Fakta Menarik Tentang Trafik Jam

Fakta Menarik Tentang Trafik Jam

auto_stoped_highway-150x150Anda mungkin pernah mengalami masalah trafik jam terutama di bandar-bandar besar di Malaysia. Saya juga pernah menghadapi situasi yang sama di Kuala Lumpur, malah pernah juga tersangkut hampir 3 jam di New York masa zaman belajar di USA dulu.

Tahukah anda ada beberapa fakta menarik tentang trafik jam ini? Berikut adalah fakta-fakta tersebut.

  1. Trafik jam di New York, San Francisco dan Paris adalah antara bandar yang tersohor dengan masalah jam tetapi pernah diatasi oleh bandar Seattle USA, di mana seseorang pemandu terpaksa tersangkut dalam trafik secara purata sebanyak 59 jam setahun. Bagaimana dengan Malaysia?
  2. Trafik jam bukanlah fenomena yang baru, malah ianya pernah berlaku pada zaman dahulu. Pada tahun 45 B.C, bandar Rome pernah melarang semua bentuk kenderaan dan kenaikan termasuk kuda-kuda tunggangan dari bandar yang lain memasuki bandar tersebut pada masa itu disebabkan masalah trafik jam.
  3. Tahukah anda bahawa lampu trafik digunakan sebelum terciptanya motokar.
  4. Pada tahun 2005 sahaja, kos yang membabitkan trafik jam di Los Angeles mencapai lebih UD$9.325 billion.
  5. Jarak terpanjang membabitkan trafik jam ialah sejauh 176km iaitu dari Lyon ke Paris, Perancis pada 16 hb Feburari, 1980.

Sekadar fakta untuk umum. Tunggu lagi fakta-fakta menarik yang bakal menanti anda.

Originally posted 2014-01-05 05:01:59. Republished by Blog Post Promoter

Leave a Reply

*


CommentLuv badge

 

This site is protected by WP-CopyRightPro
Read more:
diet cara semula jadi
Diet Secara Semula Jadi

Diet secara semula jadi. SETIAP manusia memerlukan makanan untuk meneruskan kehidupan seharian iaitu makanan yang memberi dan menambah tenaga bagi memastikan badan berupaya melakukan kerja-kerja...

Close