Bagaimana Garam Boleh Menyebabkan Tekanan Darah Tinggi

 

Kita sedia maklum dan sedar bahawa kekerapan makan terlalu banyak makanan yang masin akan menyebabkan meningkatnya tekanan darah dalam badan namun tidak ramai yang tahu bagaimana garam atau sodium bertindak balas terhadap tekanan darah kita.

 

Tekanan-Darah-Tinggi

Natrium atau pun sodium dalam garam pada asasnya berfungsi membantu menjaga tekanan darah, mengawal pengecutan otot, transmisi antara saraf sel, serta menjaga keseimbangan air, asid dan bes dalam tubuh. Namun, fungsi Natrium dalam garam ini akan berkesan sekiranya pengambilan garam tidak melebihi daripada 6 gram atau 1 sudu teh sehari. Mengapa dan bagaimana garam menjadikan tekanan darah kita tinggi?

Kadar garam yang tinggi dalam tubuh akan mempersempit arteri ginjal, sehingga menjejaskan aliran darah dan menyulitkan kinerjanya. Akibatnya, ginjal melepaskan hormon yang disebut renin dan angiotensin, yang meningkatkan tekanan pada pembuluh darah periferi, dan menyebabkan hipertensi.

 

Fakta

*Renin ialah enzim yang dirembeskan oleh buah pinggang dan merubah angiotensinogen menjadi angiotensin untuk menambah tekanan darah supaya penurasan ultra dijalankan dengan cekap

*Angiotensin pula ialah bahan yang terhasil daripada angiotensinogen oleh renin, yang boleh menyebabkan vasokonstriksi dan peningkatan tekanan darah.

Selain garam, faktor lain yang meningkatkan risiko terkena hipertensi ialah usia, keturunana, kegemukan, fizikal yang kurang aktif, merokok, stres dan minuman beralkohol. Namun dengan mengurangi pengambilan jumlah garam saja, dipercayai sangat baik untuk mengurangkan risiko hipertensi.

 

Berikut adalah beberapa cara untuk mengurangkan jumlah pengambilah garam agar tidak berlebihan:

  • Makan lebih banyak produk segar dan sedikit makanan olahan,
  • Hadkan penggunaan garam dalam makanan dan menggantikannya dengan rempah-rempah tertentu yang dapat memperkaya rasa,
  • Pilih produk makanan rendah garam, dan
  • Banyak makan buah-buahan dan sayuran.
  • Kurangkan masakan bergoreng, dan masaklah dengan kaedah rebus, kukus dan panggang.
  • Amalkan diet pemakanan dengan mengelak/kurangkan memakan daging merah dan kulit ayam
  • Kurangkan memakan makanan daging proses seperti burger,hotdog dan bebola daging.
  • Awasi makanan berlemak dan berminyak seperti penggunaan santan berlebihan, nasi lemak, roti canai dan seumpamanya.

Semoga kita semua berhati-hati dan sentiasa amalkan diet pemakanan yang sesuai untuk mengelakkan masalah tekanan darah yang tinggi dalam badan. InsyaAllah, sama-samalah kita menjaga kesihatan kita.

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*