Intel 4004, CPU Komputer Pertama Berumur 40 Tahun

Empat dekad yang lalu hari ini – November 15, 1971 – Intel meletakkan iklan untuk CPU cip tunggal yang pertama, Intel 4004, di dalam majalah Electronic News. Direka oleh Federico Faggin, Ted Hoff dan Mazor Stanley, CPU 4004 bersifat 4-bit, 16-pin mikropemproses yang beroperasi di 740KHz yang besar – dan pada kira-kira lapan pusingan jam setiap kitaran arahan (mencecah, decode, melaksanakan ), yang bermakna cip itu mampu melaksanakan 92.600 arahan sesaat. Harga jualan asal CPU ini tidak dapat diketahui tetapi satu sumber menunjukkan bahawa kos untuk membuat dan mengeluarkannya adalah sekitar AS $5 se unit pada masa itu, atau $ 26 dalam nilai wang hari ini.

CPU Komputer Pertama Di Dunia, Intel 4004
CPU Komputer Pertama Di Dunia, Intel 4004

4004 digunakan state-of-the-art Silikon Gate Technology (SGT) PMOS logik – teknik yang Faggin disempurnakan di Fairchild Semiconductor pada tahun 1968 – yang pertama di dunia logam oksida-silikon ( MOS ) proses . Penemuan ini membolehkan 4004 mempunyai tidak kurang daripada 2,300 transistor dan saiz ciri 10 mikron. Secara perbandingan, terdapat setengah bilion transistor dalam cip Bridge Sandy, dan masing-masing hanya 0,032 mikron. Memandangkan rambut manusia adalah lebih kurang 100 mikron, yang 4004 masih agak mengesankan – tetapi tanpa mengira saiz ciri atau kiraan transistor, hakikat bahawa ia telah diukir dari sekeping silikon apa yang membuat 4004 yang benar-benar menakjubkan. Faggin adalah begitu berbangga dengan ciptaannya bahawa dia menandatangani cip “FF”, yang anda boleh lihat di sebelah kanan atas imej di bawah.

Intel 4004 photomicrograph
Intel 4004 Litar Dalaman CPU

Dalam kegunaan dunia sebenar, arahan 92.600 4004 sesaat disamakan dengan penambahan dua nombor lapan digit dalam 850 mikrosaat, atau kira-kira 1,200 pengiraan sesaat. Mungkin tidak mengejutkan yang ianya digunakan buat pertama kali untuk sebuah 141-PF kalkulator oleh syarikat Jepun, Busicom. Pada asalnya  Busicom yang meminta Intel untuk mewujudkan CPU4004 itu untuk keperluan jurutera dalamannya memerlukan 12 litar bersepadu untuk menghasilkan Kalkulator 141 berfungsi. Busicom sebenarnya memiliki reka bentuk yang 4004 dan mempunyai hak eksklusif untuk menggunakan, tetapi akhirnya bersetuju untuk membenarkan Intel menjual cip komersial – dan dengan itu penampilan malang itu bahawa iklan 1971 Berita Elektronik.

Walaupun kejayaan 4004 itu – dan populariti pengganti 8-bit, 8008 dan 8080 – Intel masih ketika itu merupakan syarikat pengeluar terulung cip memori DRAM dan SRAM. Pada lewat tahun 70-an dengan CPU 8088 , yang menjana sistem PC IBM dan klon, Intel memutuskan untuk membuat peralihan ke arah pembuatan mikropemproses, dan seperti yang kita tahu sekarang, ianya adalah sejarah.

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*