VLC – Media Player Pelbagai Guna

Bagi kebanyakan orang, VLC adalah media player kegemaran kerana mampu memainkan semua jenis format video tanpa sebarang masalah. Tidak ada lagi perlu mencari atau memasang codec video/audio tertentu dalam Windows untuk melihat video. Tapi tahukah anda di sebalik fungsi utama VLC untuk memainkan video, ia boleh melakukan pelbagai tugas lain? Cuba lihat daripada senarai fungsi lain di bawah, anda mungkin tidak menyangka kebolehan sebenar program VLC Media Player ini.

Pemain Media VLC

Antara fungsi atau perkara lain yang boleh dilakukan oleh VLC ialah:

1] – Rip DVD: VLC berfungsi sebagai ripper DVD asas. Anda mungkin tidak akan pernah menggunakannya kerana ada program DVD ripper dipasang pada komputer anda, tetapi hakikatnya  mendapatkan hasil DVDRip yang berkualiti dengan VLC. Untuk rip filem ikuti langkah berikut: Buka menu Media dan pilih Convert / Simpan. Klik pada tab Disc.

  • Di sini anda boleh menyesuaikan Posisi Bermula dan merobek (rip) judul-judul tertentu saja atau bab.
  • Masukkan nama fail memastikan berakhir dengan MPG, dan mulakan proses merobek.
  • Klik Save/Simpan.

2] – Merakam video: Dengan VLC baru, anda boleh merakam video selama anda main balik sesuatu video. Kekunci rakam tersembunyi secara default. Untuk melihatnya, klik View> Advanced Control. Kekunci record/ rakam sekarang akan muncul. Mengklik pada butang ketika bermain filem atau video akan mula merakam. Mengklik lagi akan menghentikan rakaman.

3] – Play RAR file: Adakah anda tahu VLC boleh memainkan video yang berada dalam format fail RAR? Mereka bermain seperti fail video biasa dan anda bahkan boleh menggunakan mencari bar. Jika fail RAR terdiri drp  beberapa fail, tidak ada masalah. Hanya memuatkan bahagian pertama (contoh – filem001.rar) Dan secara automatik ia akan mengambil/menghabiskan baki setiap bahagian dan memainkan semua fail.

4] – Play dalam mod ASCII: VLC media player memiliki kemampuan lucu, untuk pemutaran film dalam seni ASCII. Untuk mengaktifkan mod ASCII, buka VLC media player dan klik pada  Tools>Preference>Pilih Opsyen  “Video” bahagian dan bawah “Output” pilih ” Color ASCII Art video output” dari menu drop down. Simpan. Sekarang memainkan fail video untuk menikmati seni ASCII.

5] – Dengar radio online: VLC dibina dengan ratusan stesen radio di dunia dengan Shoutcast. Anda hanya perlu mengaktifkan melalui Media Services Discovery> klik pada senarai Shoutcast radio listing. Sekarang, klik pada menu View dan klik opsyen playlist dan menelusuri stesen.

6] – Tengok TV Online: VLC dibina dengan ratusan stesen tv di dunia dengan Shoutcast. Anda hanya perlu mengaktifkan melalui menu Media> Services Discovery> klik pada senarai Shoutcast TV Listing. Sekarang, klik pada menu View dan klik opsyen playlist dan menelusuri stesen.

7] – Menukar format Audio dan Video: Dalam VLC anda boleh menukar fail video dan audio dari satu format yang lain. Beberapa format yang berbeza yang disokong seperti MP4, WMV, AVI, OGG, MP3 dll Untuk mengakses converter:

* Pergi ke Media> Convert / Save.
* Load fail yang akan ditukar dengan menggunakan butang Add dan klik Convert.
* Sekarang pilih format output dan lokasi fail output.

8] – Download YouTube dan video online yang lain:

Pertama masukkan ke laman video YouTube dan dapatkan URL video yang anda mahukan. Sekarang klik pada aliran Open Media> Network. Pastekan URL tersebut dan klik Play.

Setelah VLC mula streaming video, klik Tools> Codec Information dan di bahagian bawah tetingkap anda akan melihat tempat Location. Salin URL dan paste pada address bar browser anda. Browser sekarang akan men-download file yang anda boleh simpan ke hard disk. Atau, anda boleh merakam video.

Anda boleh mendownload VLC Media Player untuk Windows di sini.

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*