Cara Sekat Iklan di Internet

extension-adblock

Bagi anda yang suka browsing jelajahi dunia maya, anda mungkin saban hari disogok dengan pelbagai iklan pada blog atau laman-laman web. Ini mungkin memeningkan kepala anda apabila perlu menutup iklan-iklan tersebut dengan mengKLIK butang tutup yang disediakan. Namun, tahukah anda, bahawa anda boleh menyekat atau block iklan tersebut automatik hanya dengan menggunakan ad-ons (pengaya) atau extension pada browser anda?

Dengan pengaya yang satu ini anda dapat memblock (tidak menampilkan) iklan atau laman dibuka tanpa perlu anda mengKLIK butang tutup. Add-on yang dimaksudkan ialah AdBlock Plus yang mampu melicinkan lagi pengguunaan browser tanpa dikacau ganggu oleh iklan-iklan di internet.

Cara pemasangan (installasi) Ad-Block Plus sangatlah mudah, cukuplah mengunjungi halaman Ad-Block lalu tambahkan ke browser anda. Untuk mempermudah, cukup kunjungi halaman di bawah ini (tentunya yang sesuai dengan jenis browser anda) :

 1. Bagi pengguna Firefox dapat menginstal Ad-Block Plus dengan mengunjungi : https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/adblock-plus/
 2. Sekiranya anda menggunakan browser Internet Explorer dapat mengunjungi : http://simple-adblock.com/ untuk menginstal Ad-Block Plus
 3. Pengguna Google chrome pula dapat menginstal Ad-Block di sini : Adblock Plus Ext for Google
  Sederhana, simple, dan mudah digunakan. Anda dapat menambah sendiri daftar block, halaman yang tidak ingin di tampilkan. Semisal anda akan memblock iklan di facebook maka anda dapat mem-block iklan tersebut dengan cara (klik kanan) pada konten dan klik Ad-Block Plus lalu tambahkan konten tersebut ke daftar block..Untuk membuka daftar block anda dapat masuk ke pengaya (Ad-Block Plus). Anda dapat mengatur, mengaktifkan atau mendisable Ad-Block Plus, memilihnya sendiri konten yang akan di block.

  Sekedar pengalaman, pengaya ini sangat berguna, terutama bagi anda yang berkoneksi lambat, minimnya bandwith. dengan mem-block konten-konten tertentu, maka secara otomatis konten yang di load semakin sedikit, dan ini akan lebih mempercepat browser anda.

  Sedikit tips, semoga memberikan manfaat bagi kita semua..

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Related posts

2 Comments

 1. Zulfizan said:

  Ad Block Plus ni memang ok.Dah buat kerjasama dengan google supaya adblockplus tak automatik blog iklan dari google.Hanya boleh block apabila si pemakai yang blocking iklan daripada google.

*

*


three + 3 =

 

Top
PROMOSI TERHAD!!! Diskaun 20% utk setiap langganan iklan 3 bulan. SAH sehingga 15/04/14!!
Tempah Sekarang
This site is protected by WP-CopyRightPro
Read more:
Al-Razi rawat pesakit
Ilmuwan Islam dan Nama Latin Mereka

Tidak dapat dinafikan ramai pencipta dan pencetus kepada ilmu dan teknologi dunia era kini bermula daripada dunia Islam zaman lampau. Kita mungkin mengenali ramai ilmuwan...

Close