Cara Blok Kandungan Porno Kepada Kanak-kanak Semasa Menggunakan Google

blok kandungan seksual pada kanak-kanakWalaupun ada banyak cara ibubapa anak-anak mengawal aktiviti Internet seperti menggunakan perisian, aplikasi atau bahkan tatacara kawalan ibubapa dalam Windows itu sendiri untuk memantau anak-anak ‘Internet browsing, surfing, chatting atau kegiatan game online’, tidak ada mekanisma penapisan yang 100 peratus berkesan. Oleh kerana itu, Google telah mengembangkan SafeSearch, satu ciri yang membolehkan anda menapis elemen seksual yang eksplisit dan imej yang tidak berseusaian daripada keputusan carian anda, muncul pada skrin komputer anak-anak anda.

Ibubapa yang berkongsi komputer yang sama dengan anak-anak mereka akan mendapati bahawa Google’s SafeSearch sangat berguna menapis hasil carian Google daripada menyiarkan hasil yang tidak sesuai untuk tatapan anak-anak melalui tiga (3) tatacara yang berbeza:

  • Tapisan Sederhana (Moderate Filtering) termasuk paling eksplisit gambar daripada Google Image Search results tetapi tidak menapis hasil carian web biasa. Ini adalah tatacara SafeSearch default anda, anda akan menerima penapisan moderate melainkan anda mengubahnya.
  • Tapisan ketat (Strict Filtering) SafeSearch berlaku untuk semua keputusan carian (gambar baik iaitu carian dan carian web biasa).
  • Tanpa tapisan untuk mematikan penapisan SafeSearch sepenuhnya.

Untuk kawalan yang lebih ketat, Google memiliki ciri yang membolehkan anda mengunci tatacara SafeSearch anda ke peringkat tapisan ketat. Ketika anda mengunci SafeSearch, dua perkara akan berubah. Pertama, anda perlu untuk memasukkan kata laluan anda untuk menukar tetapan. Kedua, laman keputusan carian Google akan tampak berbeza untuk menunjukkan bahawa SafeSearch dikunci, bahkan dari seberang bilik sebagai bola berwarna di sudut kanan atas semua halaman carian akan memberi ibubapa dan guru yang jelas bahawa isyarat visual SafeSearch masih dikunci. Dan jika anda tidak melihat mereka, itu cepat dan mudah untuk mengesahkan dan re-kunci SafeSearch.

Lock SafeSearch Colored Balls

Berikut adalah cara mengaktifkan kunci SafeSearch:

  • Klik Tetapan Cari (Search Settings) di halaman Google yang terletak di sudut kanan atas yang kemudian akan membawa anda ke laman Tatacara Pilihan Global Google (Google Global Preference).
  • Di bawah tajuk SafeSearch, klik pada Lock SafeSearch.
  • Di sini, anda akan diminta untuk sign in atau log masuk dengan menggunakan akaun Google anda yang ada.
  • Selepas anda sign in, klik pada pilihan SafeSearch Lock Bar. Langkah ini memakan masa beberapa saat, kerana tapisan ketat sedang diterapkan untuk semua domain Google.
  • Akhirnya, anda akan melihat laman pengesahan selepas kuncian terjadi.

Meskipun demikian, ada beberapa hal yang menyulitkan tentang cara menggunakan Google Lock SafeSearch. Jika anda mempunyai lebih dari satu browser di komputer anda, anda perlu menentukan kunci pada setiap browser satu per satu. Dan jika komputer anda mempunyai lebih dari satu profil pengguna, anda perlu menentukan kunci pada masing-masing profil yang sesuai juga. Oh, dan ingat untuk memastikan pelayar anda ditetapkan untuk memungkinkan kue. Bagi mereka yang menggunakan Apple Safari, anda mungkin perlu menukar tetapan lalai dan mengaktifkan cookie pihak ketiga untuk kod pengunci untuk bekerja.

Unlocking SafeSearch atau membuang semula kuncian tersebut adalah sangat mudah. Hanya kembali ke laman tatacara carian (Search Preference) dan klik Unlock. Anda perlu sign in ke Akaun Google yang sama yang digunakan untuk mengunci SafeSearch. Mudah-mudahan, ciri ini akan membolehkan ibubapa dan anak-anak menemui hasil carian mereka secara tepat dan selamat – tidak lebih, tidak kurang. Selamat MengGoogle!

PS: Artikel ini dipetik drp blog komputer tj di http://infokomputer.net

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*