Darab Mudah Asas 10

Kali ini saya nak kongsikan teknik dan trik bagaimana nak mengira hasil darab 2 nombor berasaskan base 10. Kalau dulu, kita pelajari teknik darab berasaskan base 100, sekarang kita pelajari cara mudah mendarab 2 nombor belasan secara senang dan tepat tanpa menggunakan kalkulator. Berikut adalah contoh-contoh soalan berasaskan base 10 yang dimaksudkan:

Contoh 1:

Darabkan 2 nombor berikut 12 x 13.

Kaedah yang biasa kita pelajari mungkin:

contoh1_base10

Contoh 2:

Darabkan 2 nombor berikut 14 x 16

contoh2_base10

Contoh 3:

Darabkan 2 nombor berikut 15 x 13

contoh3_base10Contoh 4:

Darabkan 2 nombor berikut 19 x 19

contoh4_base10Kesimpulan

Cara mana lebih mudah apabila mendarab 2 nombor dalam kategori nombor belasan? Formula ini hanya berfungsi bagi nombor-nombor belasan sahaja kerana menggunakan faktor base 10 di mana nombor ke 2 digenapkan kpd asas 10. Kesemua contoh amat senang dikira berdasarkan nombor depan merupakan hasil tambah/tokok nombor ke-2 yg ditambah kpd nilai nombor pertama dan pada bahagian belakang pula, nombor merupakan hasil darab 2 nombor unit sa tersebut…

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*