Kenali 10 Hacker Terbaik Dunia

Banyak sekali yang mendefinisikan hacker, hampir semuanya berkaitan dengan kemahiran teknikal serta kegemaran menyelesaikan masalah dan mengatasi keterbatasan. Istilah hacker timbul dari anggota budaya bersama suatu komuniti yang terdiri dari para programmer mahir dan ahli jaringan, sejarahnya bermula dari dekad minikomputer pertama yang memiliki time-sharing dan zaman eksprimen awal ARPAnet.

Hacker yang membangun internet, hacker yang membuat sistem operasi Unix menjadi seperti sekarang, hacker yang mengoperasikan Usenet, hacker yang membuat World Wide Web berjalan. Pada artikel ini, kami menguji teori bahawa kebenaran adalah lebih baik daripada fiksyen dengan memperkenalkan anda kepada sepuluh daripada hacker yang paling terkenal, baik yang jahat mahu pun yang heroik. Terserahlah kepada anda untuk  memutuskan sendiri samada mereka ini hacker yang baik atau pun sebaliknya.

Black Hat Crackers

Internet penuh dengan hacker, cracker atau yang dikenali sebagai “Black Hat, “Yang bekerja untuk mengeksploitasi sistem komputer. Mereka adalah orang-orang yang anda lihat di berita, diseret pergi selama cybercrimes. Sesetengah daripada mereka melakukannya untuk bersenang-senang dan rasa ingin tahu, sementara yang lain bertujuan untuk mencari keuntungan peribadi. Pada ketegori ini disenaraikan profil 5 hacker Black Hat yang tersohor:

1. Kevin Mitnick

Lahir di Los Angeles, California, pada tahun 1963, Kevin Mitnick kemudian menjadi komputer yang paling anda cari di Amerika Syarikat jenayah sejarah. Beliau memulakan eksploitasi pada usia 12 tahun, ketika ia menemukan dia mampu memasuki sistem kad punch syarikat Transit Bas Los Angeles untuk mendapatkan pas bas percuma. Pada 1988, dia didapati bersalah kerana menceroboh masuk ke rangkaian komputer Digital Equipment Corporation dan dihukum 12 bulan penjara dan 3 tahun dibebaskan di bawah penyeliaan (supervised release). Selama diawasi dalam penyeliaan tersebut, dia berjaya menceroboh ke sistem komputer voice mail Pacific Bell dan arahan dikeluarkan bagi penangkapannya semula.

Beliau menjadi buruan selama dua tahun setengah, dan selama itu dia meng-hack ke dalam pelbagai rangkaian syarikat, rangkaian telefon dan bergegas masuk ke dalam sistem amaran keselamatan negara. Pencarian dan pemburuan FBI terhadap Mitnick telah diterbitkan dan disensasikan oleh media massa dan Mitnick menjadi tersohor hingga ke peringkat antarabangsa. Dia akhirnya ditangkap dan dipenjara selama 5 tahun. Sekarang, hari-harinya sebagai hacker blackhat telah ditinggalkan. Dia adalah seorang penulis, konsultan keselamatan komputer dan penceramah bebas. Eksploitasinya  tercatat dalam bukunya berjudul TAKEDOWN, yang kemudian dijadikan sebuah filem.

2. Jonathan James

Jonathan James, lahir di Miami, Florida, in1983, adalah remaja pertama yang dipenjara kerana jenayah komputer. Pada usia 16 tahun ia mendapat perhatian daripada kerajaan persekutuan ketika ia meng-hack ke Defense Threat Reduction Agency, sebuah cawangan dari Jabatan Pertahanan Negara Amerika Syarikat. Menurut James ‘kenyataan dalam sebuah wawancara PBS, ia melakukannya hanya bersahaja dan bertujuan untuk bersuka-suka menghadapi cabaran. James terus menyusup ke sistem komputer NASA, dari mana dia mencuri perisian bernilai $ 1.7 juta.

Pada tahun 2000, beliau ditangkap dan kemudian dijatuhi hukuman enam bulan tahanan di rumah dan dilarang daripada menggunakan komputer walaupun untuk rekreasi semata-mata. Bagaimana pun ia melanggar pembebasan bersyarat tersebut, dan akhirnya terpaksa menghabiskan baki hukuman di penjara. Pakar undang-undang menjangkakan sekiranya James tidak se orang juvenil, dia pasti akan dikenakan hukuman penjara setidak-tidaknya 10 tahun disebabkan tindakan eksploitasinya itu. James meninggal dunia pada tahun 2008, pada usia 24 tahun. Sebab kematian tidak berapa jelas, dan ada beberapa spekulasi mengatakan bahawa James telah membunuh diri.

3. Adrian Lamo

Adrian Lamo adalah rakan Kevin Mitnick. Disebabkan gaya hidupnya yang tidak tetap dan bergelandangan, Lamo dikenali sebagai “hacker gelandangan” atau “homeless hacker”. Dia menggunakan sambungan internet di kedai-kedai fotokopi dan percetakan seperti Kinko’s, kedai kopi dan perpustakaan awam untuk melakukan kegiatannya. Dia akan tidur di atas sofa di rumah rakannya dan kadang-kadang di bangunan-bangunan  kosong yang terbiar. Sering kali, pencerobohannya dilakukan semata-mata untuk menguji keberkesanan sesuatu sistem keselematan di sesebuah oraganisasi.  Malah beliau juga bermurah hari berkongsi memberi penilaian tentang kelemahan sistem tersebut dan memberi pandangannya tentang bagaimana sesuatu sistem keselamatan itu boleh dipertingkatkan. Dia mengenal pasti kelemahan dalam syarikat sistem komputer dan memberi mereka penilaian kelemahan.

Lamo tidak pernah menerima sebarang bayaran di atas “jasa”nya itu. Apa yang membuatkan dia mendapat perhatian daripada FBI, bagaimanapun, ialah apabila beliau menceroboh sistem intranet  New York Times, di mana ia mengakses maklumat peribadi penyumbang-penyumbang NYT. Dia juga melakukan pencerobohan ke atas  akaun The Time’s LexisNexis untuk mengakses perkara-perkara atau item2 berprofail tinggi. Satu surat penangkapan dikeluarkan, dan ia menyerah diri kepada pihak berkuasa pada tahun 2003. Pada tahun 2007, Lamo selesai menjalani hukuman. Dia sekarang merupakan seorang journalis yang berjaya dan juga pembicara (speakers) bebas.

4. Kevin Poulsen

Lahir di Pasadena, California, pada tahun 1965, Kevin Poulsen juga seorang kawan baik Kevin Mitnick semasa beliau menjadi seorang hackeri. Poulsen dikenali sebagai “Dark Dante” di dunia hacking. Beliau mendapatkan kemasyhuran kerana menyusup masuk ke saluran telefon LA’s KIIS-FM radio, semata-mata untuk menjadi pemanggil telefon yang ke 102, yang menjamin seseorang pemanggil bertuah memenangi sebuah kereta Porshe baru. Pihak berkuasa mulai mengejar Poulsen ketika ia meng-hack ke komputer persekutuan dan memperoleh akses kepada maklumat wiretap.

Sepanjang beliau menjadi buruan pihak berkuasa, Poulsen terus melepasi pelbagai skim, termasuk mengaktifkan semula nombor lama dalam Yellow Pages untuk rakannya yang menjalankan perkhidmatan escort secara virtual. Ketika Profail Poulsen muncul di NBC Unsolved Mysteries, nombor 1-800 yang disediakan untuk saluran telefon rancangan itu rosak dan tidak berfungsi. Poulsen akhirnya ditangkap di sebuah supermarket pada tahun 1991. Beliau dipenjara selama 5 tahun. Sekarang, Poulsen adalah editor Wired News. Beliau membantu kerja-kerja untuk menangkap lebih daripada 700 pemangsa seks yang mencari gadis bawah umur dalam rangkaian MySpace.

5. Robert Tappan Morris

Anak seorang mantan saintis NSA, Robert Tappan Morris, yang menggunakan nama kod hacker sebagai RTM, yang  terkenal sebagai pencipta Worm Morris, cacing komputer pertama yang akan dilepaskan di internet. Morris mencipta cacing ketika ia masih mahasiswa di Cornell University. Menurut dia, tujuan melepaskan cacing adalah untuk mengukur besarnya internet.

Sementara pihak berkuasa berusaha untuk membawanya ke pihak pengadilan kerana beliau telah mengakses banyak maklumat sensitif dan menyebabkan kerosakan dan kerugian ribuan dolar, banyak melihat dia sebagai se orang hero kerana berjaya mengungkap kelemahan keselamatan dalam sistem operasi komputer Unix. Sekarang, Morris adalah seorang profesor di MIT, bekerja dalam Makmal Sains Komputer dan Artificial Intelligence.

White Hat Hackers

Hacker yang menggunakan kebolehan dan kepakaran mereka untuk kebaikan diklasifikasikan sebagai White hat hacker atau hacker “topi putih. “Topi putih ini sering bekerja sebagai hacker yang beretika yang “disewa” oleh syarikat-syarikat untuk menyemak dan menguji integriti sistem mereka. Di sini disenaraikan 5 “Non-Criminal Hackers” atau hacker “topi putih” yang berwawasan dalam inovasi dan teknologi yang mereka kembangkan:

1. Stephen Wozniak:

Steve Wozniak

“Woz” terkenal sebagai seorang lagi  “Steve” dalam Apple Computer. Wozniak, bersama dengan CEO Apple sekarang Steve Jobs, telah mendirikan Apple Computer pada masa itu. Dia telah memenangi National Medal of Technology dan juga mendapat gelaran doktor kehormatan dari Kettering University dan Nova Southeastern University. Selain itu, Woz telah diangkat ke dalam National Inventors Hall of Fame pada bulan September 2000. Woz mula melakukan hacking apabila beliau membuat kotak biru (blue box), peranti yang digunakan untuk bypass mekanisma switch telefon untuk membuat panggilan jarak jauh secara percuma.

Setelah membaca artikel tentang phreaking telefon di majalah Esquire, Wozniak menelefon rakannya Jobs. Pasangan tersebut melakukan penyelidikan tentang frekuensi, kemudian membina dan menjual kotak biru kepada rakan sekelas mereka di universiti. Wozniak bahkan menggunakan kotak biru untuk memanggil the Pope dengan berpura-pura sebagai Henry Kissinger.

Wozniak se orang drop out daripada universiti dan muncul dengan komputer yang pada akhirnya membuat dirinya terkenal. Jobs memiliki idea cemerlang untuk menjual komputer sebagai panel PC boards. Mereka akhirnya menjual item kesayangan masing-masing untuk dijadikan modal perniagaan dengan  Wozniak menjual kalkulator saintifiknya dan Jobs menjual van Volkswagennya. Menggunakan modal itu, mereka mula bekerja membina  prototaip pc di garaj Jobs. Beliau merekacipta perkakasan dan sebahagian besar perisian. Dalam Surat di Woz.org, ia mengingati melakukan “apa Ed Roberts dan Bill Gates dan Paul Allen lakukan dan lebih-lebih lagi tanpa sebarang bantuan sesiapa.  Wozniak dan Jobs menjual 100  Apple I pertama mereka kepada pengedar tempatan dengan harga $ 666.66 setiap satu.

Woz tidak lagi bekerja penuh masa untuk Apple, tumpuan utama beliau pada Filantropi sebagai gantinya. Paling penting adalah fungsinya sebagai pari godfather ke Los Gatos, California School District. “Wozniak ’ menjadikan  ’The Los Gatos School District sebagai sekolah angkat, dan mengajar palajar dan guru-guru di situ dengan metod “hands on teching”. Di samping itu juga beliau menyumbangkan pelajar dan guru-guru di situ dengan peralatan teknologi yang boleh disifatkan sebagai teknologi state-of-the-art.

2. Tim Berners-Lee:

tim berners lee

Berners-Lee adalah terkenal sebagai pencipta World Wide Web, sistem yang kita gunakan untuk mengakses laman, dokumen dan fail di Internet. Beliau telah menerima berbagai penghargaan, terutama Teknologi Millenium Prize. Sementara mahasiswa di Oxford University, Berners-Lee tertangkap akses hacking dengan seorang teman dan kemudian dilarang daripada University komputer. w3.org laporan, “Meskipun [di Oxford], ia membina komputer pertama dengan solder besi, TTL gerbang, sebuah prosesor M6800 dan televisyen tua. ” Inovasi teknologi tampaknya telah berjalan dalam gen, Berners-Lee sebagai orang tua matematik yang bekerja di Manchester.  Mark1, merupakan salah satu komputer elektronik yang paling awal. Ketika bekerja dengan CERN, sebuah organisasi penyelidikan nuklear Eropah, Berners-Lee mencipta sebuah sistem prototaip hiperteks yang membantu penyelidik berkongsi dan mengemaskini maklumat dengan mudah. Dia kemudiannya menyedari bahawa hiperteks boleh bergabung dengan Internet. Berners-Lee menceritakan bagaimana ia menempatkan mereka bersama-sama: “Aku hanya perlu memuat gagasan hiperteks dan menghubungkannya dengan DNS TCP dan idea-idea dan – ta-da! – World Wide Web.” Sejak penciptaan World Wide Web, Berners-Lee mendirikan World Wide Web Consortium di MIT.  W3C menggambarkan dirinya sebagai “sebuah konsortium antarabangsa di mana Ahli pertubuhan, penuh-waktu kakitangan dan masyarakat bekerja sama untuk membangunkan standard Web.”  Berners-Lee’s World Wide Web, idea,  serta piawai dari W3C, diedarkan secara bebas tanpa paten atau royalti.

3. Linus Torvalds:

 

Linus Trovalds

Torvalds ayah kepada sistem operasi Linux, Unix sangat popular sekarang. Dia menyebut dirinya “seorang jurutera,” dan mengatakan bahawa aspirasi yang sederhana, “Aku hanya ingin bersenang-senang membuat sistem operasi sialan terbaik aku mampu.” Ketaksuban Torvalds bermula pada komputer Commodore VIC-20,  sebuah 8-bit komputer di rumah. Beliau kemudian berpindah ke sebuah Sinclair QL.  Wikipedia laporan bahawa ia memodifikasi Sinclair “secara meluas, terutamanya sistem operasi.” Khusus, Torvalds hacks termasuk “assembler dan editor teks … dan juga beberapa permainan.” Torvalds mencipta Linux kernel pada tahun 1991,  menggunakan sistem operasi Minix sebagai inspirasi. Beliau mulai dengan tugas Intel 80386 switcher dalam perakitan dan sopir terminal. Selepas itu, dia menghulurkan panggilan untuk orang lain untuk menyumbang kod, yang mereka lakukan. Saat ini, hanya sekitar 2 peratus daripada kernel Linux saat ini ditulis oleh Torvalds sendiri. Keberhasilan jemputan awam ini untuk menyumbang kod untuk Linux disebut-sebut sebagai salah satu contoh yang paling menonjol bebas / perisian open source. Saat ini, Torvalds Linux berfungsi sebagai pemimpin kelompok, kod yang mengkoordinir relavan pengaturcara menyumbang pada kernel. Dia telah memiliki sebuah asteroid dinamakan menurut namanya dan menerima gelar doktor kehormatan dari Stockholm University dan University of Helsinki. Beliau juga tampil dalam Time Magazine’s “60 Tahun of Heroes.”

4. Richard Stallman:

Richard Stallman

Stallman’s kemasyhuran berasal dari projek GNU, yang ditubuhkan untuk membangunkan sebuah sistem pengendalian bebas. Untuk ini, dia dikenali sebagai ayah daripada perisian bebas. Nya “Serius Bio“Menegaskan,” Non-free software membuat pengguna dibahagi dan tak berdaya, dilarang untuk berkongsi dan tidak boleh mengubahnya. Sebuah sistem operasi bebas yang sangat penting bagi orang untuk dapat menggunakan komputer dalam kebebasan. “Stallman, yang lebih suka dipanggil rms, mendapatkan mula hacking di MIT. Beliau bekerja sebagai “kakitangan hacker” pada projek Emacs dan lain-lain. Dia adalah seorang pengkritik Sekatan akses komputer di makmal. Ketika sistem laluan dipasang, Stallman pecah turun, reset laluan kepada null string, kemudian menghantar mesej pengguna menginformasikan mereka mengenai penghapusan sistem password.Stallman’s Crusade untuk perisian bebas bermula dengan sebuah printer. Di makmal MIT, ia dan hacker lainnya dibenarkan untuk mengubahsuai kod pada printer sehingga memudahkan mereka menghantar mesej waspada. Namun, printer baru datang – satu bahawa mereka tidak dibenarkan untuk mengubah suai. Itu terletak jauh daripada makmal dan tidak adanya amaran disajikan sebuah ketidakselesaan. Pada saat ini bahawa dia “yakin … dari etika perlu memerlukan perisian bebas.”Dengan inspirasi ini, beliau mula bekerja pada GNU. Stallman menulis sebuah esei, “Projek GNU, “Di mana ia mengingatkan memilih untuk bekerja pada sistem operasi kerana yayasan,” perisian penting untuk menggunakan komputer. ” Saat ini, GNU / Linux versi sistem operasi menggunakan kernel Linux bermula oleh Torvalds. GNU diedarkan di bawah “copyleft,” sebuah kaedah yang menggunakan undang hak cipta untuk membenarkan pengguna untuk menggunakan, memodifikasi, menyalin dan mengedar perisian.Stallman kehidupan terus berputar di sekitar promosi perisian bebas.

Dia bekerja melawan gerakan-gerakan seperti Digital Rights Management (atau seperti dia lebih suka, Digital Restrictions Management) melalui pertubuhan seperti Free Software Foundation dan Kumpulan Pemrograman Kebebasan. Dia telah menerima pengiktirafan yang luas untuk karyanya, termasuk penghargaan, biasiswa dan empat gelar doktor kehormatan.

5. Tsutomu Shimomura:

Tsutomu Shimomura

Shimomura mencapai kemasyhuran melalui cara yang malang: ia hacked by Kevin Mitnick. Selepas serangan peribadi ini, ia berjaya tujuannya untuk membantu FBI menangkapnya.Shimomura pekerjaan untuk menangkap Mitnick adalah terpuji, tapi ia bukan tanpa sisi gelap nya sendiri. Author Bruce Sterling ingat: “Dia mengeluarkan ini AT & T warna, menarik keluar daripada shrinkwrap, jari-hacks itu, dan mulai memantau panggilan telefon naik dan turun Capitol Hill, sementara agen FBI berdiri di bahunya, mendengarkan dia. “Shimomura out-hacked Mitnick untuk membawanya ke bawah. Tak lama selepas mencari tahu tentang gangguan, ia mengumpulkan sebuah pasukan dan mulai bekerja mencari Mitnick. Menggunakan telefon Mitnick, mereka menemuinya di berhampiran Raleigh-Durham International Airport. Artikel, “Ahli Bantuan SDSC Komputer Komputer FBI Capture Terrorist“Menceritakan bagaimana Shimomura menunjuk lokasi Mitnick. Dipersenjatai dengan seorang kakitangan daripada syarikat telefon, Shimomura” menggunakan frekuensi bimbit antena pencari arah dihubungkan dengan sebuah laptop untuk mempersempit pencarian ke kompleks apartemen. “Mitnick ditangkap akan sesudahnya. Berikutan pengejaran, Shimomura menulis sebuah buku tentang insiden dengan wartawan John Markoff, yang kemudian berubah menjadi sebuah filem.

Kami berharap anda menikmati pengenalan kami untuk beberapa yang paling terkenal kehidupan nyata hacker, keduanya sama-sama putih dan hitam, dan mendapatkan kesan yang lebih jelas mengenai siapa sebenarnya hacker.

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*