Diet dan Cara Pemakanan Rasulullah

Salam semua,

Artikel ini begitu popular dan tersebar luas di internet dan forum-forum online. Izinkan saya untuk lakukan tanggungjawab saya, agar ianya tidak menjadi ikutan semata-mata tanpa dalil dan nas yang hakiki.

Berkenaan artikel ini,

Saya juga telah mencari nas dan dalil tentang artikel ini tapi masih juga tidak ketemui. Tetapi artikel ini tersebar begitu meluas di blog2 dan forum2 tempatan. Sebenarnya syjuga pernah bertanyakan seorang ustaz tentang hal mencampurkan daging haiwan darat dgn haiwan laut seperti ikan dll, jelas dia tiada dalilnya dlm islam.

Tetapi dia kata, sekiranya terbukti dari sudut sains, maka sunnah kita ikut, kerana mengelakkan kemudharatan itu adalah kewajiban.

Dan mengikut pandangan beberapa orang rakan saya dalam bidang perubatan, tidak terbukti secara khusus amalan pemakan tersebut i bawah ini menimbulkan kemudharatan. Oleh itu, saya rasa tidak menjadi kesalahan untuk mengamalkan coral pemakanan yang kita semua lakukan sekarang kecuali jika terjumpa NAS dan DALIL yang SAH tentang apa yang rasul kita lakukan. Oleh itu anggapah artikel ini sebagai artikel semata-mata kerana ianya telah pun tersebar luas. Wallahu ‘alam.

Artikel Asal

Dalam Islam, Allah telah memilih Rasulullah SAW untuk menjadi model peranan kepada seluruh alam sejagat. Baginda juga turut membawa perkara yang boleh disifatkan sebagai penyempurna akhlak manusia (makarimal akhlak). Di antara perbuatan Rasulullah yang perlu diikuti dan hayati bersama adalah dari aspek etika diet Rasulullah ataupun tatacara pemakanan sihat Rasulullah SAW.

Antara tatacara pemakanan sihat Rasulullah SAW adalah:

* Rasulullah tidak minum susu sewaktu baginda memakan daging.
* Rasulullah tidak makan daging bersama ikan.
* Rasulullah tidak minum susu sewaktu baginda menjamah ikan.
* Rasulullah tidak minum susu sewaktu baginda memakan ayam.
* Rasulullah tidak makan ikan bersama telur.
* Rasulullah tidak makan ikan bersama daun salad.
* Rasulullah melarang meminum susu bersama cuka.

* Jangan makan buah bersama susu: – dalam erti kata lain koktel. Namun para saintis telah menemukan agar baik untuk menikmati khasiat susu bersama jus buah berkultur kerana jus susu kultur sedemikian baik untuk memperbaiki ketidakselesaan dan ketidakhadaman perut namun pengguna perlu memilih jenis jus susu kultur yang kurang kadar kemasamannya kerana kemasaman boleh menghakis perut melalui tahap keasidannya lama kelamaan boleh menyebabkan gastrik.

* Rasulullah tidak memakan buah-buahan selepas memakan gandum, roti atau makanan berat sebaliknya Rasulullah memakan buah-buahan sebelum makan makanan berat, gandum atau roti.
* Rasulullah akan tidur sejam selepas makan tengahari.
* Rasulullah melarang manusia untuk meninggalkan makan malam. Barangsiapa yang meninggalkan makan malamnya dia akan dimamah usia dan tahap kolestrol dalam darah dan badannya akan berganda.

* Dalam Kitab Al-Quran ada melarang manusia untuk makan makanan darat bercampur makanan laut misalnya seseorang yang memakan nasi berlaukkan sup daging lembu maka ia tidak digalakkan untuk mencampuri makanan tersebut dengan makanan laut misalnya udang, ikan dan sotong. Walau bagaimanapun, bercampuran makanan ini (antara makanan darat dan makanan laut) tidaklah boleh dianggap haram apabila dimakan bersama cuma ia mungkin membahayakan kesihatan.

* Nabi Muhammad SAW pernah melarang para sahabat dan umat manusia daripada makan ikan bersama susu kerana ia akan menyebabkan si pemakan mudah untuk mendapat penyakit. Berikutan perkara sedemikian, para ilmuan nutrisi telah membuat kajian dan menemukan keputusan bahawa dalam makanan darat mempunyai ion+(Positive Ions) sedangkan dalam makanan laut mempunyai ion- (Negetive Ions), jika kedua-dua jenis makanan ini bercampur maka akan terjadinya tindakbalas biokimia (Biochemical reactions) yang aktif dalam tubuh sekaligus mampu menyebabkan perut dan usus rosak dengan teruk.

* Al-Quran mengajar manusia untuk mandi sebelum subuh, sekurang-kurangnya sejam sebelum matahari terbit. (sekitar pukul 4.00 hingga 6.00 pagi). Dengan cara ini, air yang sejuk mampu meresap kedalam badan sekaligus mengurangi masalah penimbunan lemak. Buktinya kebanyakan orang yang mandi pagi tidak gemuk.

* Nabi melarang manusia makan dengan banyak dan melampau. Sebaliknya manusia itu hanya perlu makan ketika ia lapar dan berhenti sebelum ia kenyang.

* Nabi sentiasa mengamalkan meminum air dengan banyak, baginda meminta seseorang untuk sentiasa memenuhkan setengah ruang perutnya dengan air. Nabi juga mengamalkan minum air sejuk (bukan ais) yang bercampur sedikit madu setiap pagi. Mujarabnya InsyAllah sukar untuk mendapat penyakit.

* Nabi juga mengajar supaya manusia meminum air dengan meneguk perlahan-perlahan.Nabi melarang manusia untuk bernafas (membuihkan air) dalam air yang untuk diminum.Hal ini kerana udara yang sengaja dibuihkan dalam air itu mungkin mengandungi kuman dan bacteria yang merbahaya kepada manusia.

* Rasulullah juga menyarankan untuk bersugi (memberus gigi) setiap kali untuk menunaikan solat. Rasulullah amat tidak menyukai kepada orang yang tidak bersugi setiap hari.

* Nabi juga turut meminta untuk berwuduk setiap kali ingin membuat perkara suci seperti solat, membaca Al-Quran, berzikir dan sebagainya.

* Berdoa sebelum dan setelah makan. Cuci tangan sebelum dan selepas makan dan minum dengan memegang gelas dengan tangan kanan sebaik-baiknya sebelum makan. Jangan meneguk air sedangkan dalam sesi menjamah makanan, minum air jika tersedak, berasa kekeringan ataupun setengah jam sesudah makan, hal ini makan melancarkan selera makan serta mengelakkan dari terkena penyakit kembung air. Miminum air sekurang-kurangnya setengah jam sesudah makan dapat mengembalikan tenaga yang hilang pada kadar tempoh yang lama serta mengembalikan keserian awek muda.

* Jangan disisakan sebutir nasi/bahan makanan pun yang masih elok untuk dimakan, kerana makanan juga turut berzikir pada Allah SWT. Nabi bersabda yang bermaksud: “Apabila salah seorang dari kamu makan, kemudian suapannya jatuh dari tangannya, hendaklah ia membersihkan apa yang kotor darinya lalu memakannya, dan janganlah ia membiarkannya untuk (dimakan) syaitan. (Silsilah hadits-hadits Shahih) no. 1404).

* Makan dan minum perlulah dalam keadaan duduk tidak berdiri, baik sekali makan berjamaah bersama keluarga, mahupun teman. Berkumpul untuk menjamahi hidangan dan makanan secara berjamaah adalah suatu yang dianjurkan bagi kaum Muslimin di samping akan mendapatkan keutamaan berdasarkan hadis berikut:

’Berjamaahlah dalam menyantap hidanganmu dan sebut Nama Allah padanya, nescaya akan mengandungi berkat bagimu. (Silsilah Hadits-hadits Shahih no. 664).

Berkenaan dengan seseorang yang datang kepadanya dan ia berkata: Hadis ini dikhabarkan oleh Rasulullah SAW, Wahai Rasulullah, kami ini setiap kali makan tidak pernah kenyang. Maka Rasulullah berkata: “Pasti masing-masing kamu makan sendiri-sendiri. Orang itu menjawab: Benar, Ya Rasulullah! Rasulullah berkata: “Berjamaahlah dalam menyantap makananmu.”

* Sunnah Nabi Muhammad juga ada menyuruh untuk makan garam secuil sebelum makan untuk menolak 70 macam penyakit, dan ambil lagi secuil dengan jari manis tangan kanan setelah makan. Makanlah dengan tangan kanan tanpa sudu, garfu ataupun kayu chopstick. Sebaiknya kita yang menunggu makanan dan bukan makanan yang menunggu kita.

* Nabi Sallallahu ‘Alaihi Wasalam juga mengajar untuk kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahawa enzim banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (Enzim sejenis alat percerna makanan).

“Dan janganlah ia mengusap tangannya dengan mindil/tuala hendaklah ia menjilati tangannya, kerana seseorang itu tidak mengetahui pada makanannya yang mana yang mengandungi berkat untuknya, sesungguhnya syaitan itu selalu mengintai untuk merampas harta manusia dari segala penjuru sehingga di tempat makannya. Dan janganlah ia mengangkat shahfahnya hingga menjilatinya dengan tangan, kerana sesungguhnya pada akhir makanan itu mengandung berkat. (Kitab Silsilah hadits-hadits shahih no. 1404).

Berkata Imam Nawawi, tentang makna kaliamat “Pada makanannya yang mana yang diberkahi.” Ia berkata: Sesungguhnya makanan yang dihidangkan untuk manusia itu mengandung berkat, sedang dia tidak mengetahui apakah berkat itu pada makanan yang ia makan atau pada sisa makanan yang melekat di tangannya atau pada sisa makanan di dalam shahfah atau pada suapan yang jatuh. Demikian hendaklah ia menjaga semua itu agar selalu mendapat berkat. (Fathul Bari 9/578).

* Bagi menghindari diri dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita bersujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yang tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir keruang tersebut dan sekaligus membekalkan oksigen pada kadar yang sesuai pada otak manusia.

* Nabi meminta umatnya untuk menjamah makanan dengan menggunakan Shahfah/Qash’ah (talam/dulang) dan diletakkan di atas hamparan.

Makan berjamaah di atas hamparan dengan menggunakan Shahfah merupakan salah satu sunnah Nabi yang harus diikuti: ” tidaklah makan diatas meja makan dan tidak pula menggunakan Sukurrajah (Diriwayatkan oleh Imam Tarmizi dalam Syamail, sahih Bukhari no. 5386 dalam kitab Fathul Bari 9/532).
Ibnu Hajar berkata: “Guru kami berkata dalam (Syarah at-Tirmidzi): “Sukurrajah itu tidak digunakan kerana mereka (Rasulullah dan para sahabat) tidak pernah menggunakannya, sebab kebiasaan mereka makan bersama-sama (dengan Shahfa-pent) atau kerana makan dengan menggunakan sukurrajah itu menjadikan mereka tidak merasa kenyang. (Al-Fath 9/532).

* Islam melarang penganutnya untuk meminum arak, memakan babi dan keluarganya, memakan anjing dan keluarganya, binatang dan tumbuhan yang beracaun dan berbahaya. Islam juga melarang umat manusia untuk memaka najis, (darah, nanah, air mazi dan sebagainya).Serangga yang hidup melata, jijik lagi beracun adalah haram dalam Islam.

* Rasulullah melarang untuk manusia tidur sesudah subuh (sesudah solat subuh sekitar pukul 6.00pagi sehingga solat Dhuha dalam pukul 8.00 pagi) kerana rezeki yang berkat mula hadir ketika waktu tersebut. Rasulullah juga melarang untuk manusia tidur selepas solat Asar (dari sekitar pukul 4.00 ptg sehingga habis menunaikan solat Isyak sekitar pukul 8.00 dan 9.00 mlm).

* Rasulullah menggalakkan umat Islam untuk bangun menunaikan Qiyamullail bermula sekitar pukul 3.00 pagi hingga masuk waktu solat subuh).

* Islam mewajibkan penganutnya untuk berpuasa pada bulan Ramadhan selama sebulan serta disunatkan berpuasa pada hari-hari yang disunatkan berpuasa bagi menjamin kesihatan yang berkekalan sepanjang hayat.

* Apabila berpuasa, makan sahur (sekurang-kurangnya meminum segelas air sejam sebelum solat subuh dan selewat-lewatnya 10 minit sebelum masuk waktu subuh adalah diperlukan bagi menjamin kekuatan sewaktu menjalani ibadah puasa). Manakala apabila berbuka puasa pada waktu sebelah Maghrib pula adalah perlu disegerakan dengan memakan manisan terlebih dahulu).

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

20 thoughts on “Diet dan Cara Pemakanan Rasulullah

 • 20/05/2013 at 4:44 pm
  Permalink

  PALSU.. INI DIET YAHUDI.. ^_^

  Reply
 • 19/05/2013 at 9:53 pm
  Permalink

  mohon share..info yg di cari-cari..

  Reply
 • 16/05/2013 at 10:25 pm
  Permalink

  salam. mohon share. jzkk 🙂

  Reply
 • 03/02/2013 at 7:13 pm
  Permalink

  salam.. saya nk tnya ada dalil atau bukti x yg mngatakan rasulullah membenarkan mkn mlm? sbb nya saya x pernah tggalkn mkn mlm, tp mak saya slalu bising ckp mkn mlm x elok, obesiti la dan lain2.. saya pernaah dengar yg rasullullah mmbenarkan mkn mlm.

  Reply
 • 01/09/2012 at 1:33 pm
  Permalink

  di sebabkan artikel seperti ini lah umat islam jadi taksub dengn bnda yg tiada dlm hadis nabi, dan kemudian mnyebarkn ny seolh2 ya mnjadi bebanan kpd umat2 islam .

  lain kli tlg buat artikel yg btul2 sahih . skrg ni internet la pnyebab ramai umat islam murtad kern kbyykkn artikel yg d tokok tmbah bolh mnyebabkn mereka bertmmbh sangsi lebih2 lg artikel yg samar2 kebenaran ny .

  saya org islam . jd sy xska nk buat fikirn sy jd curiga dgn agama sy sndiri .

  apa yg d ajar nabi tlg l JGN di tokok tambah ya . tq 🙂

  Reply
 • 06/07/2012 at 7:16 pm
  Permalink

  Alhamdulillah.Syabas atas artikel ini. Banyak ilmu yang saya dapat manfaatkan.

  Tapi,saya minta maaf kalau saya tersilap. Saya baca berkenaan ‘memakan ikan bersama daging ataupun susu’ ada persamaan dengan kaum yahudi. Ia dinamakan Kashrut : Jewish Dietary Laws.

  Link di sini – http://judaism.about.com/od/orthodoxfaqenkin/f/fish.htm
  http://www.jewfaq.org/kashrut.htm

  Sekali lagi saya memohon maaf kerana saya pun keliru berkenaan perkara ini.

  Harap yang mengetahui boleh mejelaskan perkara ini.

  Terima Kasih.

  Zulkifli.

  Reply
  • 10/07/2012 at 7:30 am
   Permalink

   Salam, wah menarik artikel tu. Saya x terjumpa pun pasal kaum yahudi punya Dietry Law macam tu. Tp sebenarnya, artikel ni pun bukan ada asas yg kukuh. x da nas atau hadith yg menyokong cara pemakanan yg dikatakan cara pemakanan Rasulullah saw ni. Wallahu’alam.

   Reply
 • 14/05/2012 at 6:42 pm
  Permalink

  Saya terfikir juga kesahihan maklumat ni. Bukan ragu yang tak munasabah, sbb sy yakin kebenaran makan buah sblm makan nasi dsb tu. cuma bila dikatakan Baginda Rasulullah SAW tak makan ikan dgn salad, tu yang saya ada sikit sangsi.
  Kita tau kan, kat malaysia pun salad senang lecur bila panas. sungguh ke salad mudah dijumpa di Tanah Arab masa dulu?

  Reply
 • 15/04/2012 at 1:08 am
  Permalink

  Ada dalil tentang
  -larangan jgn menghembus nafas waktu meneguk air-Muslim
  -nabi sarankan bersugi sblm solat Hadis Abu Hurairah r.a:Diriwayatkan daripada Nabi s.a.w, baginda bersabda: “Sekiranya arahan aku tidak akan menyusahkan orang mukmin pada Hadis Zuhair ke atas umatku nescaya aku akan memerintahkan mereka bersugi iaitu mencuci gigi setiap kali hendak mendirikan sembahyang.” (Riwayat Muslim

  Reply
 • 31/03/2012 at 10:20 am
  Permalink

  Tq. Ilmu yg bermanafaat…

  Reply
 • 03/02/2012 at 4:06 pm
  Permalink

  very good site about Prophetic food and medicine.
  May Allah give you all best rewards

  Reply
 • 05/01/2012 at 7:13 am
  Permalink

  oohhh…lega dengar x der dalil atau nas yg kata tak bole,,,sy suka mkn spageti bolognese…kan ada susu skali dgn daging…skrg x perlu mkn dengan rasa bersalah…hehehhe

  Reply
 • 04/01/2012 at 2:00 pm
  Permalink

  Saya tidak menjumpai sebarang nas/dalil dari al-Quran mahupun Hadis (melalui pencarian Google) tentang RasululLah saw tidak memakan susu bersama makanan-makanan tertentu, atau melarang para sahabatnya berbuat demikian, seperti yang disebutkan di atas. Artikel ini juga tidak memberikan dalil untuk dakwaan lain yang dikaitkan dengan amalan RasululLah untuk saya buat rujukan. Mohon pencerahan.
  Kepada sdra Shukur, berhati-hatilah dengan apa yang disandarkan atas nama RasululLah, seandainya tidak benar, seolah-olah kita memfitnah Nabi.
  WalLahu a’lam

  Reply
  • 04/01/2012 at 6:57 pm
   Permalink

   Salam, saya juga telah mencari nas dan dalil tentang artikel ini tp masih juga tidak ketemui. Tetapi artikel ini tersebar begitu meluas di blog2 dan forum2 tempatan. Sebenarnya syjuga pernah bertanyakan seorang ustaz tentang hal mencampurkan daging haiwan darat dgn haiwan laut seperti ikan dll, jelas dia tiada dalilnya dlm islam.

   Tapi dia kata, sekiranya terbukti dari sudut sains, maka sunnah kita ikut, kerana mengelakkan kemudharatan itu adalah kewajiban. Wallahua’lam.

   Reply
 • 05/11/2011 at 5:32 am
  Permalink

  Sala,

  Kalian jgnlah terlalu risau…

  Bg setiap ilmu atau berita berkenaan tingkah laku Rasulullah S.A.W adalah

  wajar untuk kita ikuti tanpa sedikit rasa ragu – ragu.

  Pada zaman selepas kewafatan Rasulullah S.A.W, ramai umat Islam telah

  berpecah belah disebabkn meragui pesanan ajaran Rasulullah.

  Pelbagai kerosakan pasti berlaku setelah seseorang itu memulakan sesuatu

  dgn meragui terlebih dahulu dan seterusnya baharulah ingin mengetahui.

  Contohnya akan berlaku penagguhan perlaksanaan sunnah atau erti kata lain

  membazir banyak masa setelah dikurniakan ilmu (rezeki). Ruang pembaziran adalah milik syaitan.

  ingin mengetahui

  Reply
 • 03/06/2011 at 1:06 am
  Permalink

  tq atas info ni tp lebih baik kalau artikel yang berbentuk agama ni disertakan dengan hujah atau pun dalil dr quran atau hadis lebih kemas dan senang nak buat rujukan..tq

  Reply
  • 03/06/2011 at 10:49 am
   Permalink

   salam,
   saya sendiri tengah cari dalil dan hujah tentang artikel ni tp masih belum jumpa. Mungkin kena tanya pihak yang lebih mengetahui…

   Reply
 • 25/02/2011 at 11:06 am
  Permalink

  boleh saya dapatkan copy text ini..dan kalau boleh dari mana sumber maklumat ini…saya sedang buat kajian berkaitan pemakanan halal…terima kasih

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*