Fakta Tentang Masalah Berdengkur

Berdengkur adalah bunyi bising semasa bernafas, apabila sebahagian  daripada saluran pernafasan atas seseorang tersumbat. Ia berlaku apabila terdapat sekatan pada aliran udara di dalam saluran pernafasan di bahagian belakang mulut dan hidung seseorang.

Bunyi itu dikeluarkan apabila tisu di bahagian atas saluran pernafasan bergesel dan bergetar di antara satu sama lain. Berdengkur bertambah kerap mengikut umur dan biasanya tidak membahayakan.

Sebab-sebab Berdengkur

Lemah otot-otot pada lidah, lelangit lembut dan tekak.

Apabila otot tidak tegang akibat arak atau ubatan yang menyebabkan otot lemah, lidah akan tertolak ke belakang, menutupi aliran udara atau otot tekak tertarik masuk ke dalam tekak dan menyekat salur pernafasan atas.

Tisu tekak yang besar dan tebal.

Kanak-kanak yang mempunyai tonsil dan tisu adenoid yang membengkak selalunya berdengkur. Termasuk juga orang yang berlebihan berat badan dan mempunyai leher yang pendek dan besar.

Lelangit lembut dan uvula (anak tekak) yang panjang.

Uvula yang panjang akan mengecilkan rongga pembukaan dari hidung ke tekak. Getaran yang berlebihan dari tisu ini akan mengakibatkan dengkuran.

Saluran pernafasan tersekat.

Hidung yang tersumbat dan sukar bernafas menyebabkan individu lebih kerap menyedut udara untuk bernafas. Ini mengakibatkan ruang vakum yang berlebihan di dalam tekak, dan mengakibatkan tisu tekak yang lembut tertarik ke dalam dan mengakibatkan dengkuran. Antara sebab lain adalah batang hidung yang bengkok, polip dan jangkitan sinus.

Komplikasi

Wanita sanggup melakukan apa sahaja termasuk pembedahan untuk mengatasi masalah ini. Selain mengganggu keharmonian di bilik tidur, ia boleh menjurus kepada pergaduhan hingga berlakunya perceraian terutamanya apabila si suami tidak boleh bertolak ansur dalam perkara ini.

Sebaliknya, berlainan bagi wanita yang semula jadinya bersifat pemaaf kerana mereka lebih bertolak ansur terhadap suami yang berdengkur.

Biasanya masyarakat selalu memandang ringan kepada berdengkur. Walaupun berdengkur ini dilihat tidak serius tetapi sekiranya ia tidak diubati akan mengakibatkan penyakit lain seperti sleep apnea yang menyebabkan kegagalan jantung dan angin ahmar.

Dengkur boleh dikelaskan kepada tiga peringkat :

 1. Peringkat pertama – berdengkur yang ringan dengan 4 atau 5 kali dengkuran kemudiannya berhenti dan seterusnya diulangi lagi.
 2. Peringkat kedua – berdengkur yang sederhana iaitu berdengkur berterusan selama 10 hingga 15 minit dan bunyinya yang sama rata.
 3. Peringkat ketiga – berdengkur yang SERIUS diikuti dengan berhentinya pernafasan sehingga terjaga. Kemudiannya akan menarik nafas yang dalam dan keadaan ini diulanginya secara berterusan. Dengkuran ini dipanggil ‘sleep apnea’

‘Sleep apnea’ boleh MEMBAHAYAKAN DIRI dan memerlukan rawatan selanjutnya.

Diagnosis

Bolehkah dengkuran yang kuat disembuhkan?

Pendengkur yang TERUK ialah mereka yang berdengkur pada mana-mana kedudukan atau mengganggu orang lain, sepatutnya mencari khidmat nasihat perubatan bagi memastikan keadaan itu bukanlah masalah ‘sleep apnea’.

Pakar Telinga, Hidung dan Tekak akan memeriksa hidung, mulut, tekak, lelangit dan leher pendengkur. Kajian semasa tidur yang dilakukan di dalam ‘makmal tidur’ perlu bagi mengenal pasti tahap keseriusan dengkuran dan kesan kesihatan ke atas pendengkur tersebut.

Rawatan

Rawatan adalah bergantung kepada diagnosis yang dibuat. Pemeriksaan akan menunjukkan dengkur adalah disebabkan oleh alahan hidung, jangkitan, kecacatan atau masalah tonsil.

Rawatan diberi mengikut sebab-sebab yang dikenal pasti.

Pencegahan

Petua untuk mengurangkan dengkuran :

* Kurangkan berat badan jika anda mengalami masalah berat badan berlebihan

* Kurangkan pengambilan arak atau ubatan yang mempunyai kesan mengantuk pada waktu tidur

* Cegah pengambilan tranquilizer, pil tidur dan antihistamina sebelum tidur

* Elak pengambilan arak sekurang-kurangnya 4 jam dan mengambil makanan berat atau ringan dalam tempoh 3 jam, sebelum berehat

* Amalkan tidur pada waktu yang tetap setiap hari

* Utamakan posisi tidur mengiring daripada posisi terlentang

* Tinggikan kepala katil anda lebih kurang 4 inci ke atas supaya posisi kepala lebih tinggi dan lidah tidak tertolak ke belakang

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

5 thoughts on “Fakta Tentang Masalah Berdengkur

 • 05/05/2016 at 2:34 pm
  Permalink

  Assalammualaikum… sy mngalami masalah berdengkur setelah mula berjinak-jinak dlm sukan bina badan.. blh di katakan setiap minggu 6hari1jam 30 minit sy pergi ke gym.. dlu sy x berdengkur.. wife sy smpai complain mengangu tidur beliau setiap mlm.. soalan nya adakah kerana sy ke gym mnbuatkan sy tidur berdengkur??? Tolong beri pencerahan di dlm masalah saya ini.. sekian t.kasih..

  Reply
 • 22/08/2013 at 4:51 am
  Permalink

  Saya juga mengalami masalah dengkur sehingga mengganggu keharmonian orang lain.saya mengalami dengkur ini sudah 16 tahun.dan bila kawan ajak balik kampung kerumah beliau saya memang tak mau pergi..saya kata saya malu kerna dengkur yang kuat.jadi ada orang kata ini semua keturunan.sebab ayah saya jugak berdengkur yang kuat..jadi,dapatkah masalah dengkur saya diatasi??

  Reply
 • 09/01/2013 at 2:46 pm
  Permalink

  blh kongsi x…nk tau jgk rahsia dengkur

  Reply
 • 10/06/2012 at 1:35 pm
  Permalink

  Salam,

  Saya ada masalah dengkur sejak 10 tahun yang lalu dan setiap doctor yg saya jumpa, advice dia orang adalah turunkan berat badan.

  Agak susah untuk saya turunkan berat badan sehinggalah baru2 ni saya ada jumpa diet program yang berkesan untuk turunkan berat badan saya.

  Alhamdullilah, setelah sebulan, saya turun 7 kg, dan masalah dengkur saya hilang. Tidak lagi rasa penat bangun pagi dan yang paling best adalah, tidak perlu operate.

  Sila layari blog saya:
  http://www.coachfahmi.blogspot.com

  Banyak saya kongsi pengalaman saya di situ..

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*