Lawak Kencing Manih (Kencing Manis)

Pada suatu hari di Hospital Kota Bharu, Kelantan, seorang lelaki berusia lingkungan 70-an sedang menunggu untuk mendapatkan rawatan. Di sebelahnya duduk seorang lelaki muda juga dengan tujuan yang sama.

Lelaki muda menyapa, “Pok cik ni sakit gapo?”

“Kecing manih. Lamo doh,” jawab Pakcik tua tersebut.

Tiba-tiba kakitangan hospital kelihatan cemas dan mengusung masuk seorang pesakit yang tidak sedarkan diri. Pak cik tua tersebut bertanya orang muda di sebelahnya, “Tu bakpo pulok?”

Bantuan kecemasan

“Kecemase (kecemasan),” jawab si pemuda itu.

“Oohh… rupanya kecing mase lebih teruk dari kecing manih,” balas pula Pakcik tua tu secara bersahaja bercampur sedikit perassan terkejut.

“??????!!!???!!,” (dalam hati) terkejut si pemuda sambil tersenyum.

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

2 thoughts on “Lawak Kencing Manih (Kencing Manis)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*