6 Langkah Untuk Mengawal Keghairahan Seksual Anda

Ghairah memang penting untuk kehidupan seks yang sehat. Namun kalau ghairah itu terlalu berlebihan, tentu boleh mengganggu aktiviti anda dan pasangan.
Terus-menerus memikirkan seks tentu boleh membuat hidup seharian anda jadi tidak keruan. Kalau anda atau pasangan termasuk orang yang terlalu berghairah, berikut beberapa cara yang boleh dilakukan, seperti diterjemah daripada eHow:

1. Kurangi konsumsi kalori per harinya.
Cara ini mampu menjadi solusi sementara untuk lelaki dengan libido tinggi. Makan makanan dengan kadar lemak yang tinggi boleh meningkatkan jumlah testosterone yang akhirnya membuat lelaki semakin ghairah.

2. Tambah berat badan.
Tips kedua ini amat berbeza dengan cara pertama, kerana anda jdisyorkan  banyak makan. Dengan semakin kerap makan, berat badan akan bertambah. Pertambahan berat tubuh itu mampu meningkatkan produksi estrogen dan libido pun semakin menurun.

Tentu saja, cara ini tidak disarankan untuk anda yang sudah bertubuh gemuk. Untuk jangka panjang sebaiknya juga jangan melakukan ini kerana boleh kelihatan buruk pada kesehatan dan kehidupan seks anda.

3. Makan makanan yang mengandung kedelai.
Kedelai terbukti mampu menurunkan kadar testosterone dalam tubuh sehingga ghairah pun mampu diturunkan. Kedelai juga kaya dengan protein, vitamin A dan B. Kedelai boleh anda dapati dengan konsumsi melalui susu, tofu, tempe, tahu dan masih banyak lagi.

4. Mint sering digunakan sebagai bahan untuk permen atau cairan penyegar mulut.
Kandungan mint ternyata juga dapat menurunkan kadar testosterone dan tidak mengurangi hasrat anda atau si dia untuk bercinta.

5. Coba licorice.
Licorice adalah tanaman akar manis yang sering dijadikan sebagai pemanis kepada bahan makanan.  Licorice mengandung phytoestrogen, yang dapat menurunkan tingkat testosterone. Sayangnya licorice memiliki efek sampingan yang  membuatkan orang yang mengonsumsinya merasa lemas.

6. Konsultasi ke dokter.

Kalau anda merasa masalah libido yang terlalu tinggi ini sudah terlalu mengganggu, buatlah konsultasi lah dengan doktor pakar. Doktor boleh  memberitahu perawatan dan pengubatan apa yang tepat.

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*