Pentingnya membina website

Salam sejahtera sahabat semua,

Ramai diantara kita yang telah pun mencuba berbagai-bagai jenis perniagaan online, tetapi mereka telah mencuba bertahun tahun lamanya tetapi masih juga gagal.

Apakah punca kegagalan tersebut? Ramai yang menyalahkan perniagaan tersebut dan beranggapan ianya kurang sesuai, sama seperti saya satu ketika dulu. Sering bertukar-tukar bisnes untuk berjaya didalam dunia internet marketing.

Tetapi setelah mengkaji menggunakan konsep 7 habits highly effectif people, Dr Stephen R Covey, saya mula menyenaraikan nama nama orang yang hebat didalam dunia merketing. Saya mengkaji lebih kurang 10 nama orang yang hebat termasuk Robert Kiyosaki, Mark Zuckerberg, Larry Page, Sergey Brin, Tissa, Tim sibert dan berbagai lagi nama yang hebat. Mengapa orang hebat ini menjadi hebat?

Cara mudah untuk mengkaji kehebatan mereka adalah dengan memerhatikan kesamaan mereka. Pada akhir kajian saya, saya dapati mereka ini mempunyai 3 sifat yang sama dan menguasainya.

3 Sifat Internet Marketer yang berkesan.

1. Mereka tahu membuat website mereka sendiri.
2. Mereka mempunyai autoresponder dan mahir menggunakan email kempen.
3. Mereka menggunakan konsep PERCUMA untuk marketing mereka.


Waktu saya didalam kegelapan didalam dunia internet, sering mencuba dan sering gagal. Saya berhenti sejenak. Dimana silapnya cara saya. Sudah berbagai produk dan program saya sertai dan cuba jual secara online tetapi tak pernah berjaya, duit pun habis, cari downline tak pernah nak dapat, akhirnya berbalik juga buat bisnes secara offline. Ada lah untung sedikit, tetapi apa bila dikira pula masa yang habis, duit yang habis pergi meeting sana sini, memang tak berbaloi. Penat !!! Buat bisnes offline.
________________________________________________________

Bila saya bertapa dan mengkaji 3 sifat IM yang berkesan ini, baru saya sedar yang saya selama ini telah mengikuti formula yang salah. Saya mula belajar membina website, saya mula belajar menggunakan autoresponder sendiri, belajar menulis email kempen sendiri, belajar buat website percuma sendiri dan mula sebarkan di dalam beberapa yahoo group.

Keputusannya AutoMLMAnda meletup, FreeSchool website meletup diluar negara, AutoMLMAnda dikenali hingga ke Indonesia, Singapura dan Brunei dan mendapat sambutan menggalakkan di Malaysia. Pendapatan secara online naik secara mendadak. Pendapatan tak masuk akal, berganda-ganda berbanding semasa saya menjadi manager kilang dahulu.

Sekarang baru saya akui memang benar dan terbukti ianya benar bila saya menjalankan bisnes affiliate autoersponder. Disamping memahirkan tentang email kempen, saya juga menjana pendapatan yang dikira lumayan hanya dengan autoresponder.

Saya mula tersenyum sendiri, memang sah, jika anda sudah memahirkan ketiga-tiga sifat tersebut, duit akan datang sendiri. Anda sudah tidak boleh mengelak lagi, anda terpaksa ambil duit dari internet walaupun anda sudah tidak mahu lagi. Anda makan, duit masuk, anda tidur duit masuk, anda ke tandas, duit masuk, anda bercuti duit masuk, anda tak buat kerja pun duit masuk. Baru saya tahu itulah hasilnya penat lelah dahulu.

________________________________________________________

Untuk belajar membuat website anda perlukan webhosting, tanpa webhosting tiada website, webhosting adalah tempat untuk menyiarkan website anda kepada umum, kalau tiada webhosting website anda tidak akan masuk kedalam internet.

Webhosting company tumbuh macam cendawan selepas hujan, dan salah satunya adalah GDI, dan saya memilih GDI kerana ia ada pilihan membuat affiliate. Maksudnya secara automatik kita layak menjadi broker mereka, dan sekiranya kita rajin untuk mempromosikan perniagaan mereka (webshosting atau tapak website) maka kita akan dapat kemosyen sikit. Jadi sambil belajar buat website dan memerlukan webhosting, sambil2 tu boleh promote affiliate GDI, kalau ada orang join dapat gak hasil.

Tetapi kalau tiada affiliate pun saya MESTI menyewa tapak website (webhosting) kalau tidak website saya tak masuk dalam internet. Jadi pesan saya kepada semua, jika anda benar2 ingin menjana pendapatan melalui online,


barulah anda mendapat kunci pertama untuk berjaya dalam online. Jika tidak anda hanya akan jadi pengikut setiap masa.99.99% Saya pasti anda tidak akan berjaya. Walau apa pun perniagaan online yang anda ceburi anda tidak akan
berjaya kalau anda tidak tahu buat website sendiri.

Tetapi jika anda sudah menguasai 3 ilmu diatas, apa pun juga perniagaan online yang anda ceburi anda akan berjaya. Apa yang anda sentuh akan jadi duit. Apa pun perniagaan yang anda ceburi, vemma ke, uptrend ke, HPA ke, justmate ke, 4life ke, monave ke, rolution ke, insyaAllah meletop.

Janganlah nak uji lagi formula ini kerana saya mengujinya dengan jerit perih, tak cukup tidur berbulan2 dan bila dah mengetahuinya saya berikan kepada anda secara percuma. Saya tak kisah jika anda sewa webhosting selain GDI, atau
autoresponder selain trafficwave, saya tak kisah jika anda bukan datang dari group saya, tapi nasihat ini khas untuk anda supaya tidak mencontohi orang yang tidak berjaya.

“Kerana setiap kesilapan memerlukan $$ untuk menebusnya. Kerana setiap percubaan memerlukan $$ untuk melihat kesudahannya”
________________________________________________________

Selepas anda sudah pandai membuat website sendiri, belajarlah menggunakan autoresponder. Terutama membuat landing page dan yang paling penting membuat email kempen. Jika anda hanya tahu buat website tetapi tidak menggunakan autoresponder dan tidak mempunyai email kempen sendiri, anda tidak akan kemana. Usaha pertama anda akan sia-sia. Autoresponder adalah alat untuk mengumpulkan pengikut, tanpa mereka anda tidak kemana. Tanpa website dan autoresponder anda hanya jadi pengikut kepada orang yang hebat ini. Pengikut tidak akan berjaya.

Saya menggunakan autoresponder untuk mengumpulkan pengikut, bertahun guna tanpa hasil, tetapi pengikut semakin bertambah (pengikut ni kadang2 kita panggil subscriber, kadang2 kita panggil list of followers, list of prospect, leads dll). Autoresponder juga berfungsi untuk menghantar fliers kempen promosi kita kedalam email subscribers kita.

Saya ada terjumpa seorang yang menjual barangan Jusmate5 dengan website sendiri dan autoresponder sendiri. Dia menjana pendapatan lima angka walaupun baru beberapa bulan menyertainya. Dia mendapat keuntungan dari Jusmate5 itu sendiri, dari komisyen GDI dan komisyen autoresponder Trafficewave. Kiri kanan depan belakang dia menjana income. Dan dia memang dah tak kerja sekarang ini. Nak kerja apa lagi, tiap2 bulan berbelas ribu pendapatannya.

Saya juga ada menjumpai downline saya di GDI yang mendapat pendapatan lebih puluhan ribu setiap bulan dengan perniagaan Vemma, dan dia menggunakan webhosting GDI, jadi dalam masa yang sama dia juga menjana pendapatan vemma, gdi dan trafficwave.

________________________________________________________

1) Untuk memiliki website anda perlukan webhosting kompani, anda boleh sewa mana2 webhosting kompani, tetapi jika tiada saya galakkan sewa di GDI kerana mereka ada affiliate. Klik disini jika anda masih belum memiliki webhosting lagi, bayaran sewa di GDI adalah RM30 setiap bulan.
https://www.website.ws/orderflow/index.dhtml?sponsor=zaki1982&fname=&lname=

2) Untuk menggunakan sistem autoresponder anda kena melanggan dengan mana2 kompani yang menawarkan sistem tersebut, jika masih tiada saya galakkan anda gunakan perkhidmatan trafficwave kerana mereka juga ada pilihan affiliate. Charge yang mereka kenakan adalah RM60 setiap bulan.
https://www.trafficwave.net/cgi-bin/newmember/enrlform.cgi/zakey82/paid

Ingatlah pesanan ini, anda perlu ada kedua-duanya, jika anda boleh dapatkan percuma ditempat lain, sila gunakan. Tetapi jangan tinggalkan ilmu ini. Mahirkan kedua2 bidang ini, saya yakin anda tidak akan menyesal.

Ramai yang melakukan kesilapan kerana terpengaruh dengan ajakan menyertai program internet atau online itu dan ini serta menjanjikan pendapatan yang lumayan. Bagi saya itu kurang tepat. Anda akan menghadapi kesukaran untuk menjana pendapatan lumayan untuk apa jua perniagaan internet, kecuali anda.

1) tahu buat website sendiri yang asas,
2) tahu menggunakan email kempen sebaik mungkin
3) dan tahu mempromosikan niche anda dengan konsep PERCUMA.

Selagi anda tidak menumpukan kepada tiga perkara diatas, apa yang anda lakukan hanyalah membazirkan duit. Apa sahaja bisnes online yang anda sertai anda akan rugi, mungkin kadang2 untung diperingkat awal, tetapi untuk long term, saya belum jumpa lagi sesiapa yang untung.

Jangan sertai program affilite kerana pulangan yang dijanjikan, tetapi kerana anda ingin menggunakannya. Jangan sertai GDI kerana ia ada program affiliate, kerana orang itu dan orang ini dapat income puluhan ribu, tetapi saya galakkan jika anda menyertai GDI kerana inginkan webhosting untuk menyiarkan website anda, untuk berlatih membuat website sendiri, untuk memasarkan barangan sendiri. Saya galakkan anda memiliki autoresponder dengan trafficwave atau mana2 kompany yang lain kerana ingin membina email kempen sendiri bagi menarik pelanggan membeli barangan anda, mempelajari email kempen yang macamana boleh menarik orang ramai, email kempen yang macamana boleh memikat orang membeli barangan kita.


* Artikel ini ditulis oleh Penulis Tamu: Zaki

Ingin serlahkan bakat menulis anda? Jom kongsi idea dengan menjadi Penulis Tamu di PanduanPercuma.info –

KLIK menu Hantar artikel untuk sumbang artikel anda di sini. Terima kasih!!

 

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*