Kronologi Sejarah Palestine 1000-1899

sejarah israel palestin1517: Kerajaan Islam Uthmaniah Turki di Asia Kecil telah menewaskan kerajaan Mamaluk dan memerintah Palestin sehingga musim sejuk tahun 1917-18. Palestin dibahagikan kepada beberapa daerah (sanjaks) termasuklah Baitulmuqaddis. Pentadbiran kedaerahan tersebut didiami oleh sebahagian besar bangsa Arab Palestin. Mereka berketurunan bangsa Kanaan. Walau bagaimanapun komuniti Kristian dan Yahudi dibenarkan tinggal bersama.

1831-1840: Muhammad Ali, raja muda Mesir, memperluaskan lagi kekuasaannya ke Palestin. Polisinya berjaya meningkatkan hasil pertanian serta peningkatan pendidikan.

1840: Empayar Uthmaniyyah kembali berkuasa.

1845: Bilangan Yahudi di Palestin pada tahun 1845 adalah seramai 12,000 orang, kemudian meningkat menjadi 85,000 orang pada tahun 1914.

1897 Kongres Zionis pertama diadakan Basel, Switzerland, mengeluarkan program Basel untuk penjajahan Palestin.

Sumber dan disunting dari: www.palestinehistory.com

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*