa disegani dan dihormati di Malaysia.

Inilah pengorbanan besar yang perlu dilakukan oleh setiap individu Melayu Islam tidak kira orang bawahan atau pemimpin atasan.

Lupakan segala sengketa dan dendam kerana ia bukan sahaja menjadikan orang Melayu berpecah belah tetapi juga mampu membinasakan ummah.

Titah Raja Nazrin agar orang Melayu Islam wajar membuat pembetulan dan kembali ke pangkal jalan seharusnya dirintis sepenuhnya sebelum nasi menjadi bubur.

PENULIS ialah Pensyarah di Kolej Perniagaan (COB), Universiti Utara Malaysia

Petikan daripada Utusan Online: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0716&pub=utusan_malaysia&sec=Rencana&pg=re_03.htm&arc=hive

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*