Blog PanduanPercuma.info Kena Hack!

Amat menyedihkan!!! 3X. Sungguh amat menyedihkan!! Hari ni blog Panduanpercuma.info TJ kena hacked!! Ada juga manusia yang nak kacau TJ punya blog. TJ bukannya nak compete dengan orang lain dan bukannya buat orang lain marah. Cuma buat blog kasi info berguna kepada umum. Itu pun dalam Bahasa Melayu bukan Inggeris! TJ tak faham angkara siapa ni semua. TJ rasa dah prepare macam2 supaya blog TJ tak dihack tapi kena jugak. Apa nak buat. Nasib baik TJ back database PanduanPercuma.info – Tu pun mungkin makan masa 1 atau 2 hari untuk restore sebab TJ sekarang ni sibuk sikit!

Bukan apa, blog TJ baru nak meningkat dalam ranking Google. Jumlah pengunjung pun telah meningkat kepada hampir 100 orang sehari. TJ memang senang hatilah! Artikel baru TJ masukkan semalam. Tengoklah insyaAllah TJ akan usahakan untuk restore blog TJ secepat mungkin. Dalam masa tu mungkin kena redirect blog tersebut ke blog ni! Pada sapa yang nak tengok “Penjahat” yang telah hack blog TJ, ni dia gambarnya:

PanduanPercuma.info telah diredirect ke blog ni!

Rasa sedih sangat sebab 90% pengunjung blog PPinfo tu datang dari Google. Apa pun iktibarnya ialah jika kita ada blog, pastikan kita sentiasa:

  1. jaga sekuriti blog dengan memasukkan plugin2 yang sesuai untuk keselamatan blog.
  2. sentiasa backup database atau blog itu sendiri.
  3. jangan lupa logout daripada Admin Control Panel
  4. gunakan password yang betul2 selamat dan mudah diingat
  5. biarkan syarikat hosting yang selesaikan masalah dulu sebelum kita sendiri melakukannya.

Bak kata pepatah, “sediakan payung sebelum hujan” agar tidak “nasi menjadi bubur!” Pada TJ “nasi belum jadi bubur” lagi. Kena kerja kuat sikit, banyak belajar dalam selok belok blog dan internet ni.

Alhamdulillah setelah hampir 1 satu hari, akhirnya blog PanduanPercuma.info ini berjaya direstore tepat pada pukul 10:30 pagi ini. Tiada yang hilang, cuma tiada satu artikel saja. Nanti TJ postkan artikel tersebut dalam masa terdekat. Kepada pengunjung-pengunjung blog ini, TJ mohon maaf kerana kejadian ini. TJ sebenarnya telah membuat apa yang terbaik daripada segi sekuriti blog ini, namun sedikit kesilapan berlaku di pihak hosting semasa membuat backup data pada blog ini. Namun dengan bantuan mereka, mereka berjaya mencari kelemahan dan masalah sekuriti telah diselesaikan pada pukul 3 pagi semalam. Syabas kepada hosting TJ. Sapa2 nak tahu pasal hosting ni, tok rekomenkan anda klik pada link iklan TNNHost.

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

8 thoughts on “Blog PanduanPercuma.info Kena Hack!

  • 24/01/2012 at 11:26 am
    Permalink

    salam.. Blog sy bru d hacked. Cmne nk wat ni.. Cdh tul šŸ™
    Mohon bantuan

    Reply
    • 26/01/2012 at 9:26 am
      Permalink

      aida, saya rasa problem ni kena contact Blogger sendiri. Mungkin cuba buat komplen kat Blogger sbb saya dulu komplen kat hosting co sbb mereka yg buat mistake…

      Reply
  • 05/04/2010 at 3:26 pm
    Permalink

    salam wazy,tkasih kerana lawat blog tok. utk elakkan blog drp kena hack, tok rasa kena protect wp-admin. pas tu gunakan password yg betul2 berkesan utk admin. masukkan pluggin yd berkaitan dgn sekuriti blog, dan kalau boleh gunakan .htaccess utk securekan back end server.tok nasib baik jugak, syarikat hosting tok yg tolong masukkan skrip2 yg bersesuaian utk protect blog tok. so far..alhamdulillah ok .lepas tu..walau pun ada beberapa cubaan hack..

    Reply
  • 05/04/2010 at 2:18 pm
    Permalink

    Hmm dasyat gak tu,saya pun tengah ambil langkah berjaga-jaga kat blog

    Reply
  • 23/02/2010 at 5:28 pm
    Permalink

    ciannyerr…sapalah yg x btamadun sgt tue eik..dah elok2 org bgi info nak hack plak..kejam sguh!!xpe TJ pe2 pon sy ttp sokong n lwat blog nie..best sgt..klu bleh bykkan lgi citer2 klakar tue..he3x

    Reply
    • 23/02/2010 at 9:51 pm
      Permalink

      yg sebenarnya…yg ni geng2 hackers dr turki..nasib baik juga saya sempat backup semua data…hampir 1 hari down.

      Reply
    • 23/02/2010 at 10:25 pm
      Permalink

      dia org hackers dr turki…banyak jugak site yg dia org hack. Nasib baik jugak sy backup data. Laman ni down hampir 1 hari..

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*