Nama Negeri-negeri Di Amerika dan Nama Orang

georgeTahukah anda bahawa ada 10 daripada 50 negeri di Amerika diberi nama mengambil nama orang tersohor suatu masa dahulu. Antara nama-nama negewri tersebut adalah Geogia, Louisiana, Maryland dan 7 lagi seperti di bawah:

1. Washington, dinamakan sempena nama Presiden Amerika yang pertama iaitu George Washington;

2. Pennsylvania, dinamakan sempena Sir William Penn;

3. Louisiana, dinamakan sempena Raja Louis XIV dari Perancis;

4. Georgia, dinamakan sempena Raja George II dari England;

5. Maryland, bernama sempena Henrietta Maria, Permaisuri Raja Charles I dari England;

6. New York, bernama sempena Duke of York, England;

7&8. North dan South Carolina, diberi nama sempena Charles I dari England;

9&10. North Virginia dan Virginia, dinamakan sempena Elizabeth I, yang bergelar sebagai “The Virgin Queen” dari England.

Empat ibu negeri diberi nama sempena nama presiden: Lincoln, Nebraska; Jackson, Mississippi; Jefferson City, Missouri, dan Madison, Wisconsin.

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*