Bagaimana Menjaga Pendrive Anda Daripada Mudah Rosak

thumbdrive-pendriveHampir semua pengguna komputer pada masa kini menggunakan media USB Flashdisk, Thumbdrive atau pun PenDrive untuk menyimpan dan memindahkan data. Fungsinya telah mengambil alih fungsi disket yang sangat popular suatu masa dahulu. Dengan saiznya yang kecil dan mudah dibawa membuatkan media ini menjadi kegemaran pengguna komputer. Walau bagaimana pun, anda perlu tahu cara mengendali dan menjaganya agar ianya tidak mudah rosak dan seterusnya tidak berfungsi. Berikut adalah beberapa tips bagaimana mengendali, menjaga dan merawat pena USB drive ini.

Ikuti prosedur yang benar setiap kali anda mencabut USB Pen Drive daripada port USB

Always do eject process or stop before take of the USB Pen Drive from computer’s USB Port. Biasakan melakukan proses eject atau berhenti sebelum mengambil daripada USB Pen Drive dari Port USB pada komputer anda. Ini dapat mengelakkan USB Pen Drive daripada berlakunya kerosakan dan dapat menyelamatkan data yang terdapat di dalam pena USB drive.

Elakkan Menyunting Data Secara Lansung Daripada Pendrive

Seperti juga produk lain, pena USB drive memiliki jangka hayat. Ini bermakna ia akan rosak dan tidak berfungsi pada suatu masa nanti. Jika kita lihat pada spefikasi jangka hayat pendrive, biasanya berada sekitar 10,000-100,000 baca/tulis (read/write). Oleh itu, kita boleh memanjangkan jangka hayat pendrive tersebut dengan TIDAK menyunting data (membaca dan menulis) SECARA LANSUNG daripada pendrive tersebut. Amalkan menyunting data pada cakera keras terlebih dahulu sebelum memindahkannya kepada pendrive usb anda. Dengan demikian, ianya mampu melanjutkan usia atau jangka hayat pendrive tersebut.

Imbaskan Dengan Antivirus Secara Rutin

Amalkan mengimbaskannya dengan Antivirus untuk menghapuskan virus yang ada.

Jauhkan Daripada Air

Meskipun beberapa pengeluar mendakwa produk mereka kalis dan tahan air, seboleh-bolehnya cuba elakkan daripada ianya berada pada persekitaran yang basah dan berair. Ini termasuklah menjaganya daripada terkena hujan, air minuman dan seumpamanya. Jika sekiranya, pendrive anda terkena air atau TERBASUH bersama pakaian anda di dalam mesen basuh, PASTIKAN anda mengeringkannya terlebih dahulu sebelum memasukkannya pada port USB di komputer anda. Jemurkannya di bawah cahaya matahari yang terik atau pun gunakan pengering rambut untuk mengeringkannya. Pastikan ianya betul-betul kering sebelum anda memplagkannya ke komputer anda. Saya pernah mengalami situasi sebegini, apabila terbasuh bersama pakaian saya. Saya keringkannya seperti yang nyatakan di atas, alhamdulillah ianya masih berfungsi secara normal sehingga sekarang.

Elakkan Daripada Kesan Impak Yang Kuat

Amat jelas sekali! Membiarkan pendrive anda terjatuh daripada tempat yang tinggi, atau tertindih dengan barangan yang berat atau seumpamanya boleh merosakkan pendrive anda. Pastikan anda meletakkannya di tempat yang selamat. Jangan dilempar atau dilontar-lontar seperti sebiji bola tenis. Jangan biarkan anak anda bermain dengannya kerana biasanya mereka tidak mengerti apa-apa.

Hindari dari Medan Magnet

Menjadi kebiasaan setiap produk elektronik yang boleh menghasilkan medan magnet seperti televisyen dan telefon tangan adalah tidak baik bagi pendrive. Jadi, jangan biarkan pendrive anda diletakkan berhampiran dengan peralatan elektronik sedemikian.


Elakkan Daripada Suhu Yang Terlalu Tinggi

Suhu yang terlalu tinggi juga akan memberikan kesan negatif kepada pendrive. Jauhkan pendrive anda daripada suhu yang teramat tinggi.


Bersihkan Sambungan (Connector) pada Pendrive USB

Keadaan pada sambungan yang kotor boleh menyebabkan proses membaca dan menulis gagal pada pendrive. Oleh itu, amalkan mencuci pada penyambung Pendrive dengan menggunakan kain pengelap anti statik atau tin tekanan udara (compressed air can) untuk menyembur bahagian yang dipenuhi kotoran tersebut.

JANGAN Defrag Pendrive Anda

Tidak seperti cakera keras (hard disk) yang biasa berputar secara bergelendongan (moving spindles), Pendrive tidak memiliki zon lambat dan zon pantas. Data yang disimpan akan dibaca pada kelajuan yang sama daripada ruang cakera itu. Oleh itu ianya TIDAK PERLU didefragment kerana ianya tidak mempunyai head dan cylinder. Mendefrag pendrive anda akan mewujudkan satu lagi write cycle padanya dan ini sudah tentu mengurangkan jangkahayat pendrive tersebut.

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

7 thoughts on “Bagaimana Menjaga Pendrive Anda Daripada Mudah Rosak

  • 05/05/2013 at 4:17 pm
    Permalink

    erm,macam mana nie,pendirve saya tiba2 x leh berfungsi,lampunya masih hidup,tapi yg normal nya lampu pendirve akan b’kedip-kedip tapi yg nie x lah.mcm mana nie:(

    Reply
  • 14/02/2010 at 5:27 pm
    Permalink

    salam.artikel yang berguna.baru aku tahu camna nak jaga pendrive.padanlah asyik rosak je.xde penjagaan yang betul.huhue

    alhamdulillah aq jmpe site yg byk panduan nie.berguna sangat2

    Reply
    • 17/02/2010 at 10:32 am
      Permalink

      bestari, semoga panduan yang ada di sini bermanfaat untuk semua.

      Reply
  • 23/12/2009 at 9:57 pm
    Permalink

    nk tanye….
    bytes nie ape????

    Reply
    • 24/12/2009 at 10:24 am
      Permalink

      salam p.jan,
      sebenarnya istilah bytes ni merujuk kpd unit storan yg boleh disimpan dlm komputer samada pada hard disk, memori mahun jenis storan lain spt cd, dvd dan pendrive. Secara tepat, 1 bait atau byte mewakili satu aksara atau satu character pd keyboard mcm 1 huruf ke, 1 nombor, 1 space. Contoh: ayat “hooray! saya dapat no. 1!” mewakili 25 bytes (huruf ! dan ruang kosong spacebar dikira juga). Dari situ 1024bytes menjadi 1Kilobyte (1KB), 1024KB menjadi 1MB dan seterusnya 1024MB menjadi 1GB, 1024GB –> 1 TB (terabyte) dll. Pastikan gunakan huruf B utk byte, kerana b merujuk kpd bit (ringkas kpd binary digit – 8bit=1byte) iaitu unit asas komputer.

      Dah detail sgt ni… kena cara blog teknikal PC pula mcm lowyat!! He..he…Harap dpt membantu sikit2.

      Reply
  • 23/12/2009 at 9:56 pm
    Permalink

    bagos betol ler blog nie
    banyak benor info kome nie dapet….
    tan-q
    tp hrp kalo ade cara-cara nk lajukan komp beritau caronye le ye…….

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*