10 Bahasa Popular Digunakan di Internet

Tahukah anda bahasa apakah yang terbanyak digunakan di internet? Dalam banyak-banyak bahasa di dunia, berikut adalah senara 10 bahasa terpopular yang digunakan di internet.

10 Bahasa Terbanyak di Internet

BAHASABilangan pengguna
1. Inggeris452 juta
2. Mandarin321 juta
3. Spanish129 juta
4. Jepun94 juta
5. Perancis73 juta
6. Portugis73 juta
7. Jerman65 juta
8. Arab41 juta
9. Rusia38 juta
10. Korea37 juta
Semua lain258 juta
Sumber: Internet            Dunia Stat

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

2 thoughts on “10 Bahasa Popular Digunakan di Internet

  • 15/11/2009 at 10:32 pm
   Permalink

   Itu pun dah banyak blog yang guna BM. That’s why kalau kita cari info dari internet, taip teks BM pun, terus ada saja infonya. Itulah yang membuatkan Tok buat blog ni!! Memperbanyakkan artikel berbahasa Melayu! Kalau yang sempat Tok translate, Tok translate.. kalau tak sempat tu..mintak kebenaran salin artikelllah…

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*