Tips Tekanan Angin Tayar Kenderaan

Apa jadi kalau tekanan angin kenderaan anda tidak cukup atau sesuai dengan tayar kenderaan anda? Lebih-lebih kalau kurang angin. Antara kesan daripada masalah kekurangan tekanan angin kenderaan ialah:

 1. Stereng jadi berat dan ketat tambah-tambah lagi bila nak parking atau jika menelusuri jalan yang berselekoh.
 2. Tayar yang bergerak di bawah tekanan angin rendah akan mengalami kenaikan suhu dan pengurangan kemampuan membawa beban akibat lenturan dinding sisi yang berlebihan.
 3. Sudah tentu ianya mempercepatkan jangka hayat tayar anda. Tayar akan mudah rosak dan tidak seimbang.
 4. Menyebabkan penggunaan petrol bertambah dan sudah tentu menambah beban perbelajaan wang.
Masalah tayar selesai sekiranya tekanan anginnya mencukupi dan sentiasa dijaga dengan pemeriksaan sekurang-kurangnya dua minggu sekali.WAJIB!

 

Semak Tekanan Selepas Bulan

 • Itu mungkin untuk awalnya tayar penumpang meningkat hingga 35 psi (pound per square inch) untuk kehilangan 1 psi setiap bulan.
 • Pastikan anda menyemak dengan betul keempat tayar sejuk sekali sebulan dan sebelum perjalanan panjang.
 • Adakah anda mempunyai saiz penuh atau mini luang, pastikan bahawa itu benar meningkat juga.

angin tayar perlu betul

Diagram tentang tekanan angin pada tayar dan kesannya

Ciri Tekanan

Jika anda tidak tahu inflasi yang tepat untuk tekanan udara tayar anda, apa yang anda lakukan?

Mudah. Semak di salah satu tempat berikut pada kenderaan anda:

Cara Benar Semak Tekanan tayar

 1. Waspadalah alat pengukur tekanan awam di pump bensin. Mereka sering disalahgunakan dan tidak boleh dipercayai.
 2. Membeli alat pengukur tekanan yang baik dan menyemak untuk ketepatan dengan Michelin anda peruncit.
 3. Semak tayar sejuk – Sebelum anda telah ditolak bahkan satu batu atau setidaknya tiga jam selepas kenderaan telah dihentikan.

Inflasi Tips

 1. Udara mengembang ketika panas dan kontrak ketika sejuk
 2. Yang terbaik untuk mengembang tayar anda di pagi hari sebelum hari panas.

Katup dan Valve Caps

Ketika datang kepada tekanan tayar yang tepat, injap tayar itu adalah rawatan yang sangat penting item. Katup biasanya diperbuat daripada getah, sehingga mereka dapat memburuk dari masa ke masa. Menggantikan mereka ketika anda membeli tayar baru. Pada kelajuan tinggi, yang retak, getah memburuk boleh membengkokkan batang injap dari gaya sentrifugal dan membolehkan udara kehilangan.

Tutup injap juga merupakan item penting. Buy berkualiti quality injap topi yang boleh membantu tayar mengandungi udara, seharusnya inti daripada injap gagal kerana alasan apapun. Katup topi juga mencegah kelembapan, yang bisa membeku dan pada gilirannya menekan injap inti, udara menyebabkan kerugian. Tutup juga menyimpan debu dan kotoran keluar zarah, yang juga boleh mengganggu operasi yang semestinya inti daripada injap udara dan menyebabkan kerugian.

Technorati : , ,
Del.icio.us : , ,

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Related posts

*

*


− two = 1

 

Top
PROMOSI TERHAD!!! Diskaun 20% utk setiap langganan iklan 3 bulan. SAH sehingga 15/04/14!!
Tempah Sekarang
This site is protected by WP-CopyRightPro
Read more:
surirumah
Kenapa Wanita Gagal Menjadi Surirumah

Agak pelik dan hairan jika sekali-sekala kita mengunjungi rumah seseorang yang si isterinya tidak bekerja tetapi keadaan rumahnya tidak terurus. Persoalannya, apakah yang dibuat oleh...

Close