Apa itu Ciri NoFollow?

ciri nofollow dan dofollowJika anda seorang penulis blog atau pun webmaster, anda sebenarnya perlu tahu tentang ciri-ciri dan pautan NoFollow. Apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan ciri NoFollow ini?

NoFollow adalah nama ciri HTML yang digunakan oleh webmaster untuk memberitahu enjin carian (sperti Google bot)  bila link  atau pautan supaya tidak seharusnya menjejaskan carian target kedudukan enjin. Atribut atau pun ciri NoFollow dicipta pada tahun 2005 oleh Matt Cutts (ketua pasukan Google webspam) dan Jason Hellen dari Blogger untuk membantu mengurangkan kesan kaedah spamming, yang akan secara teori nya meningkatkan kedudukan ranking high keseluruhan keputusan carian.

Cara Ciri NoFollow Bekerja

HTML atribut nofollow tidak menyekat, kerana beberapa orang percaya, mesin carian akses kepada link atau tujuan. Melainkan hanya memberitahu mesin carian untuk tidak menggunakan link dalam menentukan nilai kedudukan laman web. Ketiga mesin carian utama (Google, Yahoo dan Bing!) Menganggap atribut nofollow berbeza, dan tidak selalu konsisten. Beberapa memuat atribut secara harfiah dan tidak mengikuti untuk laman yang berhubung. Kandungan ikuti link dan indeks, tetapi hanya tidak menggunakannya menentukan ranking. Ketika nofollow digunakan dalam meta tag robot, bagaimanapun, biasanya tidak bererti, secara harfiah, “jangan ‘mengikuti hyperlink ini”.

Bila Perlu Gunakan Atribut NoFollow
Webmaster boleh menggunakan atribut HTML nofollow saat menyambung ke halaman pesaing jika mereka tidak mahu memberikan sumbangan terhadap kedudukan enjin carian pesaing. Dalam panduan tersebut, Google akan meminta webmaster untuk menggunakan tag ini pada link atau pautan yang telah dibayar untuk atau diperolehi sebagai tukaran link.

Nofollow juga umumnya digunakan pada posting blog untuk mencegah komentar spam, logik adalah bahawa spammer tidak akan posting link di blog ulasan jika mereka tahu bahawa tidak ada manfaat kedudukan laman akan datang itu.

Beberapa SEO juga mengesyorkan menggunakan tag nofollow untuk laman dalaman yang tidak memerlukan kedudukan carian. Ini termasuk perkara seperti laman Syarat Perkhidmatan atau laman Hubungi Kami pada halaman blog anda.

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*