Betulkah Neil Amstrong Mendarat di Bulan?

Soalan ini memang lama telah dilontarkan umum terutama daripada rakyat Ameria Syarikat sendiri. Adakah 3 orang austranaut Amerika yang terdiri daripada Neil Amstrong, Michael Collins dan Edwin Aldrin benar-benar telah mendarat di permukaan bula seperti yang didakwa? Ramai orang yang sangsi sehinggakan pihak Rusia mengatakan ianya hanya “gimmick” dan rekaan semata-mata seperti terdapat dalam artikel ini.

Kita mungkin tahu yang Neil Amstrong adalah salah seorang daripada 3 austranaut yang dikatakan telah mendarat di bulan pada 20 hb Julai 1969. Namun mungkin banyak yang belum mengetahui bahwa ada sebuah teori yang sering disebut The Great Moonhoax Theory yang mengatakan bahwa manusia tidak pernah mendarat di bulan. NASA dengan begitu pintar sekali telah mengeksploitasi dunia fotografi dan telah membuat rakaman pendaratan di bulan di sebuah studio di Nevada. Apakah pernyataan itu benar ? Apakah pendaratan di bulan hanyalah sebuah rekaan cerita yang cerdik ?

Namun pada tahun 1974, seseorang bernama Bill Kaysing menerbitkan sebuah buku berjudul “We Never Went to the Moon : America’s Thirty Billion Dollar Swindle”. Kandungan buku tersebut mengetengahkan isu utama iaitu Amerika telah memalsukan pendaratan di bulan. Hasil penyelidikannya didasarkan kepada kejanggalan yang ada pada rakaman video dan foto-foto yang diterbitkan oleh NASA.

3 austranaut pertama mendarat di bulan pada 20hb Julai 1969

Sejak itu, teori konspirasi pendaratan dibulan lahir (The Great Moonhoax/Moonlanding Hoax). Beberapa buku ditulis setelah buku Kaysing, mengusulkan idea yang sama. Setelah itu buku-buku atau situs yang membela pendaratan di bulan juga bermunculan. Namun, pembelaan itu tidak pernah dibahas sebanyak teori konspirasi.

Kali ini, akan disajikan jawaban-jawaban terhadap tuduhan pemalsuan. Sesungguhnya banyak pertanyaan-pertanyaan yang diajukan oleh Kaysing dkk, Namun untuk memuat semua pertanyaan tersebut akan menjadi tulisan yang membosankan kerana berisi hal-hal teknikal yang berhubungan dengan dunia aeronautika dan fizik. Saya akan tuliskan satu artikel berkaitan dengan soalan-soalan yang biasanya diajukan oleh orang awam tentang penipuan ini.
Berikut adalah video di mana Neil Amstrong enggan mengaku bersumpah dengan Bible yang beliau mendarat di bulan.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aqfH7iK51HQ[/youtube]
Berikut adalah lagi bukti video yang menyanggah berlakunya pendaratan astronaut di bulan seperti yang diwar-warkan oleh pihak NASA Amerika Syarikat.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yo5w0pm24ic[/youtube]

Antara fakta-fakta yang dinyatakan oleh video ini ialah:

Kenapa video yang diambil dalam kapal angkasa Apollo II dirakam dalam format warna, tetapi apabila ianya dirakam untuk proses pendaratan di bulan hanya dalam format hitam-putih. Cuba kita sama-sama fikirkan, apakah benar Amerika telah berjaya mendarat di bulan? Apakah dunia telah diperbodohkan dengan begitu mudah? Mengapakah Amerika hanya sekali sahaja mendarat di bulan pada masa teknologi yang begitu primitif berbanding dengan sekarang, mengapa tidak mendarat di bulan pada masa sekarang?

 

Kalau nak baca pasal pembohongan Amerika ini, anda boleh layar laman ini pada pautan ini. Anda boleh mencari video di youtube dengan carian “moon land conspiracy” atau “moon landing hoax”. Anda akan lebih teruja untuk mengetahui dengan terperinci sekiranya anda menonton video-video konspirasi ini.

 

 

 

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*