Video Iklan: Kreativiti atau Manipulasi

Lihat tajuk entri saja, tentu anda tidak dapat jangkakan apa yang nak saya tulis. Saya sendiri pun rasa terpanggil untul menulis entri ini setelah terlihat video pada entri ini di dalam Youtube. Kali pertama saya lihat video ini, saya tidak dapat jangkakan apa yang nak ditonjolkan oleh syarikat pengiklanan di Eropah ni. Apatah lagi video pula bukannya yang berbahasa Inggeris yang mungkin kita boleh faham.

Apa pun, cuba anda lihat sendiri video ini. Saya pasti anda akan melihatnya sekurang-kurangnya 2x. Apa ada di sebalik video ni? Sama-sama kita saksikan sendiri. Adakah anda rasa pengiklan ini kreatif atau manipulatif?

 


[vsw id=”2hPm1p0Q3xA” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

Dapat apa yang saya maksudkan?

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*