Download Filem Hikayat Merong Mahawangsa

Okay….saya dah tengok Hikayat Merong Mahawangsa! Bukan kat panggung tapi kat rumah versi PPV (Pay Per View). Sapa yang ada Astro, boleh bayar kat dia oranglah. … tapi saya tengok yang free je.

hikayat-merong-mahawangsa-2011pecah rekod

Filem ni bagi saya antara filem Melayu yang terbaik pernah dibuat di Malaysia. Dengan bermodalkan RM8 juta dan sudah pun mengutip hampir 6.5 juta ringgit…saya rasa filem ini mampu mengaut keuntungan terutama apabila ianya ditayangkan di pasaran antarabangsa pada bulan Ogos nanti. Apa pun saya rasa bangga dengan hasil produksi HMM yang walau pun bermodalkan Rm8 juta, tapi ianya seolah-olah hasil produksi yang berjuta-juta ringgit. Syabas!!! Ceritanya pun tidaklah mengecewakan.

Sinopsi Cerita Hikayat Merong Mahawangsa

Hikayat Merong Mahawangsa adalah sebuah filem epik yang penuh aksi dengan watak-watak mitos yang sarat penggunaan kesan khas visual (CGI) dan set, busana dan “props” kurun ke 2. Cerita ini mengisahkan seorang nakhoda dan pahlawan yang bernama Merong Mahawangsa yang dikatakan berasal dari keturunan Iskandar Zulkarnain.
Pada tahun 120, Empayar Rom ketika itu dibawah pemerintahan Hadrian sementara di negara China, Dinasti Han merupakan sebuah empayar yang kuat dan telah memperluaskan pemerintahannya ke negara Asia Tengah. 

Sewaktu angkatan Rom sedang membaik pulih kapal mereka di Goa, mereka meminta pertolongan Merong Mahawangsa mengiringi Putera Rom ke Langkasuka (dikatakan terletak di utara Malaysia) untuk berkahwin dengan seorang Puteri China yang cantik dari Dinasti Han.

Bagaimanapun, puak lanun dari Geruda mempunyai perancangan yang berbeza. Mereka memutuskan untuk menculik Puteri China dan menjadikannya sebagai tebusan. Di hujung pengairan Selat Melaka, Merong Mahawangsa dan angkatannya diserang oleh Geruda.

Dapatkah Merong Mahawangsa menyelamatkan Puteri China dan menyatukan baginda dengan Putera Rom bagi sebuah perkahwinan yang menemukan dua tamadun besar dari negara Timur dan Barat?

Hikayat Merong Mahawangsa dibawah arahan Yusry Abdul Halim yang telah membawa pelbagai kelainan dan pencetus penggunaan teknologi CGI di Malaysia dalam setiap filem arahannya. Filem ini turut menggunakan barisan kumpulan seni mempertahankan diri yang berpengalaman dibawah bimbingan Chan Man Cheng. Beliau pernah terlibat didalam kapasiti yang sama bagi filem – filem blockbuster antarabangsa antaranya Hellboy 2, Rush Hour dan Police Story.

SENARAI PELAKON

Stephen Rahman Hudges : Merong Mahawangsa
Jing Lu: Meng Li Hua (Chinese Princess)
Gavin Rees StenHouse : Marcus (Roman Prince)
Craig Robert Fong : Admiral Liu Yun (Chinese Admiral)
Eric Karl Henrik Norman : Lycius (Roman Admiral)
Keith Chong : Chinese Emperor
Deborah Henry : Yesoddhra
W. Hanafi Su : Taji
Dato’ Rahim Razali : Kesum
Khir Rahman : Kamawas
Ummi Nazeera : Embok
Nell Ng : Ying Ying
Jehan Miskin : Embi (Malay Warrior)
Umi Aida : Lang (Mak Merong Mahawangsa)
Kuswadinata : Phra Ong
Mano Maniam : Goan 1
Ravi Sunderlingam : Sunder (Goan Warrior)

IMDB : The Malay Chronicles: Bloodlines (2011) – IMDb

Skrin Video

Skrin FIlem Hikayat Merong Mahawangsa

DOWNLOAD (VERSI HDTV)

 

Hotfile Download

Fileserve Download

FileSonic Download

 

DOWNLOAD (VERSI PPV)

MFM Single Link
Fileserve Single Link

Rapidshare Single Link

MFM Interchangeable 200 MB Link
Mediafire Part 1
Mediafire Part 2

Sendspace Part 1
Sendspace Part 2

Anda juga boleh try link kat bawah ni…

Hotfile 3 Parts Download

 

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*