10 Kematian Paling Tragis Dalam Industri Perfileman

10. Twilight Zone

Terkorban: Vic Morrow dan aktor cilik Myca Dinh Le (umur 7 th) dan Renee Shin-Yi Chen (umur 6 th)

Dalam segmen filem yang diarahkan oleh John Landis pada 23 Julai, 1982, pelakon Vic Morrow (pelakon popular siri TV Combat dan pelakon Myca Dinh Le kanak-kanak (umur 7) juga Renee Shin-Yi Chen (umur 6) meninggal dunia dalam kemalangan yang melibatkan sebuah helikopter yang digunakan. Helikopter yang berada pada ketinggiannya 25 kaki (8 meter), terlalu rendah untuk mengelakkan letupan yang digunakan dalam pembuatan letupan.

Kemalangan ini membawa kepada pengharaman ke atas dunia filem untuk mengharamkan Kanak-kanakterlibat dalam aktiviti-aktiviti berbahaya pada filem.

9. Top Gun

Terkorban: Art Scholl

Juruterbang aerobatic yang terkenal, Art Scholl, direkrut untuk melakukan penerbangan dalam scene filem untuk menghasilkan imej yang sempurna untuk filem tersebut. Art Scholl dalam skripnya dimintauntuk melakukan spin flat, tetapi Scholl tidak dapat mengawal dan akhirnya pesawat yang diterbangkannya jatuh ke Lautan Pasifik, di selatan pantai California. Punca kemalangan masih tidak diketahui. Top Gun didedikasi untuk mengingati Art Scholl

8. The Return of the Musketeers

Terkorban: Roy Kinnear
Pada 20 September 1988, Madrid, Spanyol, aktor Roy Kinnear telah patah tulang pinggangnya setelah jatuh dari kuda lalu dia tak dapat di selamatkan.

7. The Flight of the Phoenix

Terkorban: Paul Mantz
Dalam produksi filem, 1965, Paul Mantz tidak menggunakan stunt untuk menerbangkan pesawat untuk hasil filem yang maksimum, tetapi dia melakukan kesalahan pada masa manuver take-off.

6. Jumper

Terkorban: David Ritchie

Untuk membuat adegan yang ditetapkan dalam satu Samuel Jackson, dengan menggunakan campuranpasir, tanah dan ais. Krew produksi, David Ritchie ditimpa pasirbeku dan tanah yang ingin di punggahke salah satu set outdoor, dimana cuaca ketika itu masih lagi dingin.

5. XXX

Terkorban: Harry L O’connor

Dalam satu lagak ngeri, Van Diesel perlu melakukan parasailing, tetapi nahas apabila ia melanggarsebuah jambatan.

4. The Final Season

Terkorban: Roland Schlotzhauer

Jurukamera terkenal yang selalu mengambil gambar berkualiti dari helikopter, nahas pada oktober 2007,dimana helikopter yg digunakan untuk mengambil gambar di filem ini telah terjatuh.

3. Troy

Terkorban: George Camilleri

Stuntman, Brad Pitt patah kaki pada ketika adegan pengambaran, dan tidak dapat diselamtakan lagiapabila dibawa ke Hospital, kerana darah beku pada luka tersebut.

2. The Crow

Terkorban: Brandon Lee (anak Bruce Lee)

Pada tarikh 31 Mac 1993 di North Carolina studios, Wilmington NC. Pada baki 8 hari untukmenyelesaikan filem tersebut, ada satu set dimana Lee (Eric Draven) menyaksikan tunangnya akandiperkosa oleh Michael Masse. Di dalam set itu Michal Masse menembak Eric Draven dansenjatanya berisi dengan peluru sebenar.

1. Enter the Dragon

Terkorban: Bruce Lee

Bruce Lee meninggal bukan kerana pembengkakan otak, tapi Penyusutan OTAK. Kerana pada saatautopsi otaknya di dapati menyusut 100cc, penyebab kematiannya di putuskan kerana keletihan. ParaMartial Artist berpendapat hal tersebut terjadi kerana tubuh yang paksa melebihi hadnya, Contohnyabegini: misalnya anda mengangkat beban, di titik tertentu anda akan merasa sangat-sanagt tidak berdayautk melakukan angkatan tapi anda paksa sampai tubuh dan kepala anda bergetar, perkara inilah yang tidak elok. Bruce Lee melakukan ini setiap hari dan hampir setiap saat di mana dia tidak bekerja maka diaakan berlatih.

Ketika kematiannya atau lebih tepat iaitu setelah dia menyelesaikan pengambaran babak aksi untuk filemGAME OF DEATH yang mana merupakan filem terakhirnya. Bukan ENTER THE DRAGON.Sehinggakan ada rakan Bruce yang berkata jangan gunakan perkataan "DEATH" pada tajuk filem-filemWarner Bros.

Tambahan pula, filem GAME OF DEATH adalah satu satunya filem yang menggunakan mayat sebenar untuk scene kematian di mana watak utama akhirnya meninggal di penghujung cerita. Didalam adegan itu menunjukkan pengebumian Bruce Lee dan kelihatan mayat Bruce Lee yang sudah di balsem dan dimasukkan kedalam keranda yang disaksikan seluruh Hong Kong.

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

One thought on “10 Kematian Paling Tragis Dalam Industri Perfileman

  • 20/01/2013 at 11:34 am
    Permalink

    adoi ni auto translate bi-bm ke?edit ler skit jgnla copy-paste je.poninng.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*