Trik Matematik – 4 Cara Mudah Darab dan Bahagi

facebook-cresta-share" id="facebook-cresta-c">

Saya pernah menulis artikel tentang bagaimana untuk membuat sesuatu operasi darab berdasarkan base 10. Ianya amat mudah setelah kita fahami caranya dengan betul.

Pada entri kali ini saya ingin ketengahkan cara mengira hasil darab berdasarkan base 10 dan 100. Tetapi ianya bukan dengan cara penerangan secara bertulis, malah di sini disertakan video cara mencongaknya dengan pantas di dalam kepala anda tanpa menggunakan pen dan pensil, mahu pun kertas.

Saya juga masukkan teknik mendapatkan hasil ganda dua sesuatu nombor dan hasil bahagi nombor yang kompleks hanya dengan sekelip mata sahaja untuk mendapat jawapannya.

Harap maaf kerana penerangannya dalam Bahasa Inggeris, namun ianya amatlah mudah untuk difahami.

Selamat Mencuba!

Cara congak hasil darab base 10Cara congak hasil darab base 100


Cara congak hasil ganda dua


Cara congak hasil bahagi nombor kompleks

Nah! Begitulah cara mudah untuk mengira atau lebih tepat lagi mencongak hasil darab dan hasil bahagi 2 nombor. Semoga anda mendapat manfaat daripada video-video di atas.

Related posts

5 Comments

 1. fairuz said:

  knp xbleh copi???
  saya nak copy untuk tmpl dlm kelas saya sbb artikel ni mnrik dan mdh untk fhm….

  • tokjogho said:

   Salam,
   gunalah firefox ext RightToClick utk dptkan opsyen copy paste. Link ext tu sini – > Install/pasang dgn klik Add to Firefox, pastu restart Firefox.

   Bila nak copy & paste, click pada ext tu punya icon (icon arror kuning), pastu baru boleh copy & paste. Hrp ia dpt membantu sdr.

   Admin.

 2. syuhada said:

  awesome!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  aq dpt 8A plus drpde blajr kt sini

*

*


three − = 1

CommentLuv badge

 

[corner-ad id=1]
Top This site is protected by WP-CopyRightPro
Read more:
belajar bahasa inggeris
9 Tips Menguasai Bahasa Inggeris

Bahasa Inggeris sebenarnya bukan suatu bahasa yang sukar untuk dipelajari. Namun ramai yang berpendapat bahawa Bahasa Inggeris amat sukar untuk dikuasai. Saya pada suatu ketika...

Close