9 Tips Menguasai Bahasa Inggeris

belajar bahasa inggerisBahasa Inggeris sebenarnya bukan suatu bahasa yang sukar untuk dipelajari. Namun ramai yang berpendapat bahawa Bahasa Inggeris amat sukar untuk dikuasai. Saya pada suatu ketika dahulu memang merasakan perkara yang sama. Al-maklumlah subjek Bahasa Inggeris saya semasa mengambil SPM hanya sekadar cukup syarat untuk melanjutkan pelajaran ke seberang laut.

Sementelah berada di luar negara, saya telah mempelajari Bahasa Inggeris dengan sistem pembelajaran ESL (English as A Second Language) untuk memahirkan penggunaan Bahasa Inggeris di sana. Alhamdulillah saya dapati sistem atau pun kaedah pembelajaran di sana amat unik dan senang dipelajari. Anda mudah menguasai perbendaharaan kata (vocabulary), (grammar), pembacaan dan pemahaman(reading and comprehension) dan kemahiran mendengar (listening skills). Di tambah pula dengan makmal komputer khas untuk pembelajaran bahasa menyebabkan kita senang memahami dan menguasai bahasa tersebut. Persekitaran yang kondusif kepada penggunaan bahasa tersebut juga telah memainkan peranan penting dalam berjayanya seseorang menguasai bahasa samada dari segi pembacaan, pemahaman dan pertuturan seharian.

Di sini bukanlah saya nak mengimbau masa lalu, tetapi ingin berkongsi pandangan tentang bagaimana sesuatu bahasa dapat dipelajari dan dipraktikkan dengan sebaiknya jika kita mempunyai modus operandi yang betul di samping usaha dan kegigihan untuk mempelajari bahasa tersebut. Kesimpulannya (mungkin ini hanya pendapat peribadi saya semata-mata), penguasaan Bahasa Inggeris ini dapat dipertingkatkan sekiranya anda mengikuti 9 tips berikut:

1. Sikap ingin belajar.

Pertama, anda harus mahu belajar. Ini merupakan kriteria penting dalam menentukan kejayaan seseorang menguasai sesuatu bahasa. Jika anda tidak tertarik untuk mempelajari Bahasa Inggeris, tidak ada kelas yang boleh membantu anda, tidak ada buku yang dapat membantu anda, dan tidak ada petunjuk akan memudahkan situasi pembelajaran. Jika anda tidak tertarik, anda akan mencari pelbagai alasan untuk menghindari belajar, dan setiap kali anda melakukan ulangkaji, maka ianya seakan amat sukar. Pokok pangkalnya, anda harus jujur dengan diri sendiri. Tanya diri sendiri, “Apakah aku benar-benar ingin belajar Bahasa Inggeris?” Jika anda tidak dapat “ya” untuk pertanyaan ini, lebih baik bagi anda untuk menetapkan masa bila anda bersedia sepenuhnya untuk belajar Bahasa Inggeris.

2. Mengidentifikasi motivasi anda.

Selanjutnya, anda harus mengidentifikasi motivasi anda. Tanyakan pada diri anda, “Mengapa aku ingin belajar Bahasa Inggeris? Mengapa aku ingin meningkatkan Bahasa Inggeris?” Ada orang mungkin ingin belajar Bahasa Ingeris semata-mat untuk mendapatkan pekerjaan yang lebih baik, atau mungkin bertujuan untuk kenaikan pangkat. Ada juga seseorang itu perlu belajar Bahasa Inggeris untuk menghadiri sekolah atau universiti. Ada juga orang lain yang mungkin ingin belajar bahasa Inggeris semata-mata untuk berinteraksi dengan jiran tetangga atau mempunyai teman-teman mereka yang berbangsa asing. Setiap orang berbeza, sehingga motivasi mereka juga akan berbeza. Jika anda telah mengidentifikasi motivasi anda, maka akan lebih mudah bagi anda untuk belajar bahasa Inggeris, kerana ianya akan membantu mendorong anda belajar Bahasa Inggeris dengan lebih tekad.

3. Tetapkan matlamat dan tujuan.

Sekali anda telah mengidentifikasi motivasi anda, anda dapat mengatur beberapa tujuan untuk belajar bahasa Inggeris. Memiliki tujuan akan membantu anda untuk mengingat apa yang ingin anda wilayah kerja, dan ia akan membantu anda untuk melihat kemajuan anda.

Tanya sendiri, “Apakah tujuan saya? Apa bahagian yang akan saya ingin memperbaikinya?” Perbualan? Pemahaman? Apakah anda ingin menambah kosa kata? Apakah anda ingin tahu apa yang harus anda katakan ketika pergi ke bank, hospital, berbelanja atau melancong atau membantu pelancong? Berfikir tentang apa tujuan anda berada, dan sesekali memeriksa untuk melihat bahawa anda membuat kemajuan ke arah tujuan anda itu.

4. Latihan, latihan, latihan.

Setelah menetapkan tujuan, anda punya ide yang lebih baik dari apa yang anda perlukan untuk latihan. Seperti atlet yang tujuan untuk ke Olimpik harus berlatih secara konsisten, begitu juga anda sebagai seorang pelajar bahasa perlu berlatih secara konsisten untuk mencapai kemajuan ke arah tujuan anda. Bak kata pepatah Inggeris, “Practice makes perfect.” Ini bererti semakin banyak anda memperaktik sesuatu, anda akan menjadi lebih baik, dan pada masa yang sama semakin sedikit pula anda membuat kesalahan.

Secara spesifik anda boleh memperaktik pembelajaran Bahasa Inggeris dengan:

  1. Cuba bercakap menggunakan Bahasa Inggeris sebanyak mungkin bila ada peluang
  2. Amalkan menulis, menulis – surat, email, membuat catatan, dan lain-lain sepertinya menggunakan bahasa Inggeris
  3. Membaca bahan-bahan bacaan santai berbahasa Inggeris
  4. Membuat panggilan telefon untuk mempraktekkan bahasa Inggeris anda
  5. Sentiasa merujuk kamus Bahasa Inggeris jika anda tidak faham dengan sesuatu ayat atau kosa kata.

5. Dedahkan diri sendiri ke Bahasa Inggeris sebanyak mungkin.

Semakin banyak anda berusaha mendedahkan diri anda kepada B. Inggeris, maka anda mendapatkan lebih banyak digunakan untuk itu dan menjadi lebih akrab bagi anda. anda akan mulai mengenal apa suara kanan dan apa yang salah suara. anda juga akan mulai memahami mengapa beberapa kata atau frasa yang digunakan orang lain, dan anda akan mulai menggunakannya dalam percakapan dan menulis sendiri. Inggeris akan mulai menjadi kebiasaan, dan sedikit demi sedikit anda akan lebih mudah untuk menggunakan bahasa Inggeris.

Cara khusus untuk meningkatkan pendedahan kepada Bahasa Inggeris:

* Menonton TV dan filem berbahasa Inggeris.
* Mendengarkan radio.
* Baca bahan berbahasa Inggeris sebanyak mungkin.

6. Memperkasakan kosakata anda.

Memiliki banyak kosa kata adalah dasar untuk belajar bahasa apapun, dan ini terutama terjadi di Inggeris. Membaca adalah cara yang sangat bagus untuk mempelajari kata-kata baru. Jadi, adalah melakukan teka-teki atau bermain berbagai jenis permainan kata-kata.

7. Bersenang-senang.

Bersenang-senang akan meningkatkan kemampuan anda untuk diingat, sehingga anda lebih menikmati diri sendiri kerana anda belajar bahasa Inggeris, yang akan lebih mudah untuk diingat. Bermain permainan dan teka-teki. Bahkan yang sederhana, seperti yang ditulis untuk anak-anak, memberikan pengalaman dan latihan yang baik untuk bahasa Inggeris. Buku komik dan juga cara yang baik untuk bersenang-senang, dan gambar-gambar akan memudahkan untuk memahami dari cerita.

8. Biasa melakukan pembelajaran secxara rutin.

Belajar secara rutin dan konsisten adalah kunci sukses dalam belajar bahasa. Lebih mudah untuk belajar sedikit setiap hari, bukan mencuba untuk belajar terlampau banyak dalam satu hari. Juga, belajar sedikit setiap hari memudahkan untuk meninjau apa yang telah anda pelajari dan mengingat perkara-perkara yang baru.

9. Mengetahui kemajuan yang telah dibuat.

Akhir sekali, adalah penting untuk menyedari bahawa peningkatan pembelajaran anda seiring dengan proses pembelajaran bahasa Inggeris yang berterusan. Kadang-kadang ketika anda menetapkan tujuan, mereka tampaknya sangat sulit. Kemajuan datang sedikit demi sedikit, sehingga sukar untuk melihat apakah anda telah berkembang dalam kemampuan bahasa tersebut. Fikirkan di mana anda berada pada saat ini, dan di mana anda pada akhir minggu atau pada akhir bulan. Mungkin tidak kelihatan seperti anda datang sangat jauh. Tetapi jika anda berhenti dan berfikir tentang di mana anda enam bulan yang lalu, atau bahkan satu tahun yang lalu, maka anda melihat bahawa anda telah membuat kemajuan. anda telah mempertingkatkan penguasaan bahasa Inggeris anda, dan itu adalah alasan untuk meraikan prestasi anda. Anda memberikan harapan bahawa sekiranya anda terus belajar dan bekerja keras untuk meningkatkan bahasa Inggeris anda, anda akan mencapai tujuan tersebut cepat atau lambat!

S E L A M A T M E N C U B A! !

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

10 thoughts on “9 Tips Menguasai Bahasa Inggeris

  • 11/08/2013 at 6:16 pm
    Permalink

    Bahasa Inggeris adalah subjek kegemaran saya 🙂

    Reply
  • 25/02/2013 at 10:29 pm
    Permalink

    saya nak sangat pandai dan memahami maksud dalam ayat tetapi saya tak dapat lagi maksud dan pergetian dalam bahasa inggeris.

    Reply
  • 10/02/2013 at 1:32 am
    Permalink

    saya x pndai nk gne prkataan bahasa inggeris…nk tau gak guane nk improve my inggeris…plezz help me..

    Reply
  • 02/02/2012 at 11:16 am
    Permalink

    mcm mne nie… sye studnt lpsan spm…tgh tunggu result… sye cbe blaja bi sndiri tp xbleh.. sye plak xmnt ke tuition
    @ kls2 bi… sye dh byk kali cbe blaja sendiri tp bleh gakk…sye terllu lmh vocab…. mcm mne nk buat…???
    help me plizz…!!!!

    Reply
  • 17/01/2012 at 10:47 pm
    Permalink

    saya cuba blajar english, tp x bole, tlg la sy, sy ingin blajar. sy nk buktikan pada smua yang saya bole..

    Reply
    • 18/01/2012 at 2:33 pm
      Permalink

      Boleh Su, tp kene serious ckit! Persekitaran kene banyak bahasa INggeris – cakap inggeris, jgn malu- biar x brp betul pun. Cuba fhm cerita2 inggeris- jgn translate satu2 tp kena menyeluruh sbg satu ayat. Banyak baca buku2 dan artikel2 BI dan tulis setiap perkataan yg x tahu dlm bentuk nahunya mcm verb, noun, adjective dan adverb. Pelan2 ianya dpt dikuasai….

      Reply
    • 18/11/2009 at 9:44 am
      Permalink

      Say what? U wan to spik london? OK!! Today’s word is an idiom.

      It’s raining cats and dogs here in Kota Bharu! How about Kemamang?

      Reply
  • 14/11/2009 at 12:33 pm
    Permalink

    Bahasa Inggeris sy sgt lemah. Grammar lintang pukang. TokJogho tanak buka kelas ke?? Huhuhu!!!

    Reply
    • 15/11/2009 at 10:29 pm
      Permalink

      Yg penting BM tu perlu betul. BI boleh dipelajari tetapi memerlukan persekitaran yang kondusif. Tok dulu masa keja kat KL memang asyik speaking je sbb keadaan memerlukan tp skrg sejak dok kampung ni, kurang sikit komunikasi dlm BI. Tinggal Tok beli STAR 2 kali seminggu dan banyak baca blog berbahasa Inggeris.

      Tentang kelas tu… Tok sebenarnya nak buat blog ajar bahasa Melayu kat dunia luar… point2 dan info dah kumpul semua tp tak mula lagi…insyaAllah early next year. (kata orang putih!!)

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*