Fakta Menarik Tentang Trafik Jam

auto_stoped_highway-150x150Anda mungkin pernah mengalami masalah trafik jam terutama di bandar-bandar besar di Malaysia. Saya juga pernah menghadapi situasi yang sama di Kuala Lumpur, malah pernah juga tersangkut hampir 3 jam di New York masa zaman belajar di USA dulu.

Tahukah anda ada beberapa fakta menarik tentang trafik jam ini? Berikut adalah fakta-fakta tersebut.

  1. Trafik jam di New York, San Francisco dan Paris adalah antara bandar yang tersohor dengan masalah jam tetapi pernah diatasi oleh bandar Seattle USA, di mana seseorang pemandu terpaksa tersangkut dalam trafik secara purata sebanyak 59 jam setahun. Bagaimana dengan Malaysia?
  2. Trafik jam bukanlah fenomena yang baru, malah ianya pernah berlaku pada zaman dahulu. Pada tahun 45 B.C, bandar Rome pernah melarang semua bentuk kenderaan dan kenaikan termasuk kuda-kuda tunggangan dari bandar yang lain memasuki bandar tersebut pada masa itu disebabkan masalah trafik jam.
  3. Tahukah anda bahawa lampu trafik digunakan sebelum terciptanya motokar.
  4. Pada tahun 2005 sahaja, kos yang membabitkan trafik jam di Los Angeles mencapai lebih UD$9.325 billion.
  5. Jarak terpanjang membabitkan trafik jam ialah sejauh 176km iaitu dari Lyon ke Paris, Perancis pada 16 hb Feburari, 1980.

Sekadar fakta untuk umum. Tunggu lagi fakta-fakta menarik yang bakal menanti anda.

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*