Fakta Tentang RON – RON 95, RON 97 DLL

contoh_ron95ROAD OCTANE NUMBER atau singkatannya ialah RON ialah ukuran bagi ketahanan bahan api daripada ketukan enjin (engine knocking). Ketukan enjin terjadi apabila campuran udara dan minyak di dalam silinder meletup berbanding proses pembakaran yang sepatutnya.

Secara ringkas, lebih tinggi gred sesuatu minyak, lebih tinggi rintangannya kepada ketukan enjin.

Adakah penggunaan minyak RON yang lebih rendah menyebabkan prestasi enjin merosot ?

Harus diingatkan bahawa nilai oktana tidak ada kaitan dengan kandungan tenaga di dalam bahan api, ataupun kelajuan bagi api palam pencucuh untuk sampai merentasi kebuk pembakaran. Ia hanya ukuran ketahanan bahan api terhadap nyalaan sendiri.

Oleh itu, ia sepatut tidak menjejaskan prestasi enjin. Namun begitu, anda masih perlu memeriksa keperluan gred minima bagi enjin kereta anda. Difahamkan Enjin Campro boleh menggunakan RON95 tanpa sebarang masalah ketukan enjin.

KESAN DARIPADA OKTAN

Oktan lebih tinggi kedudukan yang lebih tinggi berkorelasi dengan tenaga pengaktifan. Pengaktifan tenaga ialah jumlah tenaga yang diperlukan untuk memulakan reaksi kimia. Kerana bahan bakar oktan lebih tinggi mempunyai tenaga pengaktifan yang lebih tinggi, sangat kecil kemungkinan bahawa penekanan tertentu akan menyebabkan letupan.
Mungkin terasa aneh bahawa bahan bakar dengan oktan lebih tinggi kedudukan yang digunakan dalam enjin yang lebih kuat, karena bahan bakar tersebut meletup kurang mudah. Namun, ledakan tidak diingini dalam enjin pembakaran dalaman. Sebuah letupan akan menyebabkan tekanan dalam kebuk naik jauh melampaui batas-batas desain silinder, sebelum kekuatan gas yang sedang berkembang boleh diserap oleh perjalanan piston ke bawah. Ini benar-benar mengurangkan output daya, kerana sebahagian besar tenaga dari pembakaran yang diserap sebagai ketegangan dan panas di bahagian enjin, [rujukan?], Bukan buat kali terakhir menjadi torsi pada poros engkol.

Sesuatu bahan bakar dengan oktan yang lebih tinggi boleh dijalankan pada nisbah mampatan yang lebih tinggi tanpa detonator. Mampatan berkaitan langsung dengan kuasa (lihat enjin tuning), sehingga mesin yang memerlukan oktan yang lebih tinggi biasanya memberikan lebih motif kuasa. Tenaga mesin adalah fungsi dari bahan bakar, serta desain mesin, dan berkaitan dengan oktan bahan bakar. Power dihalang oleh jumlah maksimum campuran udara-bahan api yang boleh dipaksa masuk ke ruangan pembakaran. Ketika throttle terbuka sebahagian, hanya sebahagian kecil daripada jumlah daya yang sedia dihasilkan kerana manifold beroperasi di jauh di bawah tekanan atmosfera. Dalam kes ini, keperluan oktan jauh lebih rendah daripada ketika gas dibuka penuh dan tekanan manifold meningkat menjadi tekanan atmosfera, atau yang lebih tinggi dalam kes supercharged ataupun turbocharged enjin.

Banyak mesin dengan performa tinggi yang direka untuk beroperasi dengan mampatan maksimum yang tinggi, dan dengan demikian permintaan yang tinggi oktan bensin premium. Kesalahfahaman yang umum adalah bahawa kuasa mileage output atau bahan bakar boleh ditingkatkan dengan membakar bahan bakar oktan lebih tinggi daripada enjin khusus didesain untuk. Daya keluaran enjin sebahagian bergantung pada kepadatan tenaga daripada bahan api, tetapi mirip bahan bakar dengan oktan yang berbeza kedudukan kepadatan serupa. Sejak beralih ke bahan bakar oktan yang lebih tinggi tidak menambah lagi hidrokarbon kandungan atau oksigen, enjin tidak dapat menghasilkan lebih banyak kuasa.

Namun, pembakaran bahan bakar dengan oktan yang lebih rendah687px-Gas Station Pump Five Octane Ratings daripada yang diperlukan oleh mesin sering mengurangkan output daya dan kecekapan satu atau lain cara. Jika enjin mula meletupkan (ketukan), yang mengurangkan kekuatan dan kecekapan kerana alasan yang disebutkan di atas. Banyak enjin kereta moden ciri sensor ketukan – kecil piezoelektrik yang mengesan mengetuk mikrofon, dan kemudiannya menghantar isyarat kepada unit kawalan enjin untuk memperlambat waktu pengapian. Memperlambat waktu pengapian mengurangkan kecenderungan untuk meletup, tetapi juga mengurangkan output daya dan efisiensi bahan bakar.

Sebahagian besar stesen bahan bakar mempunyai dua tangki simpanan (bahkan mereka menawarkan 3 atau 4 tingkat oktana), dan anda diberi campuran yang lebih tinggi dan rendah oktan bahan bakar. Pembelian premi hanya bererti lebih banyak bahan bakar dari tangki oktan yang lebih tinggi. The detergen dalam bahan bakar yang sama.
Penarafan oktana rating ini dikembangkan oleh ahli kimia Russell Marker di Etil Corporation c1926. Pemilihan n – heptan sebagai titik sifar skala kerana ketersediaan kemurnian sangat quality n-heptan, tidak dicampur dengan isomer-isomer dari heptan atau oktan, suling dari resin daripada Jeffrey Pine. Heptan sumber lain yang dihasilkan daripada minyak mentah mengandungi campuran isomer-isomer yang berbeza dengan kedudukan sangat berbeza, yang tidak akan memberikan titik sifar yang tepat.

PENGGUNAAN RON DI SELURUH DUNIA

Pemilihan oktan rating sedia di pam boleh bervariasi dari satu tempat ke tempat yang lain.

Di Rocky Mountain (dataran tinggi) menyatakan, 85 AKI adalah oktan minimum, dan 91 AKI adalah oktan maksimum yang sedia dalam bahan api. Alasan untuk ini adalah bahawa di kawasan paras lebih tinggi, khas enjin pembakaran dalam waktu kurang menarik udara per kitaran kerana berkurangnya ketumpatan atmosfera. Ini langsung diterjemahkan menjadi berkurang mutlak mampatan dalam silinder, sehingga menghalang mengetuk. Aman untuk mengisi sebuah kereta dengan karburetor yang biasanya butuh waktu 87 AKI bahan bakar pada paras laut dengan 85 AKI bahan bakar di pergunungan, tapi di permukaan laut bahan bakar boleh menyebabkan kerosakan pada enjin. Seorang merugikan strategi ini ialah bahawa sebahagian besar kenderaan turbocharged tidak dapat menghasilkan kekuatan penuh, bahkan ketika menggunakan “premium” 91 AKI bahan bakar. Di beberapa negara bahagian pantai timur, hingga sedia 94 AKI [1]. Pada bahagian Midwest (terutama Minnesota, Iowa, Illinois dan Missouri) etanol berasaskan E-85 dengan bahan bakar sedia 105 AKI [2]. Sering kali, SPBU dekat trek balap AS akan menawarkan tingkat oktan yang lebih tinggi seperti 100 AKI.

California stesen bahan bakar akan menawarkan 87, 89, dan 91 AKI oktan bahan bakar, dan di beberapa stesen, 100 AKI atau lebih tinggi oktan, dijual sebagai bahan bakar balap. Sampai Summer 2001 sebelum fasa-keluar daripada tert-butil metil eter alias MTBE sebagai oktan aditif penambah, 92 AKI ditawari sebagai pengganti 91.

Umumnya, oktan kedudukan lebih tinggi di Eropah daripada di Amerika Utara dan sebahagian besar bahagian-bahagian lain dunia. Hal ini terutama berlaku ketika membandingkan tahap oktan terendah yang tersedia di setiap negara. Dalam banyak bahagian Eropah, 95 RON (90-91 AKI) ialah standard minimum yang sedia, dengan RON 97/98 spesifikasi yang lebih tinggi (yang dipanggil Super Unleaded).

Di Jerman, pembekal besar seperti Shell atau Aral memberikan 100 RON petrol (Shell V-Power, Aral Ultimate) di hampir setiap pom bensin. Di Inggeris Raya juga menawarkan Shell V-Power, tapi dalam oktan RON 99, dan Tesco stesen bahan bakar juga membekalkan Greenergy dihasilkan 99 RON “Tesco 99”.

Di Australia, “biasa” adalah 91 bahan bakar bensin bebas timbel RON, “premium” dengan 95 RON bensin bebas timbel tersedia secara luas, dan 98 RON bahan bakar juga cukup umum. Shell yang digunakan untuk menjual 100 RON petrol daripada sejumlah kecil bensin, yang sebahagian besar terletak di bandar-bandar (berhenti pada bulan Ogos 2008).

Di Malaysia, yang “biasa” bahan bakar bensin bebas timbel adalah 95 RON, “premium” bahan bakar undian di RON 97, dan Shell V-Power at RON 97.

Di Belanda Shell V-Power adalah RON 97 (95 dicap sebagai berkenaan dgn hukum kerana hanya menggunakan 95 atau 98 label), sedangkan di negara tetangga Jerman Shell V-Power terdiri daripada 100 regular RON bahan bakar balap. D

i negara lain “biasa” bensin bensin bebas timbel, bila sedia, kadang-kadang serendah RON 85 (masih dengan bahan bakar yang lebih teratur, 95, dan premium, sekitar 98, sedia). Dalam Rusia dan CIS RON 80 negara (76 MON) adalah minimum yang sedia, standard RON 92 Namun, jenis yang paling sering digunakan adalah 95 RON. Dalam Ireland RON 95 adalah satu-satunya jenis bensin sedia melalui stesen.

Di Itali, 95 RON adalah bensin reguler yang ditawarkan (verde), dan sebahagian besar menawarkan pompa bensin RON 98 sebagai jenis premium (Super / Blu Super), banyak stesen Shell berhampiran dengan bandar-bandar juga menawarkan V-Power Bensin rated tentang 100 RON.
Rating yang lebih tinggi ini terlihat di Eropah adalah artifak yang berbeza prosedur pengukuran yang mendasari. Di sebahagian besar negara (termasuk seluruh Eropah dan Australia) dengan “tajuk” oktan yang akan dipaparkan pada pam adalah RON, tapi di Amerika Syarikat, Kanada dan beberapa negara lain nombor tajuk adalah rata-rata daripada RON dan MON , kadang-kadang disebut Anti-Knock Index (AKI), Road Octane Number (RdON), Pump Octane Number (PON), atau (R + M) / 2. Kerana titik 8-10 perbezaan yang direkodkan di atas, ini bermakna bahawa oktan di Amerika Syarikat akan sekitar 4-5 mata lebih rendah daripada bahan bakar yang sama di tempat lain: 87 oktan bahan bakar, “biasa” bensin di AS dan Kanada, bermanfaat menjadi 91-92 di Eropah.

Namun kebanyakan pam Eropah menyampaikan 95 (RON) sebagai “biasa”, setara dengan US 90-91 AKI = (R + M) / 2, dan memberikan 98, 99 atau 100 (RON) (93-94 AKI) dilabelkan sebagai Super Unleaded – dengan demikian bensin biasa banyak dijual di Eropah sesuai dengan premi yang dijual di Amerika Syarikat.

Di United Kingdom, ‘biasa’ bensin memiliki oktan RON 95, dengan bahan bakar RON 97 yang secara luas tersedia sebagai Super Unleaded. Tesco dan Shell keduanya menawarkan bahan api RON 99. BP trialling saat ini penjualan awam super-quality oktan bensin Unleaded Ultimate BP 102, yang seperti namanya, memiliki rating oktan RON 102. Walaupun BP Ultimate Unleaded (dengan oktan RON 97) dan BP Ultimate Diesel keduanya tersedia secara luas di seluruh Inggeris, BP Ultimate Unleaded 102 adalah (per Oktober 2007) hanya tersedia di seluruh Inggeris di 10 SPBU, dan harga sekitar dua setengah kali lebih banyak daripada bahan api RON 97.

SENARAI KENDERAAN & RON

Berikut adalah senarai kenderaan di Malaysia dan jenis-jenis RON yang boleh digunakan.

ron95 ok1

ron95 ok2

ron95 ok3

Rujukan

^ Kemp, Kenneth W.; Brown, Theodore; Nelson, John D. (2003). Chemistry: the central science. Englewood Cliffs, N.J: Prentice Hall. pp. 992. ISBN 0-13-066997-0.
^ http://www.texacoursa.com/glossary/r.html
^ http://www.texacoursa.com/glossary/m.html
^ Petroleum and Coal
^ http://www.iupac.org/publications/pac/1983/pdf/5502×0199.pdf
^ Johnson Operation and Maintenance Manual, 1999
^ BP Ultimate 102
^ a b Ingersoll, John G. (1996). Natural gas vehicles. Lilburn, Ga: Fairmont Press. pp. 327. ISBN 0-88173-218-4.
^ LIQUID HYDROGEN AS A PROPULSION FUEL,1945-1959
Khoo, Kenny K. Understanding Octane and its Related Components. Yellowknife: Smithsonian Press, 2006.

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*