Trik Matematik – 4 Cara Mudah Darab dan Bahagi

Saya pernah menulis artikel tentang bagaimana untuk membuat sesuatu operasi darab berdasarkan base 10. Ianya amat mudah setelah kita fahami caranya dengan betul.

Pada entri kali ini saya ingin ketengahkan cara mengira hasil darab berdasarkan base 10 dan 100. Tetapi ianya bukan dengan cara penerangan secara bertulis, malah di sini disertakan video cara mencongaknya dengan pantas di dalam kepala anda tanpa menggunakan pen dan pensil, mahu pun kertas.

Saya juga masukkan teknik mendapatkan hasil ganda dua sesuatu nombor dan hasil bahagi nombor yang kompleks hanya dengan sekelip mata sahaja untuk mendapat jawapannya.

Harap maaf kerana penerangannya dalam Bahasa Inggeris, namun ianya amatlah mudah untuk difahami.

Selamat Mencuba!

Cara congak hasil darab base 10




Cara congak hasil darab base 100



Cara congak hasil ganda dua



Cara congak hasil bahagi nombor kompleks


Nah! Begitulah cara mudah untuk mengira atau lebih tepat lagi mencongak hasil darab dan hasil bahagi 2 nombor. Semoga anda mendapat manfaat daripada video-video di atas.

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

5 thoughts on “Trik Matematik – 4 Cara Mudah Darab dan Bahagi

  • 22/06/2013 at 9:09 am
    Permalink

    = _= aq patot belajor darab dulu

    Reply
  • 28/05/2013 at 8:46 pm
    Permalink

    fuyoo senang gile nanti saya nk belajar math kat sini hehe (Y)
    add la saya di fb iqa omel

    Reply
  • 02/02/2013 at 2:21 pm
    Permalink

    knp xbleh copi???
    saya nak copy untuk tmpl dlm kelas saya sbb artikel ni mnrik dan mdh untk fhm….

    Reply
    • 02/02/2013 at 3:22 pm
      Permalink

      Salam,
      gunalah firefox ext RightToClick utk dptkan opsyen copy paste. Link ext tu sini – > Install/pasang dgn klik Add to Firefox, pastu restart Firefox.

      Bila nak copy & paste, click pada ext tu punya icon (icon arror kuning), pastu baru boleh copy & paste. Hrp ia dpt membantu sdr.

      Admin.

      Reply
  • 26/05/2012 at 3:40 pm
    Permalink

    awesome!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    aq dpt 8A plus drpde blajr kt sini

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*