Anaconda Hijau – Ular Terbesar Di Dunia

Anaconda Hijau (Eunectes Murinus) masih termasuk keluarga Boa. Ular Amerika Selatan ini termasuk ular terbesar di dunia. Spesies dalam keluarga yang sama, Phyton, atau ular sawa mempunyai tubuh yang sangat panjang tapi dengan tubuh besarnya, anaconda hijau, nampak 2 kali lebih besar.

Anaconda Hijau membesar lebih dari 29 kaki atau 8,. meter dengan berat melebihi 550 paun atau 227kg dan diameter lebih kurang 12 inci atau 30cm. Di antara kerabat anaconda, anaconda hijaulah yang paling besar. Ukuran tubuh betinanya lebih besar daripada yang jantan. Anaconda hidup di rawa-rawa, air yang arusnya lemah, Kebanyakan dapat ditemui di lembah sungai Amazon dan Orinoco.

 Anaconda Hijau, Ular terbesar di dunia

Bentuk badannya amat sesuai dengan persekitaran di air berbanding aengan di darat. Mata dan rongga hidungnya terletak di atas kepala sehingga memudahkannya untuk menyelam dan beraktiviti di dalam air. Pada masa persenyawaan, terjadi pertandingan di antara spesies jantan untuk memperebutkan sang betina dan perkara ini terjadi selama 4 minggu.)

 Anaconda Hijau, Ular terbesar di dunia

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*