Uji Minda Matematik Mei 2010

Pada entri kali ni, tok nak letakkan satu entri UJI MINDA matematik yang pada awalnya kelihatan RUMIT DAN SUKAR DIFAHAMI, tetapi pada hakikatnya ianya adalah MUDAH sekali. Cuba lihat pada gambar untuk soalan di bawah. Anda hanya perlu mencari satu item atau benda yang bertepatan untuk menggantikan “apa” dalam persamaan tersebut agar ianya menjadi PERSAMAAN YANG BETUL.

Kalau dikaji, sudah tentu persamaan 99 + 9 tidak akan sama atau betul dengan 9, namun sekiranya anda menambah 1 benda di belakang nombor 9 tu, anda akan mendapati PERSAMAAN tersebut menjadi BETUL dan TEPAT sekali dari segi Matematik! Sila jawab menggunakan ruangan komentari di bawah. Walau pun tiada apa2 hadiah disedia, tok berharap ada pengunjung yang mencubanya. SELAMAT MENCUBA!!!

uji minda matematik

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

3 thoughts on “Uji Minda Matematik Mei 2010

 • 11/06/2013 at 1:02 pm
  Permalink

  Tahniah Cikgu!! Bravo2! Jawapannya apa=dozen macam yg cikgu bagi tu. Kena fikir ckit aja, baru betul. Terima kasih kerana berkongsi jawapan.

  Reply
 • 03/06/2013 at 3:11 pm
  Permalink

  9 dozen (apa=dozen)!!!!!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*