Menara Condong Pisa Tidak Pernah Tegak

Sebaik sahaja selepas pembinaan bangunan ini bermula pada tahun 1173, asas tapak Menara Pisa ini menetap secara tidak datar. Pembinaannya dihentikan, dan hanya diteruskan 100 tahun kemudian.  Ini kemudiannya menjadi tampak jelas bahawa Menara Pisa adalah bersandar, nampak miring dan condong ke arah selatan.

The Leaning Tower of PisaSejak pengukuran terhadap menara tersebut bermula pada tahun 1911, puncak menara bergerak 1.2 milimeter (0.05 inci) setiap tahun. Hari ini puncak Menara Pisa adalah 5.3 m (17.4 kaki) lari dari pusat.

Setelah menara loceng Cathedral Pavia runtuh pada 1989, Consorzio Progetto Torre di Pisa (Menara Pisa Konsortium Projek) ditugaskan melantik jurutera        untuk menstabilkan Menara Condong Pisa. Kerana Menara miring di arah yang berbeza  pada tahun pertama, ia menjadi agak melengkung, seperti pisang. Jurutera bekerja pada bahagian asas (footing) Menara tersebut berbanding dengan struktur bangunan tersebut, berharap untuk memaut kembali bahagian atas sekitar 20 cm (sekitar 8 inci). Tapi itu bererti bahawa menara tua yang berumur 800 tahun akan tetap condong.

Menara Condong Pisa terletak di Piazza dei Miracoli (Miracle Square) di kota Pisa, Itali. Ada sebanyak 296 anak tangga menuju ke puncak Menara Condong Pisa ini.

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*