Keajaiban Air Zamzam – Pandangan Peribadi Penyelidik

Datang musim Haji, dan saya ingat dengan keajaiban air zamzam. Biar saya kembali ke bagaimana semuanya bermula. Pada tahun 1971, seorang doktor Mesir menulis kepada Akhbar Eropah, satu surat mengatakan bahawa air zamzam adalah tidak sesuai untuk tujuan minuman. Saya segera berfikir bahawa ini adalah hanya satu bentuk prejudis terhadap umat Islam dan sejak kenyataan beliau adalah berdasarkan andaian bahawa sejak Kaabah adalah tempat yang cetek (di bawah paras laut) dan terletak di tengah-tengah kota Mekah, air sisa bandar mengumpul melalui longkang jatuh ke dalam dan memegang air.

Mujurlah, berita itu datang ke telinga Raja Faisal itu yang mendapat amat marah dan memutuskan untuk menyangkal kenyataan provokatif doktor Mesir. Beliau segera mengarahkan Kementerian Pertanian dan Sumber Air untuk menyiasat dan menghantar sampel air zamzam untuk makmal di Eropah untuk menguji sifat dpt diminum air.

Kementerian itu kemudian mengarahkan Kuasa Jeddah dan Tumbuhan penyahgaraman untuk menjalankan tugas ini. Ia adalah di sini bahawa saya telah bekerja sebagai jurutera desalting (jurutera kimia untuk menghasilkan air minum dari air laut). Saya telah dipilih untuk menjalankan tugasan ini. Pada peringkat ini, saya ingat bahawa saya tidak tahu apa yang baik memegang air kelihatan seperti. Saya pergi ke Makkah dan dilaporkan kepada pihak berkuasa di Kaabah yang menerangkan tujuan saya melawat.

Mereka deputed seorang lelaki memberi saya apa sahaja yang membantu adalah diperlukan. Apabila kami sampai dengan baik, sukar bagi saya untuk mempercayai bahawa kolam air, lebih seperti kolam kecil, kira-kira 18 sebanyak 14 kaki, adalah juga yang membekalkan berjuta gelen air setiap tahun untuk hajis sejak itcame wujud pada masa Hazrat Ibrahim AS, banyak, manycenturies ago.I saya memulakan siasatan dan mengambil dimensi telaga. Saya bertanya kepada lelaki itu untuk menunjukkan saya kedalaman telaga.

Punca air zam-zam yang mengalir

Pertama dia mandi dan turun ke dalam air. Kemudian dia menegakkan badannya. Saya melihat bahawa paras air datang kepada hanya di atas bahu beliau. Ketinggian beliau kira-kira lima kaki, lapan inci. Beliau kemudiannya mula bergerak dari satu sudut yang lain di dalam telaga (berdiri selama ini kerana dia tidak dibenarkan berenang kepalanya ke dalam air) untuk mencari masuk atau saluran paip di dalam dan juga untuk melihat dari mana air itu datang masuk Bagaimanapun, lelaki itu melaporkan bahawa beliau tidak dapat menemui sebarang masuk atau saluran paip di dalam telaga.

Saya fikir idea lain. Air boleh ditarik balik dengan cepat dengan bantuan pam pemindahan besar yang dipasang di telaga untuk penyimpanan zamzam tangki air. Dengan cara ini, paras air akan turun membolehkan kita untuk mencari titik kemasukan air. Anehnya, tiada apa yang diperhatikan sepanjang tempoh mengepam, tetapi saya tahu bahawa ini adalah satu-satunya kaedah yang mana anda boleh mencari pintu masuk air ke baik. Jadi saya memutuskan untuk mengulangi proses tersebut. Tetapi kali ini, saya mengarahkan manusia untuk berdiam diri di satu tempat dan berhati-hati melihat apa-apa benda yang luar biasa berlaku di dalam telaga. Selepas beberapa ketika, beliau tiba-tiba mengangkat tangan dan menjerit, “Alhamdollillah aku telah menjumpainya. Pasir ini menari di bawah tapak kaki saya sebagai air meleleh keluar dari katil yang baik.”

Punca air zam-zam dari bawah kaabah

Kemudian dia bergerak di sekitar telaga dalam tempoh mengepam dan melihat fenomena yang sama di mana-mana dalam telaga. Sebenarnya aliran air ke dalam telaga melalui katil adalah sama di setiap titik, dengan itu mengekalkan tahap air yang stabil. Selepas saya selesai pemerhatian saya mengambil sampel air untuk makmal di Eropah untuk menguji. Sebelum saya meninggalkan Kaabah, saya bertanya kepada pihak berkuasa tentang telaga lain di sekitar Makkah.

Saya diberitahu bahawa telaga ini kebanyakannya kering. Apabila saya sampai di pejabat saya di Jeddah saya melaporkan penemuan saya kepada ketua yang mendengar dengan penuh minat saya tetapi membuat komen yang sangat tidak rasional yang zamzam dengan baik boleh dalaman berkaitan dengan Laut Merah. Bagaimana mungkin apabila Makkah adalah kira-kira 75 kilometer dari laut dan telaga yang terletak sebelum bandar biasanya masih kering? Keputusan sampel air diuji oleh makmal Eropah dan yang Kami dianalisis di makmal kami sendiri didapati hampir sama.

Orang melaksanakan haji dan minum cawan bebas mengalir air Zam Zam, Makkah Perbezaan antara air zamzam dan air lain (bandar air) adalah dalam kuantiti kalsium dan magnesium garam.

Kandungan ini adalah lebih tinggi sedikit di dalam air zamzam. Ini mungkin kenapa air ini menyegarkan hajis letih, tetapi lebih penting lagi, air yang terkandung fluorides yang mempunyai tindakan yg memadam rembasan penyakit yang berkesan. Tambahan pula, kenyataan daripada makmal Eropah menunjukkan bahawa air adalah sesuai untuk minum.

Oleh itu kenyataan yang dibuat oleh doktor di Mesir telah terbukti palsu. Apabila ini telah dilaporkan kepada Raja Faisal beliau amat gembira dan mengarahkan percanggahan laporan dalam Akhbar Eropah. Dalam erti kata lain, ia adalah satu rahmat bahawa kajian ini telah dijalankan untuk menunjukkan komposisi kimia air. Malah, lebih banyak anda menerokai, semakin keajaiban permukaan dan anda mendapati diri anda mempercayai tersirat dalam keajaiban air ini yang Allah berikan sebagai hadiah pada orang yang setia yang datang dari jauh dan luas ke tanah padang pasir untuk mengerjakan haji.

Izinkan saya meringkaskan ciri-ciri air zamzam.

Ini juga tidak pernah kering. Sebaliknya ia sentiasa memenuhi permintaan air. Ia sentiasa mengekalkan komposisi garam sama dan rasa sejak ia wujud. Sifat dpt diminum yang sentiasa universal diakui sebagai jemaah haji dari seluruh dunia melawat Kaabah setiap tahun untuk menunaikan Haji dan umrah, tetapi tidak pernah mengadu mengenainya. Sebaliknya, mereka sentiasa menikmati air yang menyegarkan mereka. Air citarasa yang berbeza di tempat yang berbeza.

Rayuan zamzam air sentiasa sejagat. Air ini tidak pernah kimia dirawat atau berklorin seperti halnya dengan air dipam ke dalam bandar-bandar. Pertumbuhan biologi dan tumbuh-tumbuhan biasanya berlaku dalam telaga yang paling. Ini menjadikan air enak terhutang kepada pertumbuhan alga menyebabkan masalah bau dan rasa.

Tetapi dalam kes air zamzam dengan baik, tidak ada tanda-tanda pertumbuhan biologi. Abad yang lalu, Hagar (ra) sangat untuk mencari air di bukit Safa dan Marwa untuk diberikan kepada anak Ismail baru lahir beliau (saw) Semasa dia berlari dari satu tempat ke tempat lain untuk mencari air, anaknya menyapu kaki-Nya terhadap pasir . Sebuah kolam air timbul, dan dengan rahmat Tuhan, berbentuk sendiri ke dalam perigi yang datang untuk dipanggil air zamzam.

 

Sumber:

Artikel ini merupakan terjemahan kepada tulisan asal “The Miracle of Zam Zam Water
Research by Tariq Hussain and Moin Uddin Ahmed” di pautan pada laman web di bawah:

http://www.ummah.net/islam/taqwapalace/science/zamzam.htm

Ia mengisahkan tentang kajian saintifik yang dibuat oleh ke-dua-dua penyelidik dan menceritakan hasil penyelidikan mereka pada laman tersebut. Anda boleh kunjungi laman tersebut untuk membaca versi asal dalam bahasa Inggeris.

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

2 thoughts on “Keajaiban Air Zamzam – Pandangan Peribadi Penyelidik

 • 17/08/2012 at 10:00 pm
  Permalink

  Subhanallah bukti kekuasaan Allah SWT mukzizat zam zam adalah salah satu kebesaran Allah SWT

  Reply
 • 27/01/2012 at 1:21 am
  Permalink

  assalamualaikum
  seperti mana yang saya tahu mandi dengan menggunakan air zam-zam yang bercampur dengan air biasa hukumnya adalah harus.maka ketika mandi jika membasuh kemaluan mengunakan air zam-zam yang telah bercampur air biasa tadi apakah humkumnya?adakah dibolehkan?

  harap dapat beri penjelasan.
  sekian terima kasih.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*