Ketika Cinta Bertasbih 1 – Filem Novel Islami Menarik

Ketika Cinta Bertasbih 1 – Filem Novel Islami Menarik

Saya mungkin seorang yang kurang sangat berminat menonton filem-filem tempatan apatah lagi filem Indonesia. Bagi saya kebanyakan filem tempatan ini agak kurang menyerlah dari segi gaya penceritaan dan begitu juga jalan ceritanya. Apabila saya menonton filem ini, saya amat terkejut dengan gaya bahasa dan jalan ceritanya yang begitu baik dan puitis sekali. Cerita bercorak Islami ini begitu menarik sekali seperti juga cerita “Ayat-ayat Cinta” sebelum ini.

Ketika Cinta Bertasbih 1

 

Sinopsis Filem

Ketika Cinta Bertasbih berfokus pada perjalanan tokoh Azzam (M. Cholidi Asadil Alam), seorang mahasiswa Indonesia yang menuntut ilmu di Universitas Al Azhar Kairo-Mesir. Kuliahnya tertunda selama 9 tahun setelah ayahnya meninggal dunia, sehingga demi menghidupi dirinya dan keluarganya di Solo Azzam berdagang bakso dan tempe di Kairo-Mesir. Namun dari pekerjaannya itulah, ia menjadi terkenal di kalangan KBRI di Kairo, dan mempertemukannya dengan Eliana (Alice Norin), gadis cantik-modern, putri Dubes RI di Mesir.

Antara scene-scene menarik dala KCB 1

Perjalanan hidup dan cinta Azzam yang berliku tidak sekedar memberikan pencerahan jiwa namun mengajak penonton untuk lebih mendalami rahasia Illahi dan memaknai cinta. Kehadiran Anna (Oki Setiana), seorang wanita Islami yang menggoda hati Azzam menjadi unsur yang mengikat keduanya dalam misteri cinta yang dikemas dalam sudut pandang yang sangat berbeda dari film-film drama romantis pada umumnya. Peran adiknya bernama Husna (Meyda Sefira), serta Furqan (Andi Arsyil)-teman kuliahnya yang juga berasal dari Indonesia dan terinfeksi AIDS merangkum perjalanan hidup Azzam menjadi sebuah cerita yang sangat bernilai.

Download

Sesiapa yang ingin menonton semula filem ini, anda boleh mendownloadnya daripada senarai pautan di bawah:

MediaFire Links Ketika Cinta Bertasbih 1 (2009)- avi

(5 fail 200MB – total 1GB)
http://www.mediafire.com/?nm0xxdg0tym
http://www.mediafire.com/?cowyohy1dx4
http://www.mediafire.com/?iykwittgmn1
http://www.mediafire.com/?ibmzmxmlx0m
http://www.mediafire.com/?ehhzmmu4zyz

Download dan extract membentuk 1 fail video (avi). SELAMAT MENONTON!!

 

Leave a Reply

*


CommentLuv badge

 

This site is protected by WP-CopyRightPro
Read more:
5 Tip Cegah Penyakit Jantung

Penyakit jantung dapat mengakibatkan kematian pada lelaki dan wanita, tapi hal tersebut dapat dicegah. Faktor risiko penyakit jantung seperti keturunan, umur, dan ras memang tidak...

Close