Anaconda Hijau – Ular Terbesar Di Dunia

Anaconda Hijau (Eunectes Murinus) masih termasuk keluarga Boa. Ular Amerika Selatan ini termasuk ular terbesar di dunia. Spesies dalam keluarga yang sama, Phyton, atau ular sawa mempunyai tubuh yang sangat panjang tapi dengan tubuh besarnya, anaconda hijau, nampak 2 kali lebih besar.

d Anaconda Hijau   Ular Terbesar Di Dunia

Anaconda Hijau membesar lebih dari 29 kaki atau 8,. meter dengan berat melebihi 550 paun atau 227kg dan diameter lebih kurang 12 inci atau 30cm. Di antara kerabat anaconda, anaconda hijaulah yang paling besar. Ukuran tubuh betinanya lebih besar daripada yang jantan. Anaconda hidup di rawa-rawa, air yang arusnya lemah, Kebanyakan dapat ditemui di lembah sungai Amazon dan Orinoco.

 Anaconda Hijau   Ular Terbesar Di Dunia

Bentuk badannya amat sesuai dengan persekitaran di air berbanding aengan di darat. Mata dan rongga hidungnya terletak di atas kepala sehingga memudahkannya untuk menyelam dan beraktiviti di dalam air. Pada masa persenyawaan, terjadi pertandingan di antara spesies jantan untuk memperebutkan sang betina dan perkara ini terjadi selama 4 minggu.)

 Anaconda Hijau   Ular Terbesar Di Dunia

Related posts

*

*


1 × = three

 

[corner-ad id=1]
Top This site is protected by WP-CopyRightPro
Read more:
Filem “I am Number Four” Versi PPV Untuk Muat Turun

Akhirnya filem "I am Number 4" versi PPV (Pay Per View) telah terdapat di internet dan anda boleh mendownloadnya sekarang. Gambar versi PPV ini adalah...

Close