Perkataan Berganda Ekstrim Versi Kelantan

Perkataan berganda dalam Bahasa Melayu melambang sesuatu yang ekstrim atau terlampau dari segi sesuatu sifat. Antara perkataan berganda yang popular ialah seperti hitam legam, putih melepak, dan sebagainya. Uniknya dalam loghat Kelantan, perkataan berganda sebegini sering dituturkan saban hari untuk menandakan konotasi maksud yang sama – untuk menunjukkan keterlampauan atau ekstrim sesuatu sifat. Tahukah anda apakah perkataan loghat Kelantan tersebut. Di sini saya senaraikan perkataan-perkataan tersebut setakat yang saya ketahui. Sesiapa yang dapati ada kata-kata lain lagi, boleh ditambah dalam komentar.

Ekstrim Berdasarkan Warna:

  • Hite LLEGE – hitam legam – teramat hitam
  • Putih SSUEH – putih melepak – teramat putih
  • Bighu KKETU – biru yang teramat sangat, biasa merujuk kepada keadaan seseorang(biasanya budak2) yang mandi terlalu lama dan kesejukan
  • Kuning LLEHE – Kuning kekuningan tampak dengan jelas
  • Meghoh MMEGHE – Nampak merah dengan jelas sekali, biasa juga merujuk kepada raut muka yang sedang marah teramat sangat
  • Gelak GELEMAK – terlampau gelap

Ekstrim Berdasarkan Rasa:

  • Manih LLETING – teramat manis
  • Tawar EBER – terlampau tawar
  • Pahit LLEPE – sangat pahit
  • Masin PPEGHAK – teramat masin
  • Mase PPUGHIK – teramat masam
  • Sejuk SSENYEK – terlampau sejuk
  • Panah LLETONG – teramat panas

Sifat-sifat Lain:

  • Balik KUWE – amat tunggang langgang, berselerak
  • Balik PAIH –
  • Bedooh LALU -teramat /tersangat-sangat, amat-amat
  • Bekok CCOBONG – terlampau bengkak
  • Berlipak SIGHAK – simpang siur
  • Betul SELING – sangat lurus, terlalu betul
  • Buleh BEDO’OH – molek benar, boleh sangat2
  • Busuk BANGA – terlampau busuk
  • Cah LIGAH – Terlalu aktif, amat cergas dan pantas
  • Cair LLOLE – teramat cair, amat kurang likat
  • Cghetek EGHEK – berselerak, bertaburan
  • Comel LLOTE – teramatlah cantik
  • DDene KOPE – ????? Saya tahu ertinya tetapi sapa2 nak jawab, sila tulis komentar dibawah. Siapa di antara pengunjung yang mampu memberi maksud yang setepat-tepat mungkin. SELAMAT MENCUBA!!
  • Geger RIUH – riuh rendah, hingar bingar
  • Gemuk MMETONG – amat sihat dan gemuk
  • Gitu-MO: Berasal dari perkataan Inggeris “Give Too More” yang membawa maksud “Yang Terlalu Sangat” atau “Yang Teramat Sangat” atau “Sampai Macam tu Sekali”. Contoh ayat: Takleh silap kecek sikit, demo ngajju “GITU-MO”. Tak malu kokghe ko?
  • Jatuh DDEBOK – keadaan jatuh yang amat kuat
  • Hapok KOHONG – terlalu hapak
  • Kemah KEMING – sangat kemas, sangat kuat tertutup, utuh tidak goyah
  • Keghah KKEKONG – Keras teramat sangat
  • Ketar GEGAR – Menggeletar yang teramat sangat
  • Kube LANAA – sangat kucar-kacir dan berselerak
  • Kube LEMBE – sama seperti di atas
  • Kuca BAGHAA – kucar kacir dan berselerak
  • Kuca HANNYA – sama seperti di atas
  • Lembak WAK – sifat terlampau lembab.
  • Lembek DDEDEK – tersangatlah lembik, contoh: nasi yg terlampau lembik
  • Licin WINK – terlampau licin, contoh: makan sehingga licin pinggan
  • Mudoh MMESEK – teramat mudah, contoh: soalan ujian
  • Nakuk APAH – terlampau takut, penakut yang teramat sangat
  • Senyak KKOTE – teramat sunyi dan sepi
  • Senyak TTUPAH – teramat sunyi dan sepi

Begitulah senarai perkataan berganda loghat Kelantan yang mampu saya ingat. Diharap artikel ini dapat membantu anda memahami sedikit sebanyak perkataan loghat Kelantan yang biasa dituturkan. Semoga ianya tidak terlalu asing pada telinga anda terutama apabila anda mengunjungi negeri Kelantan.

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

14 thoughts on “Perkataan Berganda Ekstrim Versi Kelantan

  • 18/01/2012 at 12:49 am
    Permalink

    ddene kope tu buleh kato berair benar tok tahu la yo lo ko dok….

    Reply
  • 18/01/2012 at 12:39 am
    Permalink

    ddene kope tu kalu tok siilap la berair benar (leeik gitu) ko lagu mano tok jogho kito?????????????

    Reply
  • 09/10/2011 at 9:31 am
    Permalink

    sihak dok?
    sayo bru blajar kecek kelate.
    i am cikgu keturunan portugis , nyonya from melaka.
    my good fren from kelate.so loni sayo suko blajar kecek kelate.
    :)idop logat kelate..

    Reply
    • 22/10/2011 at 9:56 am
      Permalink

      hi michele,
      nok blaja maghilah Kelate…. buleh practise kat sini. I’m more than willing to assist you! Tahniah kerana berminat dan berani kecek kelate….

      Reply
  • 29/03/2011 at 4:09 pm
    Permalink

    kawe ngaji lg di bangi loni..x abih lg..ade lg 2 thn..x gapo la..umor x mlambngkn gapo pn..hok pentingnya ilmu di dada..hehe..buleh la kawe dok ngaji ilmu IT ngn demo deh??hhehe..

    Reply
  • 28/03/2011 at 8:01 pm
    Permalink

    insyaallah..ye ke??thanks la..ooo..demo ngaji mne dulu?kawe sini ade gak sain klate dok ngaji sama..tp dorg tokse nok ajar kawe loghat dorg..bila kawe oyak nok ngaji loghat klate,dorg gelak ke kawe..adela so duo sain kawe tu..dorg duduk dirumah sama sain klate pon tokse nok kecek klate..maybe dorg nok fasih BM bena kot..tp meme la..kawe nok sgt fasih loghat klate ni..x taw la bakpo..kawe suko ore klate kot…hahahaha

    Reply
    • 29/03/2011 at 4:01 pm
      Permalink

      Ayie, kawe ni org tuo doh. Ngaji obersea masa jame pertengahe tahun 8oan dulu. Loni keje duk wak blog jah. Lepah bereti kerjo bidang it. Bulehlah ngajar anok2 komputer, blog, BI, networking etc. Demo wak gapo loni?

      Reply
  • 28/03/2011 at 7:15 pm
    Permalink

    betol2..kawe ni abe ipar ore klate..pnah gak la duk klate dale 4 bln gak..tp smpi loni kawe tok pahe ore klate kecek pekat bena..ada la sikit2 kawe pahe..tp kalu hok pekat tu…satu pa kawe tok pahe..kat sini pon abe kawe kecek klate gak ke kawe..tp tokleh lg la nk grad..huhu..seribu daya kawe taruh tuk blaja loghat ni..tp demo dorg kecek deghah..tokleh nok pickup.

    p/s:kalu kawe ni salah kecek kt atas ni maaf..huhu..

    Reply
    • 28/03/2011 at 7:31 pm
      Permalink

      Buleh doh tu! Kawe pun xlah sepekat mano. Kawe maso ngaji dulu2 x duk dgn oghe Klate. Roomate kawe biasanya oghe luar sbb kawe nok practice kecek BM. xlah bunyi pekat sangat bila kecek! Anyway, tahniahlah ko demo! Kawe raso demo ni meme buleh doh kecek Klate…Koho2 lah, insyaAllah kalu kito ikhlas, dipermudahkanNya…amin.

      Reply
  • 28/03/2011 at 5:06 pm
    Permalink

    huhu..kire ok jugok la tu..kawe ni bukey re klate..tp minat nok blaja loghat klate loni x taw la bakpo…hehe

    Reply
    • 28/03/2011 at 7:04 pm
      Permalink

      Ado ude disebalik mee kot! tp sebenarnya loghat klate ni x payoh mano. Maghi dok 6 bule di sini, rasonya buleh grad doh tp kena banyok gaul/kecek klate lah. Kawe ado saing oghe Phg, x pernah duk Klate tp dia saing dgn member Klate masa study kat UITM. Buleh kecek Klate mace oghe Klate. Adik ipar kawe oghe Johor, tp masa ngaji kat UTM skudai, dia saing dgn oghe Klate, pah tu lecturer pun ramai oghe Klate, bila time nak nikoh dgn adik kawe, teruh grad loghat klate…he2. Hendak seribu daya, xnak seribu daleh.

      Reply
  • 28/03/2011 at 4:07 pm
    Permalink

    salam…nak lagi info pasal loghat kelate..kawe nok blaja la..buleh dok?

    Reply
    • 28/03/2011 at 4:52 pm
      Permalink

      ok..ok…nati kawe tambah entri from time to time. mungkin dale 1 entri seminggu, lagu mano?

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*