10 Pulau Paling Unik Di Dunia

peacock islandKeunikan dunia seakan tiada habisnya. Berikut ini adalah 10 pulau dengan karakteristik yang unik. Di antaranya adalah Tristan da Cunha, pulau paling terpencil dari dunia luar. Pendatang dilarang menetap, penduduknya pun hanya 271 orang. Pulau unik lainnya adalah Gunkanjima, pulau hantu di tengah laut.

Padahal di awal tahun 1900-an, pulau ini luar biasa maju dan padat. Segalanya ada di sini, dari apartemen, sekolah, klinik hingga tempat hiburan. Tapi pulau ini kemudian ditutup. Yang menarik, dari 10 pulau ini, ternyata Indonesia menempatkan dua pulaunya, Jawa dan Samosir, termasuk dalam daftar pulau terunik. Apa keunikannya??

Berikut penjelasan selanjutnya:

1.Tristan da Cunha: Pulau Paling Terpencil di Dunia

Pulau yang berada di selatan Lautan Atlantik, 2,816 km dari Afrika Selatan tristan dan 3,360 km dari Amerika Selatan ini amat sangat terpencil dari dunia luar. Dikelilingi oleh pegunungan dan laut membuat akses ke pulau ini sangat sulit. Belum lagi karakter alam yang sulit, seperti angin yang deras. Pulau yang berada di bawah kedaulatan Saint Helena, England , hanya memiliki penduduk 270 orang.

Kehidupan masyarakat adalah bertani, uniknya, semua tanah milik bersama namun pegawasan sangat ketat untuk mencegah saling klaim hasil kerja. Peraturan si sana pun ketat, orang luar dilarang membeli tanah di sini, juga dilarang tinggal menetap. Oleh itu boleh dikatakan semua penduduk di sana adalah asli setempat, bukan pendatang. Selain bertani penghasilan penduduk juga didapat dari hasil laut.

Pulau ini ditemukan oleh pelaut Portugis Ilha de Tristão da Cunha tahun 1506, sebab itu ianya diberi nama sesuai dengan nama pelaut itu. Begitu terpencilnya pulau ini, sehinggakan satu satunya jenis pengangkutan untuk ke pulau ini adalah dengan menggunakan perahu kerana tidak ada landasan pesawat di sana. Yang juga menjadi masalah adalah adanya penyakit genetik yang diduga terjadi kerana perkawinan antara-saudara. Hal ini berlaku kerana pendatang dilarang tinggal di situ.

2. Gunkanjima: Kota Hantu di Tengah Laut

Pada awal 1900-an, Gunkanjima bermaksud “Pulau Kapal Perang” merupakan pulau yang makmur kerana kekayaan arang batunya. Mitsubishi Corporation yang mengelola perlombongan arang batu di sini, benar-benar membuat Gunkanjima menjadi kota yang kaya dan padat penduduk, padahal luas pulau ini kurang dari 1 km2.

gunkajimaUntuk menyediakan tempat tinggal kepada para pelombong, sepuluh kompleks apartmen telah dibangun di atas batu kecil -sebuah labyrinth (jalan yang amat sukar untuk dilalui) tinggi dihubungkan dengan halaman-halaman, koridor, dan tangga. Ada sekolah, restoran, dan game rumah, semua dikelilingi oleh tembok pelindung. Pulau ini dikenal sebagai “nashi Midori Shima,” pulau tanpa warna hijau. Tahun 50-an jumlah penduduk mencapai 6000 orang, dan ia merupakan pulau terpadat penduduknya di dunia pada masa itu.

Tapi perlombongan arang batu yang terus dikorek hingga ke dasar laut, lama kelamaan habis dan pulau tersebut pun ditutup. Pulau yang tak memiliki tumbuhan hijau ini pun lama kelamaan mati. Lima puluh tahun kemudian, pulau ini mirip pulau hantu, apartmen2 mulai runtuh. Tahun 1974-2009, pulau ini disahkan tertutup dari pengunjung. Namun baru-baru ini muncul ketentuan baru, pulau unik ini dibuka semula untuk pelancung. Pulau ini pun didaftarkan sebagai Tempat Warisan Dunia Unesco.

3. Dubai’s Large-Scale Sand Art: Pulau Buatan Berbentuk Palma Raksasa
Emirat Dubai yang teramat kaya membangun sejumlah projek yang mengkagumkan dengan membina pulau-pulau buatan di luar pantai. Pekerjaan luar biasa yang mengagumkan dunia, menyaksikan pulau-pulau buatan itu bak seperti pohon palma raksasa.
Kepulauan ini menjadi projek reklamasi tanah terbesar di dunia, juga kepulauan buatan terbesar di dunia. Pulau-pulau itu adalah Palm Jumeirah, Palm Jebel Ali dan Palm Deira.

Penciptanya adalah Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum yangdubai bertujuan untuk meningkatkan industri pelancungan di Dubai. Setiap pulau berbentuk pohon palma, diatapi dengan sebilah sabit, dan akan dilengkapi dengan berbagai fasiliti yang memberi keselesaan kepada penduduknya. Palm Islands terletak di luar pantai Emeriah Arab Bersatu di Teluk Persia dan mewujudkan pantai sepanjang 250 km di kota Dubai.
Dua pulau pertama akan dibangun dengan sekitar 100 juta meter kubik batu dan pasir. Palm Deira sekitar 1 bilion meter kubik batu dan pasir. Semua bahan berasal dari UEA. Pada ketiga-tiga pulau tersebut akan dibangun lebih dari 100 hotel mewah, villa dan apartmen eksklusif tepi pantai, marina, taman hiburan air, restoran, pusat perbelanjaan, fasiliti olah raga dan spa kesihatan.

Pembangunan Palm Jumeirah dimulai sejak Juni 2001. Kemudian, Palm Jebel Ali diumumkan dan reklamasi dimulai. Palm Deira, yang direncanakan seluas 46.35 meter persegi dan perusahaan pembangun, Nakheel, yang mana luasnya melebihi kota Paris, pembinaannya bermula pada tahun 2003. Pembangunan akan selesai untuk 10-15 tahun berikutnya.

4.Samosir: Pulau di Dalam Pulau
peta pulau samosirPulau Samosir terletak di tengah Danau Toba, danau besar di pulau besar Sumatra, yang adalah sebahagian Indonesia. Pulau ini meliputi sebanyak luas permukaan danau sewaktu dilakukan air. Disebabkan kebudayaan yang unik dan pemandangan yang ideal dan menarik menjadikan ianya sebagai sebuah pulau yang unik. Terdapat juga dua danau kecil di pulau itu.

Pulau Samosir adalah pulau di tengah Danau Toba di Sumatera Utara, Indonesia. Pulau Samosir diyakini sebagai pulau terbesar dalam sebuasamosir1h pulau. Luasnya 630 km2, hanya sedikit lebih kecil dari luas asli Singapura yang 714 km2.

Pulau Samosir tercipta sekitar 30.000 tahun yang lalu saat terjadi letusan dahsyat gunung api. Sedang danau Toba sendiri tercipta 75.000 tahun lalu yang juga akibat letusan gunung api. Selain pulau samosir, letusan gunung api juga menyebabkan munculnya semenanjung di daratan pulau sumatera yang kini menjadi kota kecil Prapat.

5. Spratly Islands: World’s Most Disputed Islands
Kepulauan Spratly merupakan rangkaian 650 pulau karang yang terletak di Laut Cina Selatan, antara Filipina dan Vietnam. The Spratlys, Spratly Islands-CIA WFB Map sebagaimana mereka disebut, adalah sebahagian dari tiga kepulauan di Laut Cina Selatan, terdiri dari lebih dari 30,000 pulau dan terumbu karang. Belum jelas apa potensi kepulauan ini, namun sumber-sumber awal mendapati pulau ini berada di atas pentas benua yang mengandungi petroleum dan gas asli.

Yang unik dari kepulauan ini adalah 45 pulau ditempati oleh sejumlah kecil pasukan militari dari berbagai negara yakni China, Taiwan, Malaysia, Vietnam dan Brunei. Ini kerana batas-batas wilayah yang tak jelas sehingga negara-negara berdekatan menuntutnya sebagai sebahagian wilayah masing-masing. Antara negara-negara yang menuntut hakmilik terhadap pulau Spratleys ialah:
1) Brunei: Menuntut bahagian Louisa Reef sebagai Zona Ekonomi Eksklusif (ZEE) [2];
2) Malaysia: Menuntunya sebagai sebahagian negeri Sabah;
3) Filipina: Menuntutnya sebagai sebahagian wilayah kepulauan Palawan
4) Negara China: Sebagai sebahagian daripada kepulauan Paracels, Spratlys, dan Kepulauan Zhongsha Authority , Wilayah Hainan;

5) China: Bagian dari Paracel, Spratlys, dan Kepulauan Zhongsha Authority, Hainan provinsi;

6) Vietnam: Menuntutnya sebagai sebahagian dari Wilayah Khanh Hoa;

6. Pulau Peacock, Pulau Suci di Tengah Sungai

Pulau Peacock disebut sebagai pulau suci kerana adanya kompleks candi pulau peacocksuci Umananda. Pulau mungil ini berada di tengah sungai Brahmaputra yang luas di Wilayah Assam, India. Candi Umananda dibangun di Guwahati pada 1594, oleh Raja Ahom Assam.

Di antara candi-candi yang terdapat di Assam, candi pemujaan Dewa Siwa inilah salah satu yang paling banyak pengunjungnya. Untuk mencapai kuil, orang harus menyeberangi sungai dengan perahu dari Kachari ghat. Ada juga layanan feri yang tersedia dari jam 7 pagi di pagi sampai 5 petang hingga ke malam hari.

7. Jawa: Pulau Selautan Manusia
Jawa adalah salah satu pulau yang berpenduduk terpadat di dunia. Jumlah penduduknya mencapai 125 juta jiwa. Jawa merupakan sebahagian dari Indonesia, disebut juga memiliki banyak keunikan selain dari jumlah penduduknya yang luar biasa. Di pulau tersebut terdapat dua bandaraya utama dunia iaitu Jakarta dan Surabaya. Dari sudut lain pula, Pulau Jawa dikatakan memiliki pemandangan yang menakjubkan.

8. Pulau Azores: Rugged dan Terpencil
azores 1Pulau yang berada di Lautan Atlantik ini sungguh unik, anda datang dan ingin memasak, tak perlu memikirkan membuat kompor, cukup galilah tanah dan masukkan panic maka makanan anda pun akan matang. Azores adalah kepulauan vulkanik yang berada di lepas pantai Portugal.Keunikan lainnya adalah pulau ini cuacanya yang boleh berubah dengan cepat.
Kalau keadaan normal maka pada musim dingin berkisar 13 drajat Celcius musim panas 22 drajat celcius. Namun di sini cuaca boleh berubah dengan cepat. Tak heran penduduk mengatakan, di pulau ini anda dapat menyaksikan empat musim dalam satu hari. Aneh, bukan?

9. Pulau Ellesmere – Pulau Kecil yang BekuEllesmere kecil
Ellesmere adalah salah satu pulau di dunia yang suhunya mencapai titik beku. Tapi Pulau yang masuk wilayah Kanada ini, berada di sebelah barat Greenland ini merupakan alam yang tandus yang menjadi ‘laboratorium’ para pakar geologi dan pakar biologi yang sedang mempelajari perubahan alam.

10. Ometepe: Pulau Tertua di Dunia Terbentuk dari Gunung Api
Ometepe: adalah salah satu pulau paling tua di dunia. Terbentuk dari duaOmetepeIsland gunung api yang menyembul dari danau Nikaragua di Republik Nikaragua. Namanya berasal dari bahasa Nahuatl kata ome (dua) dan tepetl (pegunungan), yang berarti dua gunung. Dua gunung api itu adalah Concepción and Maderas . Meski ini merupakan pulau gunung api yang berbahaya, namun ada penduduk tinggal di sana, yang jumlahnya sekitar 35.000 jiwa. Mata pencarian penduduk utamanya pertanian, beternak. Daerah ini juga masuk dalam lokasi pelancungan.

Itulah senarai 10 pulau paling unik di dunia dengan keistimewaan masing-masing. Penulis agak terfikir juga hendak berkunjung ke pulau-pulau berkenaan, tapi tak tahu bila, sampai ke tidak! Diharap artikel dapat memberi info kepada pembaca sekelian.

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*