8 Langkah Keselamatan Jalan Raya

berhati-hati memandu
facebook-cresta-share" id="facebook-cresta-c">

berhati-hati memanduKeselamatan jalanraya adalah penting sepanjang masa, tidak kira pada musim perayaan atau pun tidak. Namun, pada musim perayaan seperti Hariraya, Tahun Baru Cina dan Depavali dsb, kadar penggunaan jalanraya meningkat secara mendadak. Ini memaksa kita sebagai pemandu agar lebih waspada dan berhati-hati semasa menggunakan jalanraya. Kesabaran ketika memandu juga amat diperlukan untuk mengelakkan sebarang kemungkinan berlakunya kemalangan jalanraya. Bersesuaian dengan matlamat ini, berikut adalah langkah-langkah terbaik yang perlu diambil perhatian oleh setiap pemandu untuk menjamin keselamatan awam di jalanraya.

8 Langkah Keselamatan Jalan Raya Yang Perlu adalah:

  1. Rancang perjalanan anda terlebih dahulu. Jika anda letih, mengantuk, mabuk atau tidak fokus, tangguhkan perjalanan anda.
  2. Sentiasa ikut had laju yang ditentukan.
  3. Berikan isyarat dan patuhi semua peraturan keselamatan semasa menukar lorong. Periksa cermin sisi dan cermin pandangan belakang sebelum melakukan pertukaran lorong.
  4. Sentiasa patuhi peraturan jalan raya di simpang dengan berhenti apabila lampu isyarat merah atau kuning dan beri keutamaan kepada pejalan kaki.
  5. Elakkan daripada mengekori kenderaan lain pada sepanjang masa kerana ini sering menjadi punca kemalangan yang serius.
  6. Patuhi garis panduan keselamatan semasa memotong. Jangan memotong jika teragak-agak.
  7. Jangan memotong barisan atau menyalahgunakan lorong kecemasan. Ia bukan sahaja biadap tetapi membahayakan semua pengguna.
  8. Elakkan mencelah di antara kenderaan kerana ini membahayakan keselamatan anda dan orang lain.

Semoga dengan langkah-langkah keselamatan ini, kita akan lebih bersedia untuk menempuh perjalan yang jauh. Malah ianya juga boleh membantu kita mengelakkan sebarang kemungkinan yang tidak dingini…

Related posts

*

*


× eight = 24

CommentLuv badge

 

[corner-ad id=1]
Top This site is protected by WP-CopyRightPro
Read more:
Tulang belakang membengkok untuk menyokong kasut tumit tinggi
Bahaya Memakai Kasut Bertumit Tinggi

Perempuan mana yang tidak mahu kelihatan anggun dan menawan? Salah satu cara yang biasa digunakan agar kelihatan anggun, seksi dan menawan adalah dengan menggunakan kasut...

Close