Enthiran 2010 – Filem Robot Futuristik Ala Terminator Versi Tamil

Geger riuh seluruh rakyat India terutama yang berbahasa Tamil. Apa tidaknya, tahun 2010 merupakan yang mengangkat martabat filem Tamil di India dengan terbitnya filem Enthiran: The Robot yang diarahkan oleh pengarah filem tamil terkenal R. Shankar dan dibintangi oleh hero tamil yang tidak asing lagi iaitu B. Rajnikanth dan heroinnya pelakon Hindi tersohor Aishwarya Rai.

Filem ini diterbitkan degan 3 bahasa iaitu Tamil, Telugu dan Hindi. Filem ini menelan belanja 42 juta Dollar, namun berjaya mengutip keuntungan boxoffice yang mencecah hampir 100 juta dollar seluruh dunia. Berikut ialah fakta lengkap tentang filem Endhiran – The Robot.

 

Fakta Menarik Tentang Filem Endhiran – The Robot

  1. Filem Endhiran merupakan filem India termahal dalam sejarah India dan yang paling banyak melibatkan kesan-kesan khas.
  2. B. Rajnikanth beraksi tanpa misai yang sememangnya sudah sinonim dengannya di kebanyakan scene dalam filem ini, menyerlahkan imej yang kelihatan lebih muda.
  3. Dalam filem ini juga Rajnikanth berlakon dengan memegang 2 watak berbeza iaitu sebagai seorang Professor dan sebuah Robot Android.
  4. Filem ini ditayangkan di luar negara dengan lebih daripada 300 skrin semuanya, menjadikannya sebuah filem yang terbanyak ditayangkan di seluruh dunia selepas filem Spiderman.
  5. Lesen dan kebenaran hak terhadap audio filem ini diberikan kepada Think Music dengan hasil pendapatan lebih drp Rs7 Crore atau 1.6 juta US Dollar.
  6. B. Rajnikanth juga akan dapat dilihat dengan lebih 200 gaya yang berbeza hanya dalam satu lagu.
  7. Aishwarya Rai setuju untuk membintangi filem ini dengan bayaran Rs6 crores, menjadikannya aktress termahal dibayar untuk satu filem.
  8. Kos pembikinan filem Endhiran adalah Rs 200 crores atau lebih kurang 42 juta US Dollar (cuba bayang bandingannya dengan filem Hikayat Merong Mahawangsa yang menelan belanja hanya RM8 juta = 2.7 juta USD)
  9. Endhiran diterbitkan dalam lebih 2000 cetakan, menjadikannya filem terbanyak cetakan dalam sejarah filem India.
  10. Sekuen pertarungan dalam filem ini di mana Rajnikanth bertarung dengan 100 robot dikoreograf oleh Yuen Woo-ping, iaitu seorang koreografer untuk filem ‘The Matrix’.

 

Laman web rasmi Endhiran – The Robot

1 – http://www.endhirantherobot.com/

2- http://www.robotthefilm.com/

 

Sinopsis Cerita

Dr. Vaseegaran (Rajinikanth), a professor specialized in robotics, creates a sophisticated android robot in his own likeness after a decade of intensive original research. His mother (Revathi Sankaran) suggests naming it Chitti Babu (Rajinikanth).

In the International Robotic Conference – India 2009, Vaseegaran introduces Chitti to the delegates. Later it’s revealed that Vaseegaran’s mentor, Dr. Bohra (Danny Denzongpa) was pre-occupied in a botched research project to create a similar superintelligent android robot.

Chitti endears himself to Vaseegaran’s girlfriend, Sana (Aishwarya Rai) and helps her cheat in her medical school exams by using the ZigBee protocol to dictate her the answers from outside the examination hall. Chitti and Sana are caught, but Sana, fearing rustication, lies to the invigilators that she does not know him. Chitti learns that humans may choose to lie for self-preservation. Chitti’s superhuman talents soon gains him a lot of fans, especially in the women’s hostel housing Sana

Pengkalan data filem ini di pautan

http://www.imdb.com/title/tt1305797/

Skrin Filem

 

Berikut adalah trailer filem tersebut:

[sc name=”ethiran “]

 

Link untuk download:

Hotfile:

1. http://hotfile.com/dl/99158202/ed91837/Enthiran.2CD.DvD.AC3.XviD-By.Guru.avi.001.html
2. http://hotfile.com/dl/99160120/fa805bf/Enthiran.2CD.DvD.AC3.XviD-By.Guru.avi.002.html
3. http://hotfile.com/dl/99159696/3b697ca/Enthiran.2CD.DvD.AC3.XviD-By.Guru.avi.003.html
4. http://hotfile.com/dl/99160426/1e986fa/Enthiran.2CD.DvD.AC3.XviD-By.Guru.avi.004.html

Fail 1 link utk sesiapa yang mempunyai akaun Hotfile (Saiz -1.2GB)

http://hotfile.com/dl/90740528/2fb5410/ethiran20-20the20robot205b20105d20dvdrip.x264.ac3-karl5bjwg5d.avi.html

Fileserve:

Fail 1 link utk sesiapa yg punyai akaun Fileserve

http://www.fileserve.com/file/3JhWkSR

(Khas kpd pelanggan HofilePastikan anda gunakan Download Manager untuk memuat turun filem ini, kerana jika terputus anda boleh menyambungkan proses muat turun semula drp takat yang terputus tadi)

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*