Apa itu Rangkaian 4G?

Anda mungkin telah terlihat iklan 4G terpampang panjang di atas papan iklan berkaitan teknologi telefon bimbit. Tetapi adakah anda tahu apa 4G itu? 4G merujuk kepada generasi keempat standard selular tanpa wayar. Ia adalah pengganti kepada 3G dan 2G keluarga dan standard mereka.

OFDM zender

Pada tahun 1981, teknologi disampaikan kepada perkhidmatan 1G kemudian berpindah ke transmisi digital 2G pada tahun 1992. Ini diikuti dengan cepat oleh 3G pada tahun 2002. Para 3G rangkaian adalah sokongan multi-media yang boleh merebak penghantaran pada 200 kbit / s. Dengan 4G, ia dijangka menjadi sebagai semua rangkaian IP paket-dihidupkan dengan mudah alih ultra akses jalur lebar (gigabit kelajuan) dan penghantaran pelbagai pembawa. Ia juga menyediakan komprehensif dan selamat semua-IP penyelesaian berasaskan dengan ultra-Internet jalur lebar, perkhidmatan perjudian dan distrim multimedia.

Mengapa perlu untuk 4G? Dengan pengguna melihat lebih banyak untuk meniru pengalaman Internet mereka daripada perkhidmatan jalur lebar berwayar manakala bergerak kepada kejayaan telefon pintar, netbook dan PC tablet dan peningkatan mendadak dalam penggunaan jalur lebar data pada rangkaian akses pengendali wayarles ini, operator wayarles terpaksa mengkaji bagaimana mereka boleh memenuhi semua keperluan ini. Idea-idea mereka termasuk dua pilihan utama untuk 4G wayarles akses teknologi; penggunaan WiMAX dan teknologi LTE Apakah WiMax dan LTE? WiMax disokong oleh Clearwire, sebuah firma yang majoriti adalah pemilik Sprint Nextel. Ia bermula ujian perkhidmatan di Baltimore pada tahun 2008 dan telah bersedia untuk berkembang ini ke dalam pasaran utama yang baru pada tahun 2009. Sprint bertujuan untuk mempunyai 80 buah bandar raya diliputi menjelang akhir tahun 2010.

LTE, disokong terutamanya oleh Verizon. Ia dijangka siap untuk ujian pada tahun 2010 tetapi tidak boleh digunakan secara meluas sehingga 2010. Penyokong LTE diharapkan untuk mengatasi kelemahan ini dengan menawarkan kelajuan yang lebih cepat dan menghasilkan peralatan murah. Walaupun pertandingan itu, WiMAX dan LTE mempunyai banyak persamaan. Rangkaian akses radio untuk kedua-dua adalah berdasarkan OFDM dengan sokongan untuk MIMO antena. Kedua-duanya adalah “semua-IP” di rangkaian teras serta komponen akses, dan kedua-dua kelajuan sokongan> 50Mbps Walau bagaimanapun, disebabkan asal-usul mereka dan baka yang berbeza keutamaan mereka juga berbeza. Dengan ini, ia tidak mungkin kedua-dua teknologi akan bergabung kerana mereka akan terus melengkapi antara satu sama lain memberi tumpuan kepada bidang masing-masing mempunyai kekuatan dan bukannya bimbang tentang pertandingan.

WiMax mendapati kekuatan dan kedudukan sendiri dalam hal permohonan data. Teknologi menyokong lebar jalur yang lebih tinggi serta peningkatan rangkaian lebih daripada 30km ~. Sebagai data-centric bermakna ia sesuai untuk aplikasi seperti video streaming yang berkualiti tinggi dan dengan itu dijangka akan digunakan terutamanya oleh komputer riba dan netbook bukan telefon pintar. Kelemahan untuk WiMAX adalah bahawa ia tidak menyokong berkualiti tinggi suara dan oleh itu ia sering lebih rendah daripada rangkaian lain.

LTE, di sisi lain, telah mengambil pendekatan ‘suara-centric “, di mana suara masih dianggap sebagai ” pembunuh aplikasi-“untuk operator selular, LTE telah meletakkan banyak kepentingan atas permohonan-suara mereka dan sebagai contoh sistem direka untuk bekerja pada 700 MHz spektrum dengan cekap menyokong aplikasi suara merentasi jarak yang lebih panjang dan lebih tinggi dengan penembusan dalam bangunan.

Siapa yang akan datang dalam permainan 4G itu? Bergantung kepada bagaimana anda melihat ia. Keindahan 4G ialah pelanggan-pelanggan di kawasan yang mempunyai liputan 4G yang kuat akan dapat menggunakannya untuk sambungan jalur lebar rumah yang tidak memerlukan mana-mana kabel ke rumah mereka. Ia juga boleh digunakan untuk mengakses internet bergerak tanpa perlu berada di dalam hotspot wayarles seperti yang ditawarkan oleh beberapa kedai-kedai kopi, lapangan terbang dan perpustakaan. Semua dalam semua, ia kelihatan bahawa pengguna adalah datang dan pemenang buat masa sekarang.

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*