Apa itu Spyware?

Spyware merupakan program yang dibuat dengan tujuan untuk menyelinap masuk ke dalam komputer anda dan menjadi “mat spy” yang tidak diketahui lansung oleh pemilik pc seperti anda. Spyware bukanlah suatu ancaman biasa, namun ianya ianya boleh menjadi sangat berbahaya dan memudaratkan si pengguna pc dan mampu mengancam privasi dan merosakkan sesuatu sistem komputer mahu pun jaringan komputer.

Spyware mula bermaharajalela sejak tahun 1994. Pada masa itu, SPYWARE yang cukup terkenal digunakan adalah Gator. Spyware ini masih wujud sampai sekarang. Seiring dengan perkembangan teknologi, pada asalnya spyware digunakan untuk tujuan bisnes periklanan. Namun kini semuanya telah berubah, spyrware kini diprogramkan untuk tujuan yang destructive atau memudaratkan sipengguna pc.

Kategori Spyware

SPYWARE boleh dikategorikan kepada beberapa jenis iaitu:

1. Trojan / backdoor

2. Adware

3. Keylogger

4. DDoS agent (zombie)

5. Sniffer, password cracker

6. Browser Helper Object

7. P2P contohnya kazaa.

8. RAT – Remote Access Tool/Trojan.

Kalau kita lihat, ada yang overlapping atau seolah-olah sama dengan anti-virus iaitu pada kumpulan trojan. Anti-virus secara umumnya boleh mengesan kehadiran trojan di dalam sistem pc kita. Namun untuk kategori lain seperti adware, P2P, hacker tools, umumnya program anti virus tidak memasukkan jenis ini di dalam pangkalan data virus mereka.

Lalu kenapa tool seperti Sniffer digolongkan ke dalam spyware? Ada alasan di sebaliknya. Sebagaimana kita ketahui bahawa tool sniffer mempunyai dua peranan iaitu peranan yang baik atau berguna bagi administrator.

Sniffer boleh digunakan oleh administrator untuk melakukan ‘tracing’ atau analisa paket di jaringan mereka. Network Load utility yang untuk mengetahui kapasiti bandwidth juga menggunakan teknologi sniffer. Tool IDS – Intrusion Detection System yang nerasaskan network juga menggunakan teknologi sniffer untuk mengesan adanya intrusion atau pencerobohan di dalam satu-satu jaringan.

Namun di sisi lain ternyata sniffer boleh digunakan untuk tujuan yang tidak baik misalnya untuk sniffing user-id dan password yang digunakan di suatu jaringan. Sehingga apabila sistem authentication yang ada tidak menggunakan enkripsi untuk password dan user-id atau berupa ‘plain-text’, maka sniffer dapat dengan mudah melihat user-id dan password tersebut.

Selain itu ada kategori spyware yang mana seseorang dengan rela hati untuk meng-installnya iaitu P2P – Point to Point software seperti contohnya adalah Kazaa – P2P untuk berkongsi fail yang sangat populer. Di dalam Kazaa ini banyak sekali terdapat adware – software iklan – kerana di situlah mereka mendapatkan keuntungan. Kategori ini yang dimasukkan ke dalam ‘user awareness installation’ – ertinya user yang melakukan atau trigger instalasi sendiri bukan secara embedded installation misalnya pada masa kita melakukan download atau akses ke Internet.

Oleh itu, anda disarankan sentiasa BERWASPADA apabila memasang sesuatu perisian daripada internet terutama daripada laman2 web yang dikategorikan sebagai “laman perisian ciplak” atau “warez” serta laman yang menyenaraikan “no siri softwafeware” “software serial no” 🙂

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*