Khasiat Daun Durian Belanda

Durian belanda seperti artikel saya sebelum ini mempunyai banyak khasiat kesihatan. Begitu juga dengan daunnya. Daun durian belanda atau daun sirsak (Indonesia) amat berguna untuk pelbagai penyakit terutama untuk pengidap penyakit kanser. Durian belanda (bahasa Inggeris Soursop, tulisan Cina Tradisional ????, Soursap, Guanábana, Graviola, Zuurzak, Coração-da-Índia, Guyabano or Corossol ) atau nama saintifiknya Annona muricata LPokok Durian Belanda merupakan pokok yang berasal dari hutan tropika Carribean Amerika Selatan yang kini telah ditanam di Asia Tenggara termasuk Malaysia dan Indonesia di mana ia dikenali sebagai Sirsak (dari Bahasa Belanda zuurzak). Ia biasanya tumbuh di aras laut sehingga montane bawah.

Buah sirsak atau nama sainsnya Graviola atau dalam bahasa latin Annona muricata adalah ubat kanser yg murah dan mujarab. Biasanya, pesakit yang berkemampuan memilih kemoterapi untuk rawatan penyakit kansernya (walaupun menanggung kesakitan selepas rawatan). Tapi bagi mereka yang tidak berkemampuan, kini boleh mencuba alternatif lain iaitu pengubatan menggunakan sumber alam kurniaan Allah dan ‘tidak ada ruginya mencubanya’, selain daripada murah dan mudah didapati.

Cara Penyajiannya:
1. Ambil 10 helai daun sirsak, direbus dengan tiga gelas air, dan direbus dengan api perlahan sehingga menjadi satu gelas air (rebusan 10 helai daun sirsak ini boleh ulangi sebanyak 2x rebusan untuk hari berikutnya)
2. Tapis rebusan daun sirsak dan minum 2x sehari iaitu sebelah pagai dan malam. Kesannya, perut akan terasa hangat/panas, lalu badan akan berpelun dengan banyak.

Selain daripada merawat kanser rebuasan daun ini juga sesuai bagi mereka yang mengalami:

  •   Masalah batu hempedu
  •   Anti sembelit
  •   Menurunkan urik asid (gout)
  •   Sebagai antibodi dalam tubuh
  •   Memudakan sel-sel badan
  •   Mencegah selsema
  •   Mengatasi masalah kencing tidak lawas.

** Perlu diingat bahawa ubat herbal ini tidak menunjukkan kesan serta-merta, ertinya setelah meminumnya secara berkala selama 3-4 minggu kesannya baru kelihatan. Maklum balas daripada pesakit yang mengamalkannya dengan cara yang betul dan berkala akan menunjukkan reaksi seperti boleh beraktiviti seperti biasa sedikit demi sedikit, setelah diperiksa di lab/doktor menunjukkan sel-sel kansernya mulai berkurang dan ada yang sembuh dengan izin Allah SWT. Sementara itu pertumbuhan sel-sel badan adalah seperti biasa dan tidak terganggu malah menunjukkan kesan positif dengan mengamalkan minum air rebusan DAUN SIRSAK.

Untuk info lanjut, bolehlah susuri laman web berikut:
http://blog.unand.ac.id/ramadsyah/2010/12/06/inilah-obat-kanker-paling-ampuh-yang-disembunyikan-bertahun-tahun/

 

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*