Kelawar Dan Bagaimana Cara Mengawalnya

Jika kita tinggal di kawasan kampung atau di kawasan yang berbukit dan berhutan, ada kemungkinan rumah kita akan di masuki kelawar. Masalah akan menjadi lebih teruk apabila Kelawar menjadikan rumah kita sebagai tempat penginapan dan pembiakan mereka.

 

 

Perlu diketahui bahawa Kelawar bukanlah sejenis binatang atau makhluk yang merbahaya. Kadangkala kita terpengaruh dengan cerita-cerita karut tentang Kelawar ditambah pula dengan rupanya yang menggerunkan membuatkan kita menjadi fobia dengan binatang yang bernama Kelawar ini.

 

Kelawar merupakan sejenis binatang mamalia dari kumpulan yang dinamakan Chiroptera, yang merupakan satu perkataan berasal daripada Greek. Ia membawa maksud ‘Tangan Bersayap’. Terdapat sebanyak 1,240 spesis Kelawar di seluruh dunia. 70% daripada Kelawar adalah jenis yang menjadikan serangga sebagai makanan mereka manakala bakinya menjadikan buah-buahan sebagai makanan. Di negara kita jenis yang makan buah-buahan ini kita namakan sebagai Keluang

 

Daripada maklumat di atas ternyata Kelawar tidak membahayakan manusia malah tabiat mereka yang menjadikan serangga sebagai makanan sebenarnya banyak membantu industri pertanian apabila kebanyakan serangga yang menjadi makanan mereka merupakan serangga perosak tumbuh-tubuhan.

Bagi Keluang yang menjadikan buah-buahan sebagai makanan utama mereka, ia sedikit sebanyak mengganggu para pekebun yang mengusahakan tanaman buah-buahan apabila hasil buah pekebun dimakan dan dirosakkan oleh Keluang.

 

Dari segi penyakit berjangkit bawaan pula, Kelawar mempunyai rekod membawa penyakit ‘anjing gila’. Berhati-hatilah dengan Kelawar yang bertindak luar daripada kebiasaan seperti berterbangan rendah sekitar lantai atau duduk rehat di bawah.

 

Kelawar kadangkala menjadikan rumah kita sebagai tempat penginapan mereka dan ini mendatangkan masalah besar kerana najis serta air kencingnya boleh merosakkan dinding serta mendatangkan bau yang sungguh tidak menyenangkan.

 

Bau yang melekat pada dinding dan lantai akan menarik serangga perosak lain dan juga kelawar dari tempat lain. Kewujudan mereka di loteng rumah kita juga akan menjadikan kita tidak selesa apabila mereka sering mencakar dan membuat bising di atas sana.

 

Najis yang berkumpul dan tertinggal di kawasan pendudukan Kelawar akan menghasilkan sejenis Kulat yang mana spora daripada kulat tersebut boleh mendatangkan masalah pernafasan pada mereka yang menyedutnya. Masalah akan bertambah teruk pada mereka yang ada penyakit alahan seperti lelah dan sebagainya.

 

Jika keadaan itu berlaku, sudah pasti kita tidak dapat menrima kehadiran mereka dan sesuatu mestilah dilakukan untuk menghalau mereka daripada menjadikan rumah kita sebagai sarang tempat pembiakan kelawar. Untuk menyelesaikan masalh kelawar ini ia melibatkan dua proses utama.

 

  • Menghalau kelawar yang ada daripada rumah kita
  • Menghalang kemasukan semula Kelawar ke dalam rumah kita

 

Kebiasaanya kelawar akan bersarang dikawasan loteng atau bahagian bumbung di atas rumah kita. Bagi kebanyakan rumah di negara kita sekarang, bahagian ini adalah di atas siling rumah langkah-langkah keselamatan perlu diberikan perhatian secukupnya. Sebelum sebarang tindakan diambil kita hendaklah melakukan pemeriksaan rapi terlebih dahulu bagi mengenal pasti:

 

  1. Kesemua kemungkinan laluan keluar dan masuk kelawar di dalam rumah kita.
  2. Segala kerosakan yang ada pada kawasan bangunan di mana kelawar jadikan sarang mereka
  3. Kawasan sebenar di dalam bangunan di mana Kelawar jadikan sarang.
  4. Berapakah saiz kumpulan kelawar yang bersarang di dalam rumah kita. Ia berbeza daripada sepasang sehinggalah ke ratusan ekor.
  5. Apakah spesis kelawar yang bersarang di situ.

 

Pemeriksaan elok di lakukan dua kali pada masa yang berbeza.

  • Pada waktu senja di mana Kelawar mula muncul. Ini untuk mengesan kawasan kemasukan dan keluar kelawar tersebut.
  • Pada waktu siang di mana kelawar sedang berehat di tempatnya. Ini bagi menentukan keadaan kawasan yang diduduki oleh kelawar tersebut. Adakah runag yang cukup untuk kita melakukan kerja pencegahan dan sebagainya.

 

Sebolehnya lebih daripada dua orang diperlukan sewaktu melakukan pemeriksaan agar kita tidak terlepas pandang segenap kawasan yang ada sarang kelawar dan juga keselamatan kita lebih terjamin. Antara kelengkapan yang perlu ada ketika melakukan pemeriksaan termasuklah topi keras keselamatan, lampu suluh, pakaian coverall, penutup pernafasan daripada habuk dan sarung tangan kulit.

 

Langkah kawalan terbaik adalah dengan menutup segala laluan masuk dan keluar kelawar dari bangunan kita dan menghalang terus kelawar dari masuk ke dalam rumah. Sebelum itu, kita perlulah memastikan bahawa tiada lagi kelawar yang tertinggal di atas loteng bumbung rumah kita dan kesemua kesan najis serta air kencing kelawar yang ada hendaklah dibasuh terlebih dahulu.

 

Kita boleh menutup ruang terbuka pada loteng atau bumbung dengan menggunakan plastik tebal atau jaring atau apa-apa sahaja yang dapat menghalang kelawar dari masuk. Jangan lakukan di waktu kelawar masih ada dan gangguan kita mengakibatkan mereka berterbangan atau jatuh ke bawah. Elakkan dari terkena gigitan kelawar takut-takut kalau ada jangkitan penyakit ‘anjing gila’.

 

Jika bukaan ruang loteng atau bumbung rumah kita besar. Kita boleh gunakan plastik atau jaring yang dipasang pada bahagian atas dan lepaskan bebas di bahagian bawah. Ini bagi membolehkan kelawar keluar tetapi menghalangnya masuk selepas itu. Setelah tiasa lagi kelawar, kita bolehlah menutup terus ruang itu.

Terdapat sejenis bahan kimia yang digunakan bagi menghalau kelawar yang kita namakan Naphthalene. Kita biasa melihat bahan kimia penghalau ini digunakan di tandas-tandas dalam berbagai bentuk yang digantung pada kawasan dalam tandas. Ubat ini digunakan bagi menghalau serangga seperti lipas.

 

Bahan ini sebenarnya mampu menghalau kelawar tetapi dengan syarat kawasan tersebut hendaklah tertutup dan kurang lalauan udara. Ini bagi membolehkan udara di penuhi dengan bau Naphthalene tersebut dan seterusnya menghalang binatang dari memasuki kawasan itu. Walau bagaimanapun ada laporan yang menyatakan ratusan bahan itu diletakkan pada loteng bangunan seperti sekolah dan lain-lain gagal menghalang kemasukan kelawar.

 

Satu lagi cara yang boleh digunakan adalah dengan memasang lampu yang cerah pada kawasan bersarang kelawar. Jika kawasannya tidak luas dan kos memasang lampu tidak tinggi, maka ia boleh dijadikan satu cara  mengawal kelawar.

 

Ada tawaran dan dakwaan bahawa peralatan ultrasonik boleh digunakan dan berkesan bagi menghalau kelawar dan juga haiwan lain seperti tikus. Namun secara paraktikalnya masih tiada lagi peralatan seumpama itu yang mampu menghalang kelawar atau lain-lain haiwan dengan berkesan.

 

Jika rumah anda tinggi dan besar, dinasihatkan agar anda mendapatkan khidmat syarikat kawalan makhluk perosak yang bertauliah bagi menyelesaikan masalah kelawar anda dengan lebih sempurna. Semoga artikel bermanfaat untuk semua.

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

One thought on “Kelawar Dan Bagaimana Cara Mengawalnya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*