Sejarah Puteri Saadong

Puteri Saadong adalah satu nama yang tidak asing lagi dalam sejarah Kelantan. Misteri yang menyelubungi dirinya pada penghujung usia pemerintahannya menjadi satu tanda tanya kepada generasi muda.

PUTERI SAADONG

Kisah berdarah pembunuhan Raja Abdullah oleh Puteri Saadong dengan menggunakan Penyucuk Sanggol rambut menggambarkan semangat juang yang tinggi , kehebatan dan ketangkasan Sang Puteri! Sehingga kini rakyat jelata dapat melawat dan melihat makam Raja Abdullah, namun sayang, rakyat kelantan tidak tahu dimanakah makam Puteri Saadong yang sebenar!!!

*Makam Raja Abdullah, bekas suami Puteri Saadong.

Kisah hidup Puteri yang cantik jelita ini lenyap begitu saja, seperti juga kisah hidup ibu angkatnya iaitu Cik Siti Wan Kembang!

Apa yang menjadi persoalannya ialah mereka ghaib di gunung-gunung tertentu, seakan-akan mengajak kita membongkar atau mengesan jejak-jejak mereka berkaitan dengan gunung-gunung ini.Apakah ini ada kaitan dengan Bangsa Gunung??? Atau ianya ada kaitan dengan dunia mistik yang wujud di sekeliling kita yang kita tidak sedari sekian lama.

*Bukit Marak

Dari Bukit Marak Puteri Saadong khabarnya berpindah ke Gunung Reng, dan dari Gunung Reng ke Gunung Tebu dan seterusnya bersemanyam di Gunung Ayam.

Berikut adalah satu artikel menarik oleh N.A. Halim dari Muzium Negara, artikel ini juga pernah disiarkan dalam mingguan Malaysia bertarikh 28/10/1979.

Sumber artikel : Klik Sini

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*