Tips Untuk Mengelakkan Tegangan Mata

090309_1957_TipsUntukMe1.jpg

Jika anda menghabiskan lebih banyak waktu di depan komputer, anda pasti mendapatkan tegangan (strain) mata. Jika anda menatap monitor komputer berjam-jam lebih lama, anda lupa untuk berkelip. Jika anda tidak mengedipkan mata anda, kelembapan semulajadi yang terdapat dalam mata anda akan terpelowap dan mata anda menjadi kering dan sakit.

Mata kering menyebabkan penglihatan anda berganda (double vision), kabur, warna berambu, atau menjadi kepenatan. Kesakitan mata adalah disebabkan oleh kecerahan cahaya pada skrin dan kawasan di sekitar layar tersebut.

Bekerja dengan berlatarkan cahaya terang tepat di belakang skrin monitor atau bekerja di bilik yang gelap boleh menyebabkan ketegangan mata. Duduk berhadapan tingkap besar dan paparan sinar matahari silau pada monitor anda boleh juga menyebabkan tegangan mata.

Penggunaan komputer biasanya tidak merosakkan mata, tetapi ia membentuk kesan tekanan pada otot mata yang mempengaruhi penglihatan seseorang individu dan ianya juga boleh mengganggu prestasi kerja seseorang. Jika anda tidak dapat melihat skrin dengan selesa atau mantap, produktiviti anda akan menurun.

Tips untuk mengelakkkan ketegangan mata berlaku kepada pengguna komputer:

  1. Untuk setiap satu jam, ambil sepuluh minit untuk berehat dan biarkan mata anda berkelip secara normal.
  2. Jangan bekerja di dalam bilik yang gelap kerana kontras cahaya di antara cahaya hasil daripada skrin komputer dan kurangnya cahaya latar akan menyebabkan tegangan mata.
  3. Berbincanglah tentang masalah mata anda dengan pakar mata dan gunakan sebarang bentuk alat penjagaan mata jika perlu.
  4. Semak dan pastikan cermin atau kanta lekap mata anda pakai sesuai untuk melihat dari dekat atau jarak jauh.
  5. Jangan biarkan cahaya cerah melatari belakang skrin monitor anda.

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*