Kira Bilangan Nombor Bulat

Soalan ini agak mudah, mungkin pelajar sekolah rendah pun boleh menjawabnya. Namun, sebagai sidetrack kepada artikel yang agak berat, saya ketengahkan soalan berikut:

Mencari Bilangan Nombor bulat
Berapa banyakkah nombor bulat yang mengandungi angka 1 di dalamnya bermula daripada 1 hingga 100? Untuk peringatan: 21 ada angka 1, tetapi nombor 99 tidak. Cuba kira!
Sila beri jawapan dalam komentar di bawah!

Okay! Sekiranya anda telah mendapat jawapan yang tepat pada soalan pertama, cuba kira pula berapa banyakkah nombor bulat yang mengandungi angka 7 di dalamnya bermula daripada 1 hinga 100. Untuk peringatan: 37 ada angka 7, tetapi 14 tidak. Cuba kira cara mudah!
Sila beri jawapan dalam komentar di bawah!

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*